Shadow

Pasagerii vor fi compensați pentru zborurile avansate cu mai mult de o oră

Înalta Curte de Justiție a Uniunii Europene a decis că pasagerii de transport aerian din Europa au dreptul la despăgubiri în cazul în care zborurile lor sunt înaintate cu mai mult de o oră, deoarece trebuie considerate anulate. Cea mai Înaltă Instanță a susținut în decizia sa că astfel de scenarii „pot avea ca rezultat incoveniente grave pentru pasageri, precum și o întârziere”, deoarece aceștia ar putea fi nevoiți să-și adapteze planurile în mod semnificativ sau chiar să piardă zborul din cauza modificării orei de plecare. 

 

Normele UE stipulează că pasagerii pot cere despăgubiri dacă zborurile lor sunt anulate cu mai puțin de 14 zile înainte de plecare, sosesc cu mai mult de trei ore întârziere sau li se refuză îmbarcarea din cauza suprarezervării (overbooking). 

 

În astfel de cazuri, companiile aeriene trebuie să plătească despăgubiri de la 250 la 600 de euro în funcție de distanța zborului, cu o reducere de 50% în cazul în care compania aeriană oferă o schimbare de rută, astfel încât pasagerul să poată ajunge fără întârziere la destinația finală. 

 

Despăgubirea în cazul zborurilor avansate cu mai mult de o oră va fi aceeași cu cea datorată pentru anulare sau întârziere, deși nu va exista dreptul de a reduce suma cu 50% conform indicațiilor mai sus. 

 

Cauza a fost adusă la CJUE de la instanțele din Austria și Germania cu privire la zborurile operate de Azurair, Corendon Airlines, Austrian Airlines, Eurowings și Laudamotion. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.