Shadow

Cele trei scenarii pe care le întrevede OMT pentru viitorul turismului

Turismul internațional s-a redus cu 22% în primul trimestru, iar numărul de turiști ar putea să se încadreze între 60% și 80% în acest an, potrivit celei mai recente proiecții a Organizației Mondiale a Turismului (OMT) care reprezintă trei scenarii posibile. 

OMT a prezentat trei scenarii viitoare posibile, în funcție de evoluția crizei.

Pandemia COVID-19 a provocat o scădere de 22% a sosirilor de turiști internaționali în primul trimestru al anului 2020″, indică cel mai recent raport al agenției Națiunilor Unite.

Criza „ar putea duce la o scădere anuală cuprinsă între 60% și 80% în comparație cu cifrele din 2019″, spune raportul care remarcă faptul că „scăderea pune în risc mediul de trai a milioane de persoane și amenință cu anularea căii către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD)”.

International tourist arrivals, 2019 and Q1 2020 (% change)

Sosirile în martie au înregistrat o scădere bruscă de 57% după începerea închiderii în multe țări, introducerea restricțiilor de călătorie și închiderea aeroporturilor și frontierelor, indică cel mai recent Barometru al Turismului Mondial întocmit de OMT. 

Deși în regiunea Asia-Pacific prezintă cel mai mare impact în termeni relativi și absoluți (pierde 33 de milioane de sosiri), impactul în Europa, deși este mai puțin procentual, este destul de mare în volum (22 de milioane mai puțin).

„Perspectivele pentru acest an au fost corectate de mai multe ori în scădere de la apariția focarului și incertitudinea continuă să domine”, spune OMT.

Scenariile actuale indică o posibilă scădere a sosirilor cuprinse între 58% și 78% pe parcursul anului. Aceasta va depinde de viteza de contagiere și de durata restricțiilor de călătorie și de închidere a frontierei.

 

Cele trei scenarii

Următoarele scenarii pentru 2020 se bazează pe trei date posibile pentru deschiderea treptată a frontierelor internaționale si sunt supuse „unui grad ridicat de incertitudine”.

  • Scenariul 1 (-58%) bazat pe deschiderea treptată a frontierelor internaționale și relaxarea restricțiilor de călatorie la începutul lunii iulie.
  • Scenariul 2 (-70%) bazat pe deschiderea treptată a frontierelor internaționale și relaxarea restricțiilor de călătorie la începutul lunii septembrie.
  • Scenariul 3 (-78%) bazat pe deschiderea treptată a frontierelor internaționale și relaxarea restricțiilor de călătorie numai la începtului lunii decembrie.

International tourist arrivals in 2020: three scenarios (YoY monthly change, %)

În aceste trei scenarii, impactul scăderii cererii de călătorii internaționale s-ar putea traduce în:

  • Pierderea a între 850 și 1.100 milioane de turiști internaționali.
  • Pierderea a între $US 910.000 milioane și US$ 1.2 miliarde de dolari în venituri din exporturile de turism.
  • Între 100 și 120 de milioane de locuri directe de muncă în turism sunt amenințate.

Aceasta este de departe cea mai gravă criza cu care s-a confruntat turismul internațional de când există recorduri (1950). Impactul va fi simțit în grade diferite în regiuni diferite și în perioada de suprapunere, regiunea Asia-Pacific urmând să înceapă să se recupereze mai devreme.

 

Recuperare în 2021

Cererea interna s-ar putea recupera înainte să o facă cererea internațională, conform sondajului realizat de Grupul de Experți al OMT.

International Travel

Cei mai mulți se așteaptă să înceapă să vadă semne de redresare în ultimul trimestru al anului 2020, dar mai ales în 2021. Luând crizele anterioare ca punct de plecare, călătoriile de leisure, în special pentru a vizita prietenii și familia, s-ar putea recupera mai repede decât călătorii de afaceri.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.