Shadow

Hotelierii aplaudă sprijinul UE în lupta împotriva lui Booking

Asociația hotelierilor europeni a câștigat încă o bătălie în războiul său lung împotriva hegemoniei celor două mari agenții online, Booking și Expedia, în comercializarea hotelurilor. Parlamentul European a aprobat propunerea HOTREC pentru o „echitate și transparență” mai mare pe această piață în care hotelurile devin ostatecile clauzelor abuzive ale OTA

HOTREC a salutat îmbunătățirile votate pe 6 decembrie în Parlamentul European și pe 29 noiembrie în cadrul Consiliului European de Ministri ca parte a propunerii de Reglament a Comisiei privind relațiile comerciale cu platformele online și care se adaugă sprijinului Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului a aceluiași Parlament. 

Asociația are încredere în adoptarea rapidă a Regulamentului „care va aduce mai multă echitate și transparență” pe piața distribuției hoteliere dominată până în prezent de către cele două marii agenții online. 

Agenția online Booking controlează două treimi din piața rezervărilor online, potrivit HOTREC.
Agenția online Booking controlează două treimi din piața rezervărilor online, potrivit HOTREC.

Organizația celebrează coincidența instituțiilor comunitare în anumite puncte, cum ar fi „necesitatea unei mai mari clarități în aplicarea regulamentului”, astfel încât să ajungă la un acord general privind contractele și nu de la caz la caz. 

Una dintre cele mai mari plangeri ale hotelierilor este că agențiile online din contractele lor solicită să li se garanteze prețul minim. Aceasta este ceea ce ei descriu ca fiind „clauze abuzive”, care au fost deja interzise în șase țări europene. 

Propunerea Parlamentului European sprijină, de asemenea, „o mai mare transparență” în companiile de marketing ale agențiilor online și ale Drepturilor de Propietate Intelectuală. „Este un pas înainte pentru o mai bună protecție a brandurilor pe piața online”, apreciază HOTREC. 

În plus, Parlamentul European susține „o obiectivitate mai mare în ceea ce privește folosirea reclamațiilor utilizatorilor, conform propunerii Consiliului, care să permită tratarea corectă a tuturor reclamațiilor, fără a lua în considerare acceptarea lor pe baza unor elemente subiective”. 

 

Un pas important

Responsabilul de Distribuție la HOTREC, Markus Luthe, subliniază că „direcția adoptată astăzi de Consiliul și de Parlamentul European este un pas important către o mai mare echitate și transparență în relațiile comerciale pe Internet”. 

Luthe reamintește că, în piața de rezervări hoteliere online, doar o singură plataformă, referindu-se la Booking, controlează două treimi din piață și două platforme, dacă este adăugată Expedia, monopolizează 90%. 

„Acest domeniu a adus practici neloiale pe piețe, pe care Regulamentul actual începe să le abordeze”, spune el. 

CEO-ul HOTREC, Christian de Barrin, adaugă că asociația „a sensibilizat în mod activ instituțiile UE cu privire la dependența din ce în ce mai mare a companiilor de hoteluri de agențiile online. Votul de astăzi (cel din 6 decembrie) în Parlamentul European arată că factorii de decizie sunt pregățiti să protejeze mai bine companiile de practicile dăunătoare pe piața unică digitală”. 

De Barrin încheie prin a îndemna Parlamentul European, Consiliul și Comisia să „aprobe rapid acest Regulament în beneficiul companiilor europene„.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.