Shadow

Cum se confruntă hotelurile cu provocarea zero emisii până în 2050

Hotelurile și unitățile de cazare de diferite tipuri emit echivalentul a 264 de milioane de tone metrice pe an, ceea ce reprezintă10% din emisiile anuale ale sectorului turistic, după cum au confirmat EY Parthenon și Booking.com în prima analiză detaliată a emisiilor de carbon din industria hotelieră globală, de la becuri la piscine, arătând potențialul de a reduce emisiile aproximativ echivalente cu cele ale 65 de centrale electrice de cărbune. Studiul estimează, de asemenea, costul atingerii emisiilor nete zero până în 2050: unitățile vor trebui să investească 768 de miliarde de euro pentru a adopta tehnologii mai eficiente și a trece la furnizarea de energie regenerabilă, echivalent cu veniturile anuale combinate ale tuturor hotelurilor și cazărilor. „Nu este o sarcină ușoară pentru un sector care a fost deosebit de afectat de coronavirus și care se recuperează încet”, după cum recunosc creatorii studiului. 

 

Industria hotelieră trebuie să reducă emisiile cu echivalentul a 17 tone de CO2 pe an, între 6% și 7% pe an față de nivelurile actuale, pentru a atinge ținta pentru 2050. Nivelurile actuale de adoptare a tehnologiilor și practicilor disponibile sunt mai mari. Eficiența variază în general între 30% și 70% pentru toate adaptările, arătând o oportunitate semnificativă de îmbunătățire. 

 

Cu toate acestea, există motive pentru optimism. Studiul arată că există o gamă largă de măsuri de reducere a emisiilor care sunt profitabile pentru cazare la 15 ani de la investiție. De fapt, 76% din reducerile de emisii pot fi realizate prin implementarea unor tehnologii și practici de afaceri mai eficiente care generează profituri pozitive. Acest lucru, potrivit acelorași surse, „oferă sectorului de cazare oportunitatea de a lua mai multe acțiuni acum și de a deveni mai ambițios în timp”. 

 

Măsurile cu cel mai mare potențial de reducere a emisiilor includ instalarea de sisteme de încălzire și răcire eficient energetic, cu un potențial global de reducere a emisiilor de 53%; folosirea aparatelor electrice de consum redus în întreaga unitate de cazare (-12%), și montarea de geamuri termopan (-10%). „În ciuda diferenței de potențial, unitățile de cazare ar trebui să aspire să ia orice inițiativă pentru a obține emisii zero nete. Este mai bine să faci pași mici decât să nu faci nimic. 

 

Măsurile care urmează să fie adoptate oferă, de asemenea, cazare cu dividend dublu, deoarece reduc atât emisiile de GES (gaze cu efect de seră), cât și costurile de exploatare. Acest lucru nu înseamnă că sunt ușor de obținut, totuși, deoarece „sunt necesare investiții inițiale semnificative într-un moment în care locurile de cazare din întreaga lume încep încet să-și revină după impactul catastrofal al pandemiei”, dar în același timp „oferă posibiblitatea de a răspunde apelului urgent la acțiune„. 

 

Este, de asemenea, o oportunitate de a colabora mai strâns cu toate părțile interesate din sectorul de cazare, public și privat, pentru a se alăturp și a depăși această provocare. 

 

Patru elemente pentru calea de tranzație

Calea de tranziție către zero emisii nete constă din patru elemente: îmbunătățirea eficienței utilizării resurselor naturale prin cazare; promovarea unui comportament mai sustenabil din partea oaspeților și a personalului de cazare; stimularea tranziției către utilizarea energiei regenerabile; și să compenseze orice emisii de GES rămase. 

 

Unitățile de cazare pleacă de pe o poziție bună, având în vedere că sunt deja angajate în inițiative de sustenabilitate într-o măsură mai mare sau mai mică, deși încă pot realiza o reducere suplimentară cu 15-20% a emisiilor totale actuale. De fapt „există o gamă largă de măsuri cu un consum redus de carbon pentru cazare pentru a reduce utilizarea resurselor naturale și a deșeurilor acestora, cu ajutorul cărora își pot reduce emisiile de GES cu până la 32%

 

Și, după cum adaugă aceleași surse, „chiar și după implementarea tuturor tehnologiilor de reducere disponibile, rămân emisii semnificative de GES care trebuie abordate prin schimbări de comportament, ecologizarea producției de energie și, dacă electricitatea nu este o opțiune, trebuie să alegi compensarea emisiilor de carbon„. 

 

Obstacole în calea implementării și acțiunile comune necesare

Există, de asemenea, unele obstacole în calea implementării acestor măsuri, cum ar fi sentimentul insuficient de urgență, lacune în cunoștințe sau date slabe și lipsa resurselor financiare sau a accesului la capital

 

Din acest motiv, este nevoie de acțiuni comune, deoarece cazarea nu poate parcurge singură acest drum. Nu este surprinzător acest lucru având în vedere că, deși o mare din măsurile de reducere sunt profitabile în principu, se estimează că, costul pentru realizarea întregului potențial de reducere a emisiilor cu tehnologiile actuale este de 243 miliarde de euro sau 4.750 de euro pe cameră. Ecologizarea producției de energie pentru emisiile rămase are un cost estimat de 525 miliarde de dolari pentru sectorul global de cazare. 

 

Este clar că, companiile din sector, multe dintre ele mici și mijlocii, au nevoie de sprijin financiar și nefinanciar pentru a depăși această tranziție. Aceste acțiuni de sprijin includ generarea de conștientizare generală, ajutând la canalizarea cererii către locuințe sustenabile sau oferirea de acces facil la programele de sprijin financiar și de capital.

 

Guvernele sunt esențiale atunci când vine vorba de generarea cadrului de reglementare și stimulente adecvate pentru sectorul de cazare, dar există și alți actori care trebuie să intervină, ajutând la deblocarea cererii suplimentare care caută opțiuni mai sustenabile și astfel să promoveze tranziția, într-un fel în care investițiile verzi să fie armotizate mai rapid și mai optim. De exemplu, platforme de călătorie online pot contribui la crearea unui ciclu de cerere și ofertă care se consolidează reciproc pentru opțiuni de călătorie durabile.  

 

Ceea ce este clar este că va fi necesară cooperarea tuturor părților pentru a finaliza această tranziție; și că, deși 2050 poate părea departe, sunt necesare acțiuni urgente pentru a reduce carbonul în sectorul de cazare. Raportul EY Parthenon și Booking.com oferă o foaie de parcurs pentru a începe drumul de urmat. 

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.