Shadow

Companiile aeriene europene s-au prăbușit pe bursă după atacul rusesc asupra Ucrainei

Companiile aeriene europene au înregistrat scăderi puternice pe bursă din cauza fricii și incetitudinii de pe burse după operațiunea militară inițiată de Rusia în mai multe locații din Ucraina, țară care și-a închis imediat spațiul aerian. Reacția a fost generalizată în parcurile din aproape toată lumea. Bursele asiatice au scăzut și ele. Pe măsură ce prețurile petrolului au crescut din nou, după ce Vladimit Putin și-a anunțat „operațiunile militare speciale” în Ucraina. Prețul de referință al petrolului Brent pentru Europa a spart bariera de la 100 USD/baril, crescând cu 6,5% ajungând la 103,1 USD/baril, pentru prima dată din 2014, stârnind temeri ca un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea cu energie a lumii

Potrivit datelor agenției de presa EFE, International Airlines Group (IAG), un holding format din British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus și Level, a pierdut 3,8%, iar acțiunile sale se tranzacționează la 1,81 euro pe acțiune.

Air France KLM pleacă cu -3,33% și Lufthansa -3,10%, ajungând la 3,89 de euro și, respectiv, 7,01 euro pe titlu.

Companiile aeriene low cost listate la bursă au scazut și ele, EasyJet pierzând -3,68% și Ryanair -2,15%.

Aceste scăderi reprezintă însă o îmbunătățire a prețurilor față de deschiderea pieței, întrucât după aflarea atacului rusesc care a avut loc în zori, IAG și EasyJet au înregistrat pierderi de peste -8%, Lufthansa și Ryanair în jur de -7%; și Air France-KLM de -5%.

După intrarea trupelor rusești, Ucraina și-a închis spațiul aerian aviației civile, iar Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a clasificat aceasta din urmă țară drept zonă de conflict activ și risc aerian foarte ridicat.

Londra

Bursa de la Londra a scăzut joi cu 2,68% după deschiderea sesiunii, după ce Rusia și-a lansat ofensiva asupra Ucrainei.

Indicele londonez al principalelor companii, FTSE-100, a pierdut 200,80 de puncte ajungând la 7.297, 38.

Pe piața de aur, considerată un refugiu sigur în vremuri de criză, o uncie de aur a crescut cu 1,8% ajungând la 1.941 de dolari, în timp ce argintul a crescut cu 2,3% până la 25,08% de dolari uncia.

Indicele intermediar bursatil, FTSE-250, a scăzut cu 596,71 puncte, o scădere de 2,86.

Dintre companiile aeriene, titlurile IAG au scăzut cu 4,74%, iar cele ale companiei low cost EasyJet au pierdut 5,29%. Între timp, Rolls Royce pierde aproximativ 14% din valoarea sa, după ce unele voci din Regatul Unit au cerut să includă motoarele de aeronave pe care compania le produce în pachetul de sancțiuni împotriva regimului de la Moscova.

Dintre companiile petroliere, acțiunile BP au scăzut cu 1,57%, iar cu Shell cu 0,13%.

Asia Pacific

Nikkei 225 din Tokyo a scăzut cu 2% până la 25.922,46, iar Hang Seng din Hong Kong a pierdut 2,8% până la 22.986,99. Indicele compozit Shanghai a pierdut 0,9% la 3.458,12 puncte.

Economiile asiatice se confruntă cu riscuri mai mici decât Europa din cauza unui posibil atac rusesc și a sancțiunilor occidentale, spun experții, dar ei cred că țările care au nevoie de petrol importat ar putea fi lovite de prețuri mai mari dacă livrarile din Rusia, al treilea producător mondial, sunt întrerupte.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.