Shadow

Noile locuri incluse în lista UNESCO a Patrimoniului mondial în pericol

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), 1.199 de situri de pe planeta noastră sunt incluse în Patrimoniul Mondial. Cu toate acestea, 57 dintre aceste situri au fost incluse de UNESCO pe lista patrimoniului mondial în pericol în 2023. Această listă a fost extinsă în septiembre, după ce a organizația a recomandat includerea mai multor situri, printre care Veneția și trei orașe din Ucraina. 

O listă formată de 1.199 de situri din întreaga lume

Cele 1.199 de situri care fac parte în prezent din Lista Patrimoniului Mondial includ:

 • 933 culturale
 • 227 naturale
 • 39 mixte

Puteți consulta lista completă la următorul link https://whc.unesco.org/en/list/

Patrimoniul mondial în România (anul înscrierii)

 • Delta Dunării (1991)
 • Mănăstirile din Moldova (1993)
 • Mănăstirea Horezu (1993)
 • Satele și bisericile fortificate din Transilvania (1993)
 • Cetățile dacice din Munții Orăștiei (1999)
 • Cetatea Sighișoara (1999)
 • Bisericile din lemn din Maramures (1999)
 • Pădurile primare și bătrâne de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei (2007)
 • Peisajul cultural minier Roșia Montană (2021)
Patrimoniu mondial în pericol
Situri patrimoniu mondial în pericol. Sursa: Statista

Lista patrimoniului în pericol 

Exista, totuși, o altă lista UNESCO, mult mai puțin prestigioasă, a patrimoniului mondial în pericol, care include în prezent 57 de situri.

După cum explică Statista, „într-o decizie care a provocat neliniște, dar și furie în rândul oficialilor italieni, UNESCO a recomandat ca Venetia și laguna să fie incluse pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol”.

În pofida eforturilor depuse de Veneția pentru protejarea orașului, Convenția Patrimoniului Mondial, într-un document, indică faptul că digul construit la Veneția împotriva creșterii nivelului apelor și a inundațiilor nu a fost finalizat și că interdicția privind navele mari de croazieră nu este încă pe deplin implementată, explică Statista. În plus, susține UNESCO, unele locuri propuse pentru noi terminale de croazieră ridică, de asemenea, semne de îndoială.

De asemenea, agenția ONU a determinat orașul să reducă numărul „excepțional de mare” de vizitatori, lucru care ar putea fi realizat cu ajutorul unui nou sistem de emitere a biletelor și a taxelor de intrare în oraș, deși introducerea acestor sisteme a fost amânată în mod repetat.

Patrimoniu Mondial în pericol.
O imagine din Veneția. Sursa: Adobe Stock.

Totuși, în cadrul convenției de la Ryadh, Arabia Saudită, din septembrie, UNESCO a decis să nu includă Veneția în această listă. În schimb, a înscris centrele istorice ale orașelor ucraniene Lviv, Kiev și Odessa pe lista ptrimoniului mondial în pericol, ca urmare a atacurilor cu rachete și drone rusești.

În prezent, multe dintre cele 57 situri ale Patrimoniului mondial aflate în pericol sunt situate în zone de război și/sau în țări extrem de instabile, cum ar fi Siria, Liban, Palestina, Afganistam, Irak, Yemen, Venezuela, Libia, Mali și Ucraina.

„Altele sunt amenințate de proiecte de construcție, cum ar fi siturile istorce din Egipt și Uzbekistan, precum și centrul istoric al Vienei, unde UNESCO nu este de acord cu construirea unui mare hotel. Dezvoltarea urbană majoră a orașului a fost, de asemenea, motivul pentru care Liverpool din Regatul Unit și-a pierdut statutul de patrimoniu mondial în 2021”, amintește Statista. Un alt sit în pericol care merită menționat este cel din Roșia Montană, inclus pe această listă în 2021, și care este in pericol ca urmare a proiectului minier propus în prezent.

Organizația a emis, de asemenea, „avertismente serioase” pentru Budapesta (Ungaria), Zanzibar (Tanzania) și Marea Barieră de Corali din Australia.

Mai multe știri despre subiect:

Acropola din Atena va avea o limită zilnică de vizitatori

Strategii pentru a gestiona turismul masiv

 

Sursă: hosteltur.com și UNESCO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.