Shadow

Omicron a oprit redresarea traficului de pasageri în ianuarie

Restricțiile de călătorie impuse de apariția variantei omicron a coronavirusului, la sfârșitul lunii noiembrie trecute, au încetinit redresarea traficului de pasageri în ianuarie, atât pe zborurile naționale, cât și pe cele internaționale, în scădere cu -4,9% față de decembrie 2021, potrivit raportului Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA) pentru prima lună a anului. Cu toate acestea, cererea totală de călătorii cu avionul pentru perioada măsurată în venit pasageri-kilometri (RPK), a crescut cu 82,3% față de ianuarie 2021, deși rămâne mult sub nivelurile de dinaintea pandemiei, în scădere cu -49,6% față de ianuarie 2019. Traficul internațional a scăzut cu -62,4%, iar cel național, cu 26,5% față de cifrele pre-pandemie. 

 

Recuperarea călătoriilor cu avionul a continuat în ianuarie, în ciuda faptului că s-a întâlnit cu o denivelare numită Omicron. Întărirea controalelor la frontieră nu a oprit răspândirea variantei, dar acolo unde imunizarea populației a fost puternică, sistemele de sănătate publică nu au fost depășite. Multe guverne adaptează acum politicile privind COVID-19 pentru a le alinia cu cele pentru alți viruși endemici. Aceasta include ridicarea restricțiilor de călătorie care au avut un impact atât de devastator asupra vieților, economiilor și libertății de a călători„, a declarat Willie Walsh, director general al IATA. 

Piețe Internaționale

IATA recomandă revenirea la comparațiile de trafic făcute de la an la an, mai degrabă decât cu perioada echivalentă a anului 2019; cu excepția cazului când este indicat acest lucru. Prin urmare, din cauza bazei scăzute de trafic în 2021, unele piețe vor prezenta rate de creștere de la an la an foarte ridicate, deși vor rămâne în continuare sub cifrele pre-pandemie

 

Traficul internațional al companiilor aeriene europene a crescut în ianuarie cu 225,1% față de ianuarie 2021. Capacitatea fusese crescută cu doar 129,9%, astfel încă gradul de ocupare a crescut cu 19,4 puncte procentuale, la 66,4%. 

 

Companiile aeriene din America Latină au înregistrat o creștere de 157% a traficului în ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului 2021, în creștere față de decembrie 2021. Capacitatea a crescut cu 91,2%, sporind gradul de ocupare cu 19,4 puncte procentuale la 75,7%, cea mai mare dintre regiuni pentru a șaisprezecea lună consecutiv. 

 

Companiile aeriene din America de Nord au înregistrat o creștere de 148,8% a traficului în ianuarie, comparativ cu aceleași lună din 2021, în scădere semnificativă față de creșterea de 185,4% din decembrie. Capacitatea a crescut cu 78%, gradul de ocupare a crescut cu 17 puncte procentuale la 59,9%. 

 

Companiile aeriene asiatice au înregistrat o crestere a traficului internațional în ianuarie cu 124,4% față de ianuarie 2021. Capacitatea a crescut cu 54,4%, iar gradul de ocupare a crescut cu 14,7 puncte procentuale la 47%, încă cel mai scăzut dintre regiuni. 

 

Companiile aeriene din Orientul Mijlociu au înregistrat o creștere a cererii cu 145% față de ianuarie 2021, cu mult în scădere față de decembrie 2021. Capacitatea din ianuarie a crescut cu 71,7% stimulând gradul de ocupare cu 17,5 puncte procentuale, până la 58,6%. 

 

Traficul companiilor aeriene africane a crescut cu 17,9% în ianuarie 2022 față de un an mai devreme, o încetinire față de creșterea de 26,3% dintre ani înregistrată în decembrie 2021. Capacitatea în ianuarie a fost crescută cu 6,3%, majorând gradul de ocupare cu 6 puncte procentuale, la 60,5%. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.