Shadow

Soția lui Mordashov devine cel mai mare acționar al TUI

Cel mai mare acționar al TUI Group de până acum, omul de afaceri Alexei Mordashov a transferat o parte din acțiunile sale altor companii pentru a evita sancțiunile impuse de UE oamenilor de afaceri ruși din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Unifirm Limited, o companie a lui Mordashov prin care deținea 34% din cel mai mare grup turistic european, a transferat 4,13% din acțiuni către Servergroup, în timp ce compania siderurgică a vândut restul acțiunilor (29,9%) Unifirm către Ondero Ltd, o companie situată într-un paradis fiscal. Gigantul german a explicat că a primit deja informații despre proprietatea acelei companii, despre care se știa puțin până acum: Marina Mordashova, soția magnatului, este acționarul majoritar al Ondero Limited, după cum a informat operatorul de turism. „În noua notificare se informează compania că Marina Mordashova era deja acționarul majoritar al Ondero Limited la momentul transferului acțiunilor din 28 februarie 2022″, spune TUI. 

 

Grupul mai informează că Ministerul Federal German al Economiei și Protecției Climei l-a notificat că a inițiat o procedură de investigație în temeiul Legii privind plățile și comerțul exterior împotriva Ondero Limited pentru a analiza eficacitatea tranzacției cu acțiunile către companie, spune el. 

 

„TUI a fost informat că până la finalizarea acestei proceduri, tranzacția este în prezent invalidă și drepturile de vot ale Unifirm Limited nu pot fi exercitate”, adaugă grupul. 

 

Potrivit sesizării pe care TUI AG a primit-o săptămâna trecută, tranzacțiile au avut loc pe 28 februarie 2022, la doar patru zile după începerea invaziei ruse a Ucrainei, și în aceeași zi în care se știa că Mordashov figurează pe lista oligarhilor, sancționați de UE. 

Alexei Mordashov.

 

„La momentul publicării acelui anunț obligatoriu, TUI AG nu a fost informat cu privire la niciun acționar majoritar al Ondero Limited„, explică grupul într-un comunicat. 

 

Potrivit comunicării pe care omul de afaceri rus a făcut-o către TUI pe 4 martie, Unifirm a transferat 4,1% din acțiunile sale TUI AG către Servergroup, vehiculul de investiții rusesc al Mordashov. Prin urmare, aceste acțiuni îi sunt atribuite”, evidențiază gruparea care amintește că din cauza sancțiunilor UE, magnatul nu are acces nici la dreptul de vot nici la sancțiuni „si nu poate obține niciun beneficiu economic de la acestea”. 

 

În acea notificare, s-a dezvăluit, de asemenea, ca filialele sale KN-Holding LLC și Rayglow Limited și-au vândut acțiunile din Unifirm Limited către Ondero Limited la 28 februarie 2022. Ondero Limited deține astfel 29,9% din acțiunile TUI prin Unifirm

 

„În noua notificare corectată de Ondero, compania este informată că Marina Mordashova era deja acționar majoritar al Ondero Limited la momentul transferului acțiunilor din 28 februarie 2022”, spune TUI. 

 

Ondero Ltd este o companie cu sediul în Insulele Virgine Britanice, considerate un paradis fiscal. Săptămâna trecută un purtător de cuvânt al TUI AG a declarat că nu știe cine sunt acționarii sau proprietarii Ondero Ltd. 

 

La începutul acestei luni, Alexei Mordashov a predat soției sale controlul unui pachet de 1,1 miliarde de dolari din Nordgold, o companie minieră, potrivit Bloomberg. 

 

De amintit că, în urma războiului, de luni 28 februarie, Bruxelles a emis sancțiuni împotriva a numeroși reprezentanți ai economiei ruse, printre care Mordashov, care este acționar al TUI AG de 15 ani, timp în care a și-a crescut progresiv participarea în companie. Tocmai în perioada pandemiei, și-a arătat sprijinul pentru grup prin creșterea investițiilor împreună cu instituțiile germane. 

 

Mai multe informații despre magnatul rus:

Mordashov, principalul acționar al TUI, răscumpără acțiunile de la fii săi

TUI rupe cu TUI Russia și interzice utilizarea brandului său

Mordashov a transferat o parte din acțiunile sale TUI pentru a evita sancțiunile

Milionarul rus Mordashov părăsește Consiliul de Supraveghere al TUI Group

TUI ajustează rutele și croazierele deși nu are operatori în Rusia sau Ucraina

Un alt director rus părăsește Consiliul de Supravghere al TUI

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.