Shadow

Cele mai sigure companii aeriene din lume în 2015

Rezultatele controalelor de audit ale organismelor care guvernează domeniul aviației ca FAA și ICAO, precum și controalele de audit ale guvernelor și evidența mortalității a fiecărei companii aeriene, sunt unii din factorii pe care AirlineRatings.com, site-ul specializat în monitorizarea și clasificarea industriei transportului aerian în funcție de criteriile de siguranță și de produs, ține cont pentru a întocmi topul său 10 al celor mai sigure companii aeriene de rețea și cele mai sigure 10 companii aeriene low cost pentru 2015 din cele 449 de companii pe care le monitorizează. 

Ca și anul trecut, în topul celor mai sigure companii aeriene s-a plasat din nou Qantas (a se vedea informația: Cele mai sigure 10 companii aeriene din lume), care menține istoricul său fără mortalitate în era avionului cu reacție.

La luarea deciziei lor, editorii AirlinesRating.som au menționat că în cei 94 de ani de istorie, Qantas a acumulat un istoric remarcabil de inovații în domeniul siguranței și al operațiunilor, iar acum este acceptată ca și compania aeriană cu cea mai multă experiență din lume.

Completând restul locurilor din topul zece în ordine alfabetică, repetă, de asemenea, în acest an Air New ZealandCathay Pacific AirwaysEmiratesEtihad AirwaysEva Air și Singapore Airlines. Intră in primele zece locuri trei companii europene: British Airways, Finnair și Lufthansa, părăsind topul compania japoneză All Nipon Airways (ANA)Royal Jordanian Airlines și Virgin Atlantic.

Compania aeriană Malaysia Airlines are în prezent 5 stele din cauza accidentelor înregistrate și pentru că trebuie să se supună controlui de audit al Aviației Civile din Malaezia.

 

Companiile low cost

Editorii AirlineRatings.com au identificat cele mai sigure 10 companii aeriene low cost (în ordine alfabetică): Aer Lingus, Alaska Airlines, Icelandair, Jetblue, Jetstar, Kulula.com, Monarch Airlines, Thomas Cook, TUIfly și West Jet.

Cele mai sigure companii aeriene din lume.
Cele mai sigure companii aeriene din lume.

„Spre deosebire de un număr important de companii low cost, toate aceste companii aeriene au trecut auditul riguros al IATA Operational Safety Audit (IOTA) și au un istoric excelent de siguranță”, subliniază raportul portalului.

Din cele 449 de companii aeriene intervievate, 149 de companii au maximul de șapte stele al clasamentului de siguranță, dar aproape 50 au doar trei stele sau mai puțin. Printre companiile cu trei stele se află și Moldavian Airlines. Doar patru companii aeriene au obținut doar o stea pentru siguranță de la AirlineRatings.com: Kam Air, Nepal Airlines, Scat și Tara Air.

De asemenea, printre restul celor mai mari companii aeriene europene apar cu 7 stele KLM, Iberia, SAS, Swiss, airberlin, Condor, Finnair, Alitalia, TUIfly, Thomas Cook Airlines, Jet2.com, Aer Lingus, Czech Airlines si LOT Polish Arilines. Air France are 6 stele din cauza accidentului fatal din 2009. Nu se întâmplă același lucru cu noile sale filiale Hop! al Air France KLM și Germanwings deținută de Luftansa, care au obținut 7 stele.

În ceea ce privește companiile aeriene din America de Nord, au șapte stele în siguranță United Airlines și companiile recent fuzionate American Airlines și US AirwaysDelta și Air Canada.

 

Companiile aeriene din România

Compania naționala de linie din Romania, Tarom, a obtinut și ea maximul de șapte stele în siguranță de la AirlineRating.com. Compania aeriană low cost Blue Air are 5 stele pentru că nu a prezentat controlul de audit operațional IOTA al Asociatiei Internaționale de Transport Aerian (IATA), pe care acest clasament îl ia în considerare, deși nu este o cerință oficiala cerută de organismele de siguranță din sector. De fapt, cele mai multe companii aeriene low cost nu îl au, motivul principal fiind faptul că ele nu fac parte din acest patronat. Printre acestea, și doar cu 5 stele apar Soutwest AirlinesRyanair și easyJet. Cel mai mare concurent al companiilor aeriene românești, Wizz Air are doar 4 stele, pentru că pe lângă auditul operațional IOTA mai trebuie să treacă și auditul organismului de aviație civilă din țara de origine, Ungaria.

 

Criteriile de siguranță

Sistemul de clasificare al AirlineRatings.com ține cont de o serie de factori legați de siguranță, luând în considerare și companiile care sunt în fruntea inovației pentru siguranță și lansarea de noi avioane.

Criteriile de siguranță de 7 stele sunt următoarele:

*Certificatul IOSA, auditul operațional realizat de IATA: 2 stele. Această evaluare este recunoscută la nivel internațional, deși nu este obligatorie.

*Să nu fie pe „lista neagră” a Uniunii Europene (UE) a companiilor aeriene cu interdicția de a zbura în spațiul său aerian: 1 stea.

*Să nu fi avut accidente mortale în ultimii 10 ani, cu excepția cazului în care acestea sunt provocate de acte de terorism sau sechestru: 1 stea.

*Ca țară de origine să aibă aprobarea FAA: 1 stea. Administrația Federală de Aviație din SUA interzice zborul în spațiul aerian american țărilor, nu companiilor aeriene, care nu aderă la standardele internaționale de aviație pentru operațiunile și întreținerea aeronavelor.

*Țara de origine îndeplinește cei opt parametrii de siguranță ai Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO): 2 stele. Dacă țara îndeplinește între 5 și șapte criterii: 1 stea. Acești parametrii sunt legați de legislație, organizare, licențe, operațiuni, navigabilitate aeriană, investigarea accidentelor, serviciile de navigație aeriană și aeroporturi.

*Dacă flota companiei aeriene a fost retrasă din circulație de către autoritatea de siguranță a aviației din țară din motive de siguranță: 1 stea pentru fiecare cinci ani de la momentul în care a fost lăsată la sol.

*Dacă compania aeriană operează un singur avion de fabricație rusească: i se scade 1 stea. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.