Shadow

UE va solicita britanicilor în 2024 biometrie facială și amprente digitale

Călătorii britanici vor trebui să li se scaneze amprente digitale și să li se capteze imaginea atunci când vor intra în Uniunea Europeană în toamna anului viitor, în 2024, în conformitate cu noile norme care fac parte din viitorul Sistem de intrare/ieșire (EES), care se aplică deținătorilor de pașapoarte din afară blocului european și care ar urma să fie lansat la 6 octombrie 2024, după ce a fost amânat de la data inițială de mai 2023.

Datele biometrice provenite din amprentele digitale și imaginile faciale vor fi captate la prima intrare a unui pasager în UE, începând cu 6 octombrie, și vor fi verificate la fiecare vizită ulterioară, potrivit unui raport din The Times, preluat de BusinessTravell.

Getlink, operatorul tunelului de sub Canalul Manecii, construiește, de asemenea, o nouă instalație în valoare de 67 de milioane de lire sterline (77,4 milioane de euro) în Kent pentru a procesa deținătorii de pașapoarte non-UE. Noua infrastructură va putea gestiona 500 de mașini în fiecare oră.

UE va solicita britanicilor în 2024 biometrie facială și amprente digitale
Echipament de recunoaștere facială biometrică (Sursă: fotografie de arhivă Hosteltur).

Uniunea Europeană descrie SEE ca fiind „un sistem computerizat automatizat de înregistrare a călătorilor din țări terțe, atât a celor care dețin vize de scurtă ședere, cât și a celor care călătoresc fără viză, de fiecare dată când trec o frontieră externă a UE” și va înlocui ștampilarea manuală a pașapoartele. Pe lângă datele biometrice, sistemul va înregistra, de asemenea, numele persoanei, tipul de document de călătorie, precum și data și locul de intrare și ieșire.

Articolul adaugă că pasagerii vor trebui să părăsească mașinile și să folosească noile terminale informatice pentru a-și înregistra datele biometrice înainte de a trece prin controlul de frontieră francez. În ceea ce privește transportul aerian, articolul precizează că pasagerii britanici își vor înregistra datele biometrice la sosirea în UE.

Se așteaptă ca noile norme să provoace cozi și întârzieri în locuri precum Eurotunelul, potrivit Dover și terminalul Eurostar de la Londra St Pancras.

De asemenea, EES va fi urmat de un nou sistem de scutire de vize, Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (ETISAS), care ar trebui să fie lansat la mijlocul anului 2025, după mai multe întârzieri. Sistemul este conceput pentru călătorii din țări terțe care doresc să intre în spațiul Schengen al Europei.

A se citi și Sistemul european de autorizare a călătoriilor se amână din nou.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.