Shadow

Cele mai afectate aeroporturi din Europa de COVID-19

Odată cu primele limitări stabilite de majoritatea țărilor pentru a preveni răspândirea COVID-19, în primele luni ale anului 2020, industria transportului aerian a fost imediat afectată de aceste măsuri, care au fost inițial voluntare și apoi impuse cu caracter obligatoriu de către guverne în cadrul strategiilor lor pentru contracararea pandemiei. În Uniunea Europeană (UE), tendința scăderilor accentuate a numărului de zboruri comerciale în conformitate cu restricțiile de operare și scăderea cererii pe tot parcursul anului nu a afectat doar companiile aeriene. Aeroporturile europene traversează, de asemenea, o criză fără precedent, în special cele cu cea mai mare activitate, conform clasamentului elaborat de oficiul european de statistică, Eurostat

 

Studiul Eurostat, bazat pe rezultatele lunare din datele de zbor comercial ale Eurocontrol, sublinizază că primul impact a fost vizibil în martie 2020, cu o scădere cu 44% a numărului total de zboruri comerciale – pasageri, marfă și postă – în Uniunea Europeană (UE), comparativ cu aceeași lună din 2019. 

 

Cu restricțiile pentru COVID-19 complete și modificările preferințelor de călătorie, cele mai substențiale scăderi ale numărului de zboruri comerciale au fost înregistrate în aprilie, cu -91% față de aceeași lună din 2019, mai cu -90% și iunie, -84%. 

 

În lunile de vară de vârf, s-a înregistrat doar o redresare parțială, cu scăderi de -64% în iulie și -53% în august, urmând tendința deficitului în septembrie  cu -59% și -62% în octombrie. 

Evoluția operării de zboruri comerciale ale Uniunii Europene în 2020 (Grafic: Eurostat).

 

Deși amploarea impactului și calea către recuperarea variază între statele membre ale UE, cea mai mare scădere a numărului de zboruri comerciale a fost observată în aprilie în 21 State membre, în timp ce luna mai a înregistrat cea mai mare scădere din toate cele șase state membre rămase din UE. 

 

Aeroporturile în criză

În perioada ianuarie-octombrie 2020, marea majoritate a aeroporturilor din UE au înregistrat o scădere drastică a numărului de zboruri comerciale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aeroportul din Frankfurt a suferit cea mai mare scădere. 

 

Conform studiului Eurostat, cele mai mari scăderi ale numărului de zboruri comerciale s-au înregistrat în principalele aeroporturi hub ale UE: Frankfurt cu o scădere de 251.900 de zboruri comerciale (-58%), Paris Charles de Gaulle cu 232.000 mai puțin (-55%), Amsterdam Schiphol cu o scădere de 225.700 (-53%), München cu 218.300 mai puțin (-63%) și Madrid-Barajas cu o reducere de 212.800 (-60%). 

 

Pe lângă aceste aeroporturi de interconectare a zborurilor, s-au înregistrat scăderi puternice și în alte aeroporturi importante din UE, cum ar fi Barcelona-El Prat, cu o pierdere de 182.500 de operațiuni (-63%), Roma Fiumicino cu 172.400 mai puțin (-65%), cu o scădere de 138.600 (-60%), Copenhaga cu 134.900 mai puțin (-61%) și completează lista 10 al treilea aeroport din Spania în trafic Palma de Mallorca cu 129.200 mai puțin (-66%). 

Aeroporturile europene cu cele mai mari scăderi în numărul de zboruri comerciale (Grafic: Eurostat).

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.