Shadow

Hotelurile pot da în judecată Boking în țara lor pentru abuz de concurență

Un hotel german care avea un contract cu Booking a intentat un proces pentru un presupus abuz de poziție dominantă în fața unei instanțe regionale din țara sa, care a decis că nu are jurisdicție teritorială și internațională pentru a o judeca. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat marți și a decis că unitățile de cazare care au un contract cu platforma de rezervare online pot da în judecată această companie în instanțele din țara în care își au sediul pentru anumite cazuri, printre care se numără abuzul de poziție dominantă

 

Ca răspuns la o întrebare preliminară ridicată de instanță germană, cea mai înaltă instanță comunitară a clarificat că nu este întotdeauna necesar să se apeleze la instanțele din Olanda, unde își are sediul Booking, pentru a da în judecată compania. 

Un birou al companiei.

 

O a doua instanță a confirmat acest verdict al instanței germane în apel, după ce hotelul a apelat la Curtea Supremă Civilă și Penală din Germania, care a decis să întrebe CJUE despre modul de interpretare al standardelor europene. 

 

CJUE indică în hotărârea sa emisă marți că instanțele naționale în fața cărora sunt prezente aceste tipuri de procese trebuie să analizeze dacă este esențial să se interpreteze contractul dintre hotel și Booking pentru  a se stabili dacă comportamentul raportat este ilegal. 

 

Sau dacă, dimpotrivă, nu este necesar să se facă acest lucru, deoarece comportamentul pentru care este acuzat are de-a face cu încălcarea unei obligații generale impuse de lege, indiferent de contract.

 

În acest din urmă caz, reglementările europene prevăd ca denunțul să fie prezentat în fața instanțelor din țara in care a fost sau poate fi comis prejudiciul. 

 

CJUE notează că, întrucât hotelul susține că Booking a încălcat legislația germană în materie de concurență, care interzice, în general, abuzul de poziție dominantă, indiferent de orice contract sau alt angajament voluntar, nu este esențial să se interpreteze contractul dintre cei doi pentru a determina dacă comportamentul companiei Booking a fost legal sau ilegal. 

 

Prin urmare, consideră că denunțul făcut de hotelul german este prevăzut în normele care permit să se acționeze în justiție în țara în care a avut loc dauna. 

 

Instanțele germane trebuie să rezolve acum disputa în conformitate cu hotărârea emisă marți de CJUE, care se aplică și celorlalte instanțe din UE în fața cărora sunt prezentate cazuri similare. 

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.