Shadow

Bruxelles-ul investighează creșterea uriașă a tarifelor de zbor

Bruxelles-ul investighează recenta creștere a tarifelor de zbor in Europa, după ce companiile aeriene au majorat prețurile cu până la 30% în timpul verii, generând profituri extraordinare. Oficialii UE „investighează în detaliu… Ce anume se întâmplă pe piață și de ce”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi al Comisiei Europene

Acest lucru a fost raportat de Vălean pentru Financial Times din Regatul Unit. Deși Comisia Europeană nu are puterea de a reglementa tarifele de zbor, intervenția comisarului pentru transporturi se adaugă la presiunea exercitată asupra companiilor aeriene în legătură cu recentele creșteri de prețuri cauzate de un boom al călătoriilor și a problemelor lanțului de aprovizionare.

Ea a declarat că a cerut explicații din partea companiilor aeriene cu privire la creșterile de tarife și la posibilele obstacole în calea conectivității aeriene în cadrul blocului.

Tarifele de zbor ale biletelor de avion in Europa au fost cu 20-30% mai mari în vara anului 2023 față de 2019, potrivit datelor UE publicate în octombrie ca răspuns la o întrebare în Parlamentul European. 

Bruxelles-ul investighează creșterea uriașă a tarifelor de zbor
Oficialii UE investighează în detaliu ce anume se întâmplă pe piață și de ce. (Sursă: arhiva Hosteltur)

Vălean a declarat că nu intenționează să intervină pe piața aviației „funcțională”, dar comisia are nevoie de mai multe detalii despre dinamica industriei care a dus la aceste creșteri de prețuri. „Încă investigăm pentru că nu avem o explicație completă și detaliată”, a spus el, referindu-se în special la faptul dacă majorările de tarife au fost o tendință pe termen lung.

Bruxelless-ul este îngrijorat de faptul că tarifele de zbor ridicate ar putea afecta regiunile din afara UE, cum ar fi insulele sau teritoriile ultraperiferice care depind de aviație pentru a se conecta la restul blocului.

„Nu putem, în calitate de autorități de reglementare, să ne angajăm în micromanagementul prețurilor sau să impunem acest lucru; nu cred că este fezabil sau de dorit”, a spus Vălean. „Pe de altă parte, ceea ce mă îngrijorează, în calitate de autoritare de reglementare, este faptul că un preț poate deveni o barieră în calea conectivității. Suntem într-o conversație continuă cu industria… ca să înțelegem care este cauza acestei evoluții”.

Intervenția lui Vălean crește presiunea politica asupra companiilor aeriene cu privire la creșterea tarifelor.

Guvernul italian a propus plafonarea prețurilor pe rutele către unele insule, dar a revenit asupra acestei propuneri, acordând în schimb autorității de concurență a țării noi competențe pentru a monitoriza prețurile biletelor.

În conformitate cu legislația UE, companiile aeriene sunt libere să își stabilească propriile tarife, iar liberalizarea pieței aeriene a dus la scăderea prețurilor și la deschiderea de noi rute. Cu toate acestea, în acest an, cererea crescută de zboruri, pe fondul lipsei de aeronave, a dus la creșterea prețului la bilete. Multe companii aeriene au retras aeronave în timpul pandemiei de coronavirus, în timp ce problemele din lanțul de aprovizionare au afectat livrările, iar presiunile inflaționiste asupra combustibilului și a forței de muncă au dus, de asemenea, la creșterea costurilor.

Deși marile companii aeriene europene operează mai puține zboruri și mai puține capacități, acestea au înregistrat profituri record în timpul verii, ajutate de creșterea tarifelor, reparând parțial daunele aduse bilanțurilor lor în timpul pandemiei.

Potrivit organismului comercial al sectorului, industria globală și-a dublat previziunile de profit pentru anul în curs, ca urmare a cererii tot mai mari de călătorii post-pandemice. Vălean a declarat că se teme că prețurile vor continua să crească din cauza unui dezechilibru între cererea de călătorii și lipsa unei oferte de aeronave noi.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.