Shadow

Metavers: cum ne va condiționa viitorul

Cu mai mult de un an în urmă, Facebook și-a schimbat numele în Meta. Ideea lui Mark Zuckerberg a fost de a conduce metaversul, „o nouă verigă în era telecomunicațiilor, în care fizicul și digitalul se întreprătund datorită instrumentelor de realitate virtuală și realitate augmentată„, așa cum este definit de Universitat Oberta de Caralunya (UOC). La douăsprezece luni de la prezentarea sa mondială, cum a ajuns metaversul în viețiile noastre și cum ne va schimba viitorul?

Aplicarea practică în toate sectoarele economice

Una dintre marile posibilități pe care le prezintă metaversul este conectivitatea mai mare în toate sensurile.  Întâlnirile de lucru prin videoconferință, de exemplu, ceva care a intrat deja pe deplin în viața noastră, „în curând vor fi făcute cu avatare și holograme amestecate”, potrivit lui José Ramón Ubieto, psihanalist și profesor la Factultatea de Psihologie și Științe ale Educației la UOC și coautor, împreună cu Liliana Arroyo, al cărții „Bun-venit Metavers? Prezență, corp și avataruri în era digitală”.

Vom asista la concerte fără a pleca de acasă sau ăn care muzicenii vor fi înlocuiți cu versiunile lor holografice.  Cursurile online sau discuțiile și conferințele vor fi mult mai captivante și vom putea interacționa cu elemente spațiale concepute pentru o astfel de utilizare, precum table digitale, grafice, etc.

Reuniunile de muncă care până acum le făceam online „în curând se vor face cu holograme și avatare amestecate”, prezice profesorul Ubieto. Imagine: Adobe Stock.

Cumpărăturile par să fie unul dintre sectoarele în care metaversul este chemat să se integreze mai devreme în realitatea noastră. Pentru Pierre Bourdin, profesor de Informatică, Multimedia și Studii în Telecomunicații la UOC, aceasta va fi una dintre marile afaceri ale furnizorilor acestei lumi paralele.

Și, după cum explică Bourdin, „fiecare furnizor este un fel de ușă către metavers. Prin urmare, toată lumea va căuta utilizatori, care sunt potențiali clienți, să intre pe ușa lor, așa cum se întâmplă cu centrele comerciale: ideea este să mergi la supermarket și să treci pe lângă vitrinele altor magazine”. Astfel, „furnizorul poate vinde sau închiria spații virtuale altor companii, cu condiția ca centrul lor comercial să fie mai atractiv”.

O societate mai conectată si mai dedicată jocului

Dar, în afară de utilizarilor sale mai practice, metaversul este, de asemenea, pe cale să revoluționeze relațiile dintre oameni, ca o evoluție a ceea ce se face pe rețelele de socializare. Nu în zadar, potrivit lui Ubieto, „astăzi deja vedem cum apar în fiecare zi noi forme de prezență (metavers, inteligența artificială, roboți, cipuri, holograme…) care extind și măresc percepția asupra realității noastre, care ne permit o viață confortabilă, ușoară, sigură și fără surprize și care ne permit să lăsăm corpul în siguranță și să depășim limitele spațiu-timp pentru a ne cufunda în bula noastră digitală 3D captivantă. Sexul și întâlnirile în lumea virtuală, jocurile și antrenamentul fitness vor experimenta o revoluție „figitală”.

În mod paradoxal, apariția acestei lumi hibride între fizic și digital va demonstra importanța prezenței, după cum anticipează Ubieto: „lumea figurativă adaugă virtualul ca o completare a corporalității umane, împreună cu alte forme noi de prezență, cum robotica sau holografia, dar nu o va înlocui„.

„Nimeni nu vrea să trăiască într-un metavers în care gustul săruturilor sau al berii poate fi simulat, dar nu avem corpul nostru pentru a le gusta”, este de părere profesorul José Ramón Ubieto. 

Percepția noastră asupra realității va crește odată cu aceste tehnologii, care „vor favoriza socializarea, compania în cazul unei singularități nedorite, învățarea, divertismentul etc.”. Cu toate acestea, utilizatorii vor căuta, de asemenea, întâlniri față în față pentru a compensa întâlnirile în lumea digitală”.

Pe măsură ce această realitate virtuală crește, după cum afirmă Ubieto, „valoarea prezenței, cu misterul pe care îl impiedică întotdeauna întâlnirea cu ceilalți, va câștiga în importanță. Există deja studii care arată că digitalul favorizează rutina, iar prezența față în față stimulează creativitatea, lucru de care ar trebui să se țină cont în cadrul întâlnirilor de lucru prin videoconferință, de exemplu”.

Desigur, are și riscurile sale, după cum subliniază Pierre Bourdin: „Unele persoane, fie pentru că trec prin situații nefavorabile, fie pentru că au găsit un teren favorabil, pot dezvolta dependențe care să-i izoleze de viață reală și, în cazuri extreme, pot chiar să le afecteze integritatea psihică și fizică prin oboseală extremă sau depresie”.

„Uneori publicațiile online exacerbează narcisismul, deoarece realitatea digitală, în toate expresiile sale, este un adevărat laborator al sinelui, dar o versiune falsă a propiei persoane ne permite să accesăm posibilități de neconceput”, spune Ubieto.

Persoanele cu probleme de timiditate sau cu aptitudini sociale slabe ar putea beneficia de acest nou mod de relaționare, dar, adăuga expertul, „problema apare atunci când virtualul înlocuiește, și nu completează, prezența. Jocurile, față în față sau virtuale, în care copiii se transformă în alte personaje nu îi transformă în ei înșiși, ci îi ajută să abordeze (simbolic) subiecte sensibile precum moartea, sexualitatea, pierderea sau frustarea.

Un viitor încă îndepărtat

Mai este încă un drum lung de parcurs până când metaversul va deveni parte din viața noastră. Diviziunile digitale – geografice, de gen și socio-economice – sau prețul încă inaccesibil al căștilor sau ochelarilor de realitate virtuală par să țină la distanță apariția în acestei lumi hibride.

Cu toate acestea, Bourdin recomandă „să nu-i subestimăm sau supraestimăm importanța. Nu trebuie să uităm că este un instrument precum telefonul mobil său, dacă ne uităm mult mai în urmă, roata. Da, am putea trăi bine și fără roată, dar inventarea acesteia a avut un impact asupra umanității. Acum, ceea ce face cu roata depinde de oameni: este folosită atât pentru război, cât și pentru medicină.

Ne pot face lumile virtuale să ne îndepărtăm de realitatea noastră fizică? „Prezența implicată de corporalitate și de limbaj nu va dispărea, ci va rămâne; și cu cât virtualul devine mai comun, cu atât realul va fi mai prețios„, reiterează José Ramón Ubieto.

Mai multe informații despre Metavers în:

Gemeni digitali ai hotelurilor ca un pas înainte în Metavers

Metavers: beneficii pentru hoteluri de a intra în lumea virtuală

Bill Gates: Întâlnirile se vor muta de pe Zoom și Teams pe Metavers

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.