Shadow

Patru dintre 10 piețe principale emitente recomandă evitarea călătoriilor neesențiale

Cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Turismului confirmă că la nivel mondial există doar trei destinații deschise complet turiștilor, fără restricții: Albania, Costa Rica și Republica Dominicană. În timp ce 29% și-au „închis complet granițele” pentru turismul internațional. Progresul companiilor de vaccinare și adoptarea de soluții digitale pentru călătorii în condiții de siguranță „ar trebui să ducă la o creștere a mobilității internaționale în următoarele săptămâni și luni”, spune OMT (UNWTO), cu toate acestea, patru din cele zece piețe principale emitente încă recomandă împotriva călătoriilor neesențiale în străinătate

Ultimul raport al restricțiilor de călătorie al OMT, cu date până la 1 iunie, arată că 63 de destinații (29%) au frontierele total închise pentru turismul internațional, iar jumătate dintre ele se află în această situație din luna mai 2020. Acestea sunt în principal state insulare mici din Asia-Pacific, spune OMT.

70% din toate destinațiile din Asia si Pacific sunt complet închise, comparativ cu doar 13% în Europa, precum și 20% în America, 19% în Africa și 31% în Orientul Mijlociu.

Distribuția destinațiilor complet închise. Sursă: OMT.

La sfârșitul lunii aprilie 2020 existau 156 de destinații închise, a crescut la 163 o lună mai târziu și a început să scadă încet, ajungând la cel mai mic număr (59) în noiembrie anul trecut.

Până la data de 1 iunie, existau 73 de destinații (34%) parțial închise, în timp ce existau 78 de destinații (36%) care solicitau un test negativ pentru COVID-19 și, în unele cazuri, combinat cu carantina.

Datele colectate de OMT confirmă tendința către destinații care adoptă „abordări mai nuanțate”, având în vedere evoluția situației epidemiologice și apariția de noi variante de coronavirus. De fapt, 42% din toate destinațiile au introdus restricții specifice pentru cei care sosesc din destinații cu variante de îngrijorare, iar aceste măsuri variază de la suspendarea zborurilor și închiderea frontierelor până la carantina obligatorie.

„Având în vedere că majoritatea destinațiilor cu cele mai stricte măsuri au unele dintre cele mai scăzute rate de vaccinare, datele indică, de asemenea, o legătură în viteza de vaccinare și reducerea restricțiilor„, subliniază OMT în raportul său.

Destinațiile care au rate de vaccinare mai ridicate și în care țările pot lucra împreună la standarde și protocoale armonizate, cum ar fi cele utilizate în spațiul Schengen al Uniunii Europene, „sunt într-o poziție mai bună pentru a permite turismului să revină încet”, adaugă ei. 

Recuperarea în mainile principalelor piețe emitente

OMT susține că reluarea turismului mondial „va rămâne în tăcere atât timp cât guvernele vor continua să recomande prudență”. Iar patru din cele zece piețe principale emitente continuă să-și sfătuiască cetățenii să evite călătoriile care nu sunt esențiale.

Statele Unite, China, Hong Kong și Canada au generat un total de 338 de milioane de călătorii în străinătate în 2018, 25% din total. În acest moment, aceste țări au carantine obligatorii, indiferent de locul de unde se întorc călătorii, cu excepția Statelor Unite, unde cei care sunt complet vaccinați sunt scutiți.

Dar pe lângă recomandarea împotriva călătoriilor, există și țări care permit călătoria către destinații cu risc redus, prin evaluări specifice, precum Germania, Regatul Unit, Franța, Italia și Țările de Jos. În aceste țări, carantina este necesară la întoarcere, dacă se sosește din destinații cu risc ridicat și pentru cele cu risc scăzut, este necesar un test negativ COVID-19 sau nimic, dacă turiștii sunt vaccinați.

„Deoarece sfaturile de călătorie se schimbă atât de repede și constant, călătorii internaționali continuă să se confrunte cu provocări în mai multe moduri, întrucât trebuie să înțeleagă restricțiile în destinația pe care doresc să o viziteze”, indică raportul. În plus, subliniază că în momentul planificării, turiștii trebuie să ia în considerare implicațiile pe care le implică faptul că guvernul lor recomandă să nu se călătorească, în aspecte precum asigurarea, costurile eventualelor teste și carantine la întoarcerea acasă, fapte care descurajează călătoriile dincolo de propriile frontiere.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.