Shadow

Clasamentul celor mai mari 15 companii turistice din lume

Clasamentul celor mai importante 15 companii de turism din lume în funcție de capitalizarea pe bursă este condus de Priceline (din care face parte Booking.com), conform unui raport realizat de Skift.

Astfel, valoarea pe bursă a Priceline se ridică la 56 de milioane de dolari, la data de 7 ianuarie 2015, cu 32,4% mai mult față de acum un an și jumătate.

Locul al doilea este ocupat de divizia de turism a Disney (parcuri tematice, hoteluri și croaziere), cu o capitalizare de piață de 49.760 milioane de dolari (+42,2%).

Las Vegas Sands, deținut de Sheldon Adelson, completeză podiumul primelor trei locuri, cu o valoare de piață de 43.680 milioane de dolari (+2,24%).

Alte două companii legate de hoteluri și cazinouri din Macao, Wynn Resorts și Galaxy Entertainment, au pierdut din valoarea de piață, printre alte motive, din cauza campaniei anti-corupție desfășurată de către guvernul din China, care a dus la scăderea numărului de mari pariori la mesele de joc.

Clasament publicat de Skift.
Clasament publicat de Skift.

Companii aeriene

Așa cum evidențiază Skift, printre cele mai mari 15 companii de turism listate pe bursă, cele mai mari creșteri de capitalizare de piață au fost înregistrate de companiile aeriene din Statele Unite ale Americii în ultimul an și jumătate.

Astfel, au avut loc reevaluări puternice ale companiilor Delta (149%), Southwest (+197%) și United (+130%). Scăderea prețurilor la combustibil, concentrarea companiilor aeriene pe piața americană, creșterea veniturilor din serviciile auxiliare și ajustările de capacitate au fost factori decisivi în acest progres.

În schimb, ultimul an și jumătate a fost mai dificil pentru companiile aeriene europene, mai afectate de situația economică slabă.

În acest sens, Ryanair și-a menținut valoarea sa de piață, în timp ce valoarea Lufthansa a scăzut cu 15,7%, iar compania nu mai apare în acest an în topul 15.

 

Hoteluri

Prima companie hotelieră după capitalizarea de piață este Hilton Worldwide, cu o valoare de piață de 24.650 milioane de dolari (nr. 8 în clasament), urmată de Marriott International cu 21.210 milioane de dolari (nr. 11) și Host Hotels & Resorts, cu 17.790 milioane de dolari (nr. 13).

În afară de companii aeriene și lanțuri hoteliere, în topul 15 mai apar companii de croazieră că Carnival Corporation pe locul 6 și Royal Caribbean Cruises pe locul 12. Compania de tehnologie Amadeus ocupă locul 14, cu o valoare pe piață de 17.150 milioane de dolari, înregistrând o reevaluare de 20,85% în ultimul an și jumătate.

 

Raportul complet îl puteți citi pe Skift.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.