Shadow

Europa încearcă să salveze vacanța de vară cu redeschiderea treptată

Comisia Europeană (CE) a prezentat un pachet de linii directoare și recomandări care să ghideze statele membre în ridicarea treptată a restricțiilor de călătorie și transport aerian și să permită companiilor turistice să  se redeschidă, după luni de închidere, cu respectarea precauțiilor sanitare necesare. CE și-a exprimat speranța de a salva milioane de locuri de muncă turistice amenințate de pandemia de coronavirus în Europa, principala destinație de vacanță din lume. Aceasta recunoaște că restricțiile de călătorie pentru combaterea coronavirusului au avut deja un impact devastator asupra sectorului și, de asemenea, companiile aeriene de pe continent au fost nevoite să suspende zeci de mii de locuri de muncă. 

Bruxelles recomandă deschiderea frontierelor interne ale Uniunii Europene (UE) cu o deschidere în trei faze și coridoare sigure între țările cu situații similare în ceea ce priveste suprimirea pandemiei.

CE subliniază că turismul este vital pentru UE în ansamblu: reprezintă 10% din PIB și 12% din locuri de muncă. Și este deosebit de important pentru țările din sud, care se luptă deja cu datoria și impactul COVID-19, în special Grecia, Italia și Spania.

„Orientarea de astăzi poate fi oportunitatea pentru un sezon mai bun pentru mulți europeni al căror trai depinde turism și, desigur, pentru cei care vor să călătorească în această vară”, a declarat reporterilor vicepreședintele executiv al UE, Margrethe Vestager.

Abordare pe etape

Deși deciziile privind redeschiderea frontierelor sunt sub responsabilitatea guvernelor naționale, Bruxelles îndeamnă cele 27 de state membre ale UE să adopte o abordare coordonată pentru ridicarea restricțiilor, după o pornire fortuită a crizei în care capitalele au închis frontierele cu o consultare redusă sau deloc.

UE propune o abordare în trei etape, începând cu situația actuală în care majoritatea călătoriilor neesențiale sunt interzise.

În următoarea fază, UE dorește că restricțiile la frontiera dintre țări și regiuni să fie ridicate într-un stadiu similar al pandemiei și în care situația de sănătate se îmbunătățește.

În faza finală, toate controalele de frontieră legate de coronavirus ar fi ridicate și călătoria în Europa ar fi permisă din nou.

Bruxellesul îndeamnă guvernele să ia în considerare factorii economici și sociali, precum și sănătatea, în timp ce cântăresc redeschiderea frontierelor lor. „Ceea ce recomandăm este că atunci când iau decizii, să se bazeze pe anumite criterii, de exemplu, capacitatea sistemului de sănătate„, astfel încât țările să poată gestiona cazuri noi, spune Bruxelless.

Comisia scoate în evidență principiul nediscriminării: atunci când un stat membru decide să permită deplasarea pe teritoriul sau către anumite regiuni și zone de pe teritoriul său, trebuie să facă acest lucru în mod nediscriminatoriu, permițând călătoriile din toate zonele, regiunile sau țările UE cu afecțiuni epidemiologice similare. Orice restricție trebuie ridicată fără discriminare, pentru toți cetățenii UE și pentru toți rezidenții statelor membre, indiferent de cetățenia lor.

De asemenea, CE solicită actualizarea acestor criterii prin „supraveghere și monitorizare” și evoluția situației din fiecare țară și prin „capacitatea de urmărire” a contagiilor, deși sugerează că aplicațiile informatice de urmărire să fie „voluntare” iar nu obligatorii, subliniind în același timp importanța coordinării dintre ei.

Pachetul de turism al Comisiei inlude:

strategie generală de recuperare în 2020 și nu numai;

abordare comună pentru restabilirea liberei circulații si a restrictiilor de ridicare a frontierelor interne ale UE intr-un mod gradat si coordonat;

Un cadru care să sprijine afacerea treptată a transportului, asigurând în același timp siguranța pasagerilor și a personalului;

O recomandare care își propune să facă din tichetele de călătorie o alternativă atractivă la rambursarea în numerar consumatorilor;

Criterii pentru restabilirea activităților turistice într-o manieră sigură și treptată și pentru dezvoltarea de protocoale de sănătate pentru unitățile de cazare precum hotelurile.

Reluarea sigură a serviciilor turistice:

Comisia stabilește un cadru comun care oferă criterii pentru reluarea sigură și treptată a activităților turistice și elaborează protocoale de sănătate pentru hoteluri și alte forme de cazare, pentru a proteja sănătatea oaspeților și a angajaților. Aceste criterii includ dovezi epidemiologice; că există o capacitate suficientă a sistemului de sănătate pentru populația locală și turiști; o capacitate de supraveghere și monitorizare robustă și testarea și urmărirea contactelor.

Aceste orientări vor permite oamenilor să stea în siguranță în hoteluri, campinguri, pensiuni sau alte unități de cazare de vacanță, să mănânce și să bea în restaurante, baruri și cafenele și să meargă la plaje și alte zone de divertisment în aer liber.

Sprijin pentru sectorul turistic european

Garanția de lichiditate pentru companiile de turism, în special IMM-uri, prin:

sau Flexibilitate în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat care permit statelor membre să introducă scheme de garantare pentru vouchere și alte scheme de lichiditate, să sprijine companiile din sectoarele de transport și de călătorie și să se asigure că cererile de rambursare cauzate de pandemia de coronavirus sunt îndeplinite.

sau Finanțarea comunitară: UE continuă să ofere lichiditate imediată companiilor afectate de criză prin intermediul inițiativei pentru răspunsul la Coronavirus, sub gestiune partajată cu statele membre. În plus, CE a pus la dispoziție o finanțare de până la 8 miliarde de euro pentru 100.000 de întreprinderi mici afectate de criză, cu Fondul European de Investiții.

sau Ajutor pentru ocuparea forței de muncă cu finanțare de până la 100 de miliarde de euro din programul SURE:

Ei indică faptul că programul SURE ajută statele membre să acopere costurile planurilor naționale de muncă pe termen scurt (ERTE) și a unor măsuri similare care să permită companiilor să protejeze locurile de muncă.

Comisia sa asigură că va colabora cu statele membre pentru a promova un sistem de bonuri de sponsorizare în care clienții își pot susține hotelurile sau restaurantele preferate. De asemenea, CE va promova campanii de comunicare paneuropene care să prezinte Europa ca destinație turistică numărul unu.

Măști la bord

Pe lângă impactul economic, vacanțele anuale de vară sunt un ritual important apreciat de milioane de europeni. „Aceasta nu va fi o vară normală … Dar atunci când facem cu toții partea noastră, nu trebuie să ne confruntăm cu o vară închisă în casă sau pierdută complet pentru industria turismului”, a spus Vestager.

CE propune linii directoare care prezintă principii generale pentru reluarea sigură și treptată a transportului de pasageri pe calea aerului, feroviar, terestru și fluvial, cu o serie de recomandări, cum ar fi necesitatea limitării contactului între pasageri și angajatii companiilor de transport și pasagerii înșiși, reducând, atunci când va fi posibil, densitatea pasagerilor.

Luniile directoare includ, de asemenea, indicații privind utilizarea echipamentelor de protecție personală, cum ar fi măștile și protocoale adecvate în cazul în care pasagerii prezintă simptome de coronavirus. Aceste linii fac, de asemenea, recomandări pentru fiecare mod de transport și necesită o coordonare între statele membre, având în vedere restabilirea conexiunilor treptate.

CE adaugă că vacanțele în acest moment al coronavirusului vor fi foarte diferite de cele anterioare, cu măsuri stabilite pentru a reduce riscul de infecție.

În acest sens, CE stabilește utilizarea unei măști de către călători în timp ce călătoresc în transporturi comune, cum ar fi avioane, trenuri și autobuze, precum și în centre, cum ar fi aeroporturi și gări.

De asemenea, CE indică faptul că mai puțini pasageri trebuie să călătorească la bord pentru a le permite o distanță sigură, iar cărucioarele de tip buffet și vagoanele restaurant vor fi închise.

Ea subliniază, de asemenea, că hotelurile și restaurantele vor fi îndemnate să limiteze numărul de oaspeți astfel încât să poată respecta regulile de distanțare socială.

Pentru a monitoriza îndeaproape progresul bolii și pentru a identifica rapid orice punct de acces, țările UE au convenit să se asigure că aplicațiile telefonice de urmărire a contactelor să funcționeze peste granițe.

 

Vouchere atractive și flexibile

În ceea ce privește controversa cu privire la voucherele pe care companiile aeriene le oferă pasagerilor zborurilor anulate de pandemie în loc să le returneze suma biletului, UE reamintește dreptul călătorilor de a alege între vouchere sau rambursarea în numerar pentru biletele de transport anulat (avion, tren, autobuz/autocar și feriboturi) sau pachete de călătorie.

Deși reafirmă acest drept, recomendarea Comisiei Europene are ca scop să se asigure ca voucherele sau cupoanele devin o alternativă viabilă și mai atractivă decât rambursarea călătoriilor anulate în contextul pandemiei actuale, care a exercitat și dificultăți financiare severe pentru operatorii de turism.

Tichetele voluntare trebuie portejate împotriva insolvenței emitentului, cu o perioadă de valabiliate de 12 luni și pot fi rambursate după maximum un an, dacă nu sunt schimbate. De asemenea, aceștia ar trebui să ofere pasagerilor suficientă flexibilitate, să le permită turiștilor să călătorească pe aceeași rută cu un serviciu în aceleași condiții sau ca turiștii să rezerve un pachet combinat de călătorie cu același tip de servicii sau de o calitate echivalentă. De asemenea, ar trebui să poată fi transferate altui călător.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.