Shadow

Everest – cel mai aglomerat (și periculos) punct turistic de pe planetă

Vârful Everest a fost cucerit pentru prima dată în urmă cu șapte decenii, când alpinistul neozeelandez Edmund Percival Hillary și șerpașul nepalez Tenzing Norgay au atins vârful celui mai înalt munte din lume în 1953. Cu toate acestea, șaptezeci de ani mai târziu, a devenit probabil unul dintre cele mai aglomerate și periculoase locuri turistice de pe planetă. 

Image

Aglomerație, gunoaie, taxe de drum?

După cum explică Statista, prețurile actuale impuse de guvernul nepalez pentru a urca pe Everest nu par să oprească fluxul constant de alpiniști în căutarea de glorie.

În 2022, un total de 715 persoane au ajuns pe vârful Muntelui Everest, dintre care 435 au fost șerpași angajați și 280 au fost membri ai expediției.

Dar acest aflux de oameni cauzează probleme majore de mediu, deoarece taberele de bază pentru accesul la vârf sunt pline de tot felul de gunoaie.

În timp ce un cutremur din 2015 și pandemia de Covid-19 au perturbat activitatea pe munte, tot mai mulți alpiniști au atins vârful în ultimii ani datorită progreselor în materie de echipamente de alpinism”, notează Statista.

Și, in ciuda faptului că permisele de ascensiune costă între 10.000 și 100.000 de dolari, „numărul tot mai mare de alpiniști a dus la aglomerări masive și la perioade de așteptare enervante în apropierea vârfului”, adaugă compania specializată în analiza de date.

Riscuri constante și decese

În plus, „perioadele de așteptare sunt, de asemenea, pline de pericole, provocând epuizare și deshidratare și, în unele cazuri, moarte”.

Numai în luna mai 2019, un total de 11 persoane și-au pierdut viața pe munte, inclusiv alpiniști din India, Irlanda, Marea Britanie și SUA.

O fotografie făcută de alpinistul Nirmal Purja a devenit virală la acea vreme. Imaginea arată un șir lung de alpiniști care șerpuiau spre vârf.

Câte persoane urcă pe Everest in fiecare an și câți mor?
Fotografie realizată de nepalezul Nirmal Purja, pe 22 mai 2019, pe vârful Everest. Sursă: Nirmal Purja.

Ar trebui să fie facilitat sau restricționat accesul?

După cum explică Statista, încercările de a găsi o soluție la blocajele și de a oferi siguranță pentru cățărătorii amatori (de exemplu, s-a vorbit despre instalarea de scări în zonele stâncoase periculoase) au divizat comunitatea cățărătorilor.

Trebuie amintit că „până în 1985, autoritățile nepaleze nu permiteau decât o singură expediție pe o singură rută spre vârf în același timp”, precizează Statista.

La rândul său, șerpa Nirmal Purja, care a realizat faimoasa fotografie, a explicat pentru ziarul spaniol El País: „Cred că muntele este pentru toată lumea. Dacă oamenii vor să urce Everestul, au dreptul. Există multe rute diferite pe care se poate urca. Trebuie doar să știi cum să gestionezi numărul de oameni”.

Mai multe știri despre subiect:

Japonia aplică restricții pentru a proteja Muntele Fuji de turismul excesiv

Veneția limitează grupurile de turiști ghidați la maximum 25 de persoane

Top cele mai aglomerate destinații din Europa

Acropola din Atena va avea o limită zilnică de vizitatori

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.