Shadow

OMT lucrează la un pașaport sanitar digital cu blockchain

Organizația Mondială a Turismului (OMT) a convocat evenimentul „Heading Solutions Challenge” pentru ca antreprenorii să își prezinte soluțiile tehnologice pentru a ajuta la reducerea impactului coronavirusului și pentru a ajuta la recuperarea turismului în lume, în cadrul planului său în trei pași împotriva crizei, publicat de evisionturism. Printre cele prezentate se numără aplicația hi + Card, la inițiativa a Air Institute și Tourism Data Driven Solutions (TDDS), care urmărește să devină un pașaport sanitar digital datorită tehnologiei blockchain.

Inovația, în cuvintele secretarului general al OMTZurab Pololikashivili, „devine în aceste momente excepționale piatra de temelie a redresării. Călătoriile nu vor mai fi ca înainte. Acestea vor deveni mai sigure și mai durabile pentru a continua să ofere beneficii națiunilor și comunităților”.

Printre inițiativele prezentate se numără hi+Card, lansată de Air Institute și Tourism Data Driven Solutions (TDDS) și care va fi gata în august. Este vorba de o aplicație mobilă care stochează registre medicale, susținută de o rețea blockchain cu sediul european, care va permite utilizatorilor să călătorească în siguranțăcu control deplin al datelor lor în orice moment.

Testul pilot va fi efectuat în iulie pe un zbor către Insulele Canare, un pioner în lume, cu pasagerii monitorizați prin cerere, așa cum a confirmat Pololikashvili consilierului de turism, Yaiza Castilla. 

Potrivit promotorilor săi, Aplicația „va avea un impact pozitiv în domeniile sănătății, economiei și drepturilor călătorilor, având în vedere incertitudinea actuală cu privire la deschiderea frontierelor și practicarea liberei mobilități”. Mai mult, aceasta adaugă „utilizarea tehnologiei sigure bazate pe blockchain și a smartphone-urilor fac din acesta un instrument ușor de utilizat pentru călători și să răspundă nevoilor guvernelor și companiilor turistice, datorită nivelurilor ridicate de securitate, încredere și trasabilitate„.

Air Institute, o entitate de cercetare dedicată avansării științifice în domeniul programării și inteligenței artificiale, acționează ca partener tehnologic și este responsabilă pentru codificarea și programarea aplicației. Și TDSS, o companie de strategie globală în domeniul inovației și tehnologiei pentru sectorul turismului, acționează ca partener strategic și este responsabilă de coordonarea proiectării coerente și eficiente a aplicației (funcționalități, experiența utilizatorului, teste cu părțile interesate, etc.).

hi+Card își propune să devină un adevărat pașaport sanitar digital, acoperind o nevoie mult așteptata a călătorilor, cum ar fi liniștea de a transporta în siguranță datele lor medicale, deoarece poate include și gestiona toate tipurile de certificate și fișele de sănătate (vaccinuri, alergii, diabet, boli cronice și tratamentul acestora, medicamente, etc.). În caz de urgență oriunde în lume, utilizatorii pot oferi acces la datele lor la echipe de medici oriunde și oricând, dacă au nevoie.

Acest lucru a fost explicat de Antonio López de Ávila, co-fondator al hi + Card si CEO al TDDS: „Aplicația crează un profil digital unic pentru fiecare utilizator folosind ID-ul digital legal emis de o autoritate națională (Ministerul de Interne/Politia), unde o entitate sanitară, acreditată de Ministerul Sănătății, încarcă informații medicale. Astfel, se evită posibilitatea de a crea profiluri false sau de a manipula înregistrări medicale. Utilizatorii solicita acestor entități să stocheze direct informațiile, într-o formă criptată și sigură, pe profilurile lor folosind blockchain„.

Astfel, după cum a subliniat Javier Arredondo, co-fondator si CEO al Travesias Media, „utilizatorii au controlul deplin asupra datelor lor. Aceștia pot accesa, partaja și șterge informațiile pe care doresc să le afișeze în portofelul de date cu caracter personal de pe mobilul lor oricând doresc”.

 

Blockchain în slujba sectorului

Principalele caracteristici ale blockchain-ului (securitate și monitorizare a datelor, segregarea datelor și fluxul de lucru avansat al contractelor inteligente avansate) permit depășirea ineficiențelor ecosistemelor mai puțin fiabile și oferă o garanție maximă în ceea ce privește protecția datelor.

Juan Manuel Corchado, co-fondator al inițiativei, profesor la Universitatea din Salamanca și președinte al Air Institute, a subliniat că „hi+Card este cea mai sigură aplicație de călătorie și sănătate pe piața mondială. Se bazează pe o platformă europeană de blockchain, aliniată 100% cu cele mai exigente reglementări ale UE privind protecția datelor. Sistemul asigură anonimatul pe parcursul întregului proces și permite accesul pe mai multe niveluri la informații, astfel încât călătorul își concentrează informațiile în orice moment: când, unde și cât timp”.

 

Interesul pentru sector

OMT și hi+Card sunt în contact cu toti cei interesați de proiect (entități guvernamentale, operatori de infrastructură, companii de transport, agenții de turism, hoteluri, etc.), care prezintă un interes deosebit pentru soluție.

Pentru Pololishkavili, „utilizarea unei tehnologii sigure bazată pe blockchain și a unui card bazat pe smartphone-uri o face adaptabilă pentru guverne, companii și călători. În plus, permite reconstrucția călătoriilor cu încredere și trasabilitate„.

 

Angajamentul față de ODD-urile Organizației Națiunilor Unite

hi+Card este pe deplin angajat cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite. Din acest motiv, va aloca o parte din profiturile sale la crearea unui fond special pentru finanțarea campaniilor internaționale de vaccinare, acolo unde este necesar, și pentru cercetarea medicală.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.