Shadow

OMT: va dura între doi și patru ani pentru a ajunge la nivelul turistic din 2019

Sosirile de turiști internaționali au scăzut cu 65% în prima jumătate a anului, potrivit datelor din ultimul barometru al Organizației Mondiale a Turismului (OMT). Numai în a șasea lună a anului, căderea a fost de 93% față de aceeași perioadă a anului 2019. O prăbușire care se traduce printr-o pierdere de 440 de milioane de sosiri în lume în prima jumătate și aproximativ 460.000 de milioane de dolari în venituri – aproximativ 388.000 de milioane de euro – ca urmare a restricțiilor de călătorie pentru a reduce pandemia de Covid-19. Această entitate consideră că revenirea la nivelurile din 2019 în ceea ce privește sosirile de turiști va dura între doi și patru ani (anul trecut s-au înregistrat 1.500 de milioane de călători în lume)

Toate regiunile lumii au fost afectate de scăderea bruscă a turismului. Asia și Pacific, prima regiune care a simțit impactul COVID-19 în acest sector, a fost cea mai afectată, cu o scădere de 72% a turiștilor în semestru.

Europa a fost a doua regiune cea mai afectată, cu o scădere de 66% a numărului de sosiri de călători, urmată de Africa și Orientul Mijlociu (ambele -57%) și America (-55%).

La nivel subregional, Asia de Nord-Est (-83%) și Europa de Sud a Mediteranei (-72%) au suferit cele mai grave scăderi.

Contrația cererii se reflectă și într-o reducere de două cifre a cheltuielilor pentru turism pe piețele mari. Printre principalii emitenți, Statele Unite și China au rămas paralizate, deși alții, cum ar fi Franța și Germania, au înregistrat o oarecare îmbunătățire în iunie.

OMT subliniază că pierderile din veniturile turistice sunt înmulțite cu cinci cele înregistrate în criza economică și financiară mondială din 2009. 

În multe părți ale lumii, este deja posibil să se facă călătorii internaționale într-un mod responsabil și sigur, potrivit OMT, astfel încât „este esențial că guvernele să colaboreze îndeaproape cu sectorul privat pentru ca turismul global să fie din nou pe drumul cel bun. Acțiunea coordonată este esențială”, afirmă secretarul general al acestei organizații, Zurab Pololikashvili.

Până în iunie s-au înregistrat cu 440 de milioane de turiști mai putin în lume. În imaginea aeroportului Son Sant Joan. Fotografie EFE/Cati Cladera.

De fapt, în ultimele săptămâni, un număr tot mai mare de destinații au început să-și recupereze activitatea turistică. OMT raportează că la începutul lunii septembrie, 53% din destinații au ușurat restricțiile de călătorie. Cu toate acestea, multe guverne rămân prudente.

 

Prognoze 

OMT consideră că cererea de calatorie și încrederea consumatorilor vor rămâne scăzute și vor afecta rezultatele pentru restul anului.

În mai, el a subliniat trei scenarii posibile, care au indicat scăderi între 58% și 78% în mișcările de turism internațional în 2020. Tendințele actuale sugerează că în august scăderea cererii a fost mai aproape de 70% (scenariu 2), mai ales că unele destinații reintroduc restricții de călătorie.

 

Extinderea scenariilor până în 2021 ar indica o schimbare de tendință anul viitor, pe baza ipotezelor unei ridicări treptate și liniare a restricțiilor de călătorie, a disponibilității unui vaccin sau a unui tratament și a recuperării încrederii călătorilor.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.