Shadow

Piețele hoteliere din Germania, Spania și Grecia vor fi primele care își vor reveni

Piețele hoteliere din Germania, Spania și Grecia vor fi mai dinamice în fața unei redresări rapide. Acest lucru se deduce din sondajul realizat vara trecută de compania imobiliară Tranio în colaborare cu târgul de investiții hoteliere IHIF (International Hotel Investment Forum), privind impactul pandemiei asupra sectorului european din martie 2020, concentrându-se pe ceea ce se poate aștepta de la piață în viitor. La studiu au participat 160 de profesioniști din industrie, majoritatea hotelieri sau agenți imobiliari (59%), urmați de operatorii hotelieri (16%) și investitori (13%), precum și de consilieri, profesioniști și jurnaliști. 

Majoritatea experților stabilesc redresarea industriei hoteliere în termen de trei ani, deși situația din unele țări va depinde de rata de vaccinare. Peste o treime din cei chestionați (35%) consideră că această redresare va fi condusă de piața germană, în timp ce 30% consideră că și piața spaniolă se va redresa rapid.

Dintre operatorii hotelieri, 31% au semnalat Germania, iar Grecia, Italia și Spania au fost indicate fiecare de 25% (cu opțiunea cu variante multiple). 27% dintre profesioniștii din mediul imobiliar și hotelier au indicat Grecia ca fiind piața cu cea mai rapidă recuperare, dar majoritate au distins Germania și Spania.

Peste două treimi dintre investitori, 69% au arătat mai multă încredere în piața britanică, în timp ce restul au optat pentru Germania și Grecia. Cel mai recent raport STR relevă că sectorul hotelier britanic are cea mai mare rată de recuperare din Europa, datorită comportamentului resort-urilor de vacanță, așa cum am informat în știrea: Hotelurile din Regatul Unit conduc gradul de ocupare în Europa.

Photo by Ph B on Unsplash.

Alți participanți la studiu au menționat în comentariile lor Statele Unite și Asia în general, mai precis Turcia și China. În opinia lui Kirk Pankey, președinte și director senior al Lagundi Hospitality, „țările cu cele mai mari rate de vaccinare vor avea cele mai rapide recuperări de pe piață”.

Recuperarea, pentru 2024

Majoritatea celor chestionați au stabilit o revenire la nivelurile de dinainte de criză în trei ani. Astfel, 52% prevăd o revenire la normalitate pentru 2024, în timp ce 32% avansează acea dată cu un an, deși mai puțin de 7% au încredere ca aceasta va avea loc în 2022. Cu toate acestea, Alexander Schneider, de la Nikki Beach Hotels and Resorts, se așteaptă ca piața de vacanță să experimenteze unul dintre cei mai buni ani ai săi în 2022; deși alții cred că hotelurile de turism de masă nu se vor recupera până când prețurile vor crește și modele operaționale nu se vor schimba.

Operatorii hotelieri sunt cei mai optimiști, 44% dintre ei stabilind redresarea pentru 2023-24, iar 6% pentru 2022; față de investitori, care în 87% din cazuri prevăd că se va întâmpla în trei ani, și niciunul nu crede că se va întâmpla în 2022. Dintre profesioniștii din domeniul imobiliar și hotelier, 51% estimează că va avea loc în 2024, și un 35% cu un an înainte. Aproximativ 5% indică faptul că va fi în 2022, iar încă 5% între 2026 și 2030.

Și deși majoritatea investitorilor nu se așteaptă la o redresare rapidă în sectorul hotelier, ei sunt optimiști pentru următorii ani, după cum confirmă Hospitality Insights pentru al doilea trimestru al anului 2021. În acesta, 85% dintre aceștia spun o perspectivă investițională pozitivă pentru această industrie, 13% rămân neutre și doar 2% pesimiste. Hotelurile conduc cele mai bune oportunități de investiții pentru următoarele 12 luni în al treilea trimestru, înaintea apartamentelor cu servicii și resort-uri.

Vaccinarea ca factor decisiv

Avansul vaccinării este un factor decisiv pentru recuperare, după cum au indicat 71% dintre cei chestionați, înaintea renașterii turismului internațional și a târgurilor și evenimentelor de afaceri, cu 58%, respectiv 46% din răspunsuri. În plus, 23% cred că piața hotelieră va primi un impuls odată cu redresarea economiei globale.

Turismul de afaceri își va reveni, în cuvintele unuia dintre experți, „odată ce restricțiile de călătoriile vor fi ridicate și procentul persoanelor vaccinare va depăși 80%.

Alte elemente cheie pentru recuperare sunt tehnologia contactless și inteligența artificială; ponderea pe care piața națională a captat-o în unele țări, ceea ce va accelera revenirea la normalitatea; precum și sprijinul guvernelor din națiuni precum Irlanda și Slovenia, care a ajutat sectorul să supraviețuiască în aceste vremuri grele, în cazul celor din urmă, oferind cupoane rezidenților săi pentru a-și umple hotelurile.

Informația de referință este disponibilă pe site-ul Tranio.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.