Shadow

Veneția va percepe taxa de intrare pentru vizitatori din primăvara anului 2024

Consiliul Local al Veneției, orașul canalelor din nord-estul Italiei, a aprobat marți o rezoluție care creează o taxă obligatorie de intrare sau o „contribuție de acces”, inițial de 5 euro, pentru vizitatorii orașului, pentru a descuraja turismul zilnic de masă începând din primăvara anului viitor, devenind astfel prima destinație din lume care introduce o astfel de măsură. Este o prevedere care a fost anunțată de mai multe ori și care a fost aprobată pentru prima dată în iulie 2022 și va fi pusă în aplicare începând cu 16 ianuarie anul acesta. 

Veneția, oraș înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, primește aproximativ 20 de milioane de vizitatori pe an pe o suprafață de 414 km2, fiind unul dintre cele 55 de situri incluse chiar de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial în pericol din 2023.

Noua taxă de intrare, după ce va fi finalizată de comisiile corespunzătoare, va fi aprobată definitivă pe 12 septembrie și va fi testată în 2024, timp de aproximativ 30 de zile, care urmează să fie definite, a anunțat Primăria.

Venecia, primera ciudad del mundo en cobrar entrada a las visitas

„Începând de astăzi începem un drum pe care îl întreprindem cu umilință, știind că vor fi probleme de rezolvat și obstacole de depășt. Nimeni nu ni l-a mai arătat până acum, îl trasăm noi înșine cu convingerea că managementul turismului este o prioritate pentru viitorul orașului nostru”, a declarat consilierul pentru turism Simone Venturini.

Potrivit site-ului municipal, „rezoluția stabilește liniile directoare pentru introducerea unui nou sistem de gestionare a fluxurilor turistice, cu definirea principiilor generale, a excluderilor, scutirlor, controalelor și sancțiunilor, prin intermediul unei platforme multicanal și multilingve care va fi disponibilă în curând”.

Cine plătește?

Scopul „este de a descuraja turismul cotidian în anumite perioade, în concordanță cu delicatețea și unicitatea orașului”, precizează Consistoriul, care precizează că taxa de acces „trebuie plătită de orice persoană fizică în vârstă de peste 14 ani care intră în oraș”, cu excepția rezidenților, muncitorilor și studenților.

De asemenea, sunt scutiți turiștii care înnoptează în oraș rezidenții din regiunea Veneto, copii cu vârsta sub 14 ani, persoanele care au nevoie de îngrijire a participanții la competitii sportive, ofițerii de poliție aflați în serviciu și rudele rezidenților. „În general, contribuția va fi solicitată de la vizitatori zilnici”, a subliniat municipalitatea.

După aprobarea din data de 12, Consiliul local „va stabili, pe lângă zilele de contribuție afectate (…) și intervalele orare de contribuție și valoarea contribuției, care va fi inițial de 5 euro”.

Nu este „un instrument pentru a face bani, de fapt va acoperi doar costurile sistemului, dar va garanta locuitorilor o mai bună calitate a vieții și turiștilor care se află acolo o vizită capabilă să ofere emoții mai vii”, a spus Venturini.

„Mesajul pe care dorim să îl transmitem este că Veneția este accesibilă, deschisă, dar vizitatorii, atât naționali, cât și internaționali, trebuie să înțeleagă ca este nevoie de o programare pentru a gestiona mai bine echilibrul dintre reședință și turism”, a declarat consilierul bugetar Michele Zuin.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.