Shadow

97 de companii aeriene care au interdicția de a opera în spațiul aerian al UE

Comisia Europeană a actualizat în luna noiembrie Lista UE de siguranță a aviației, cunoscută drept „lista neagră” a UE a companiilor aeriene nesigure, o listă de companii aeriene care fac obiectul unei interdicții sau restricții de operare în Uniunea Europeană pentru nerespectarea standardelor internaționale de siguranță și al cărui obiectiv fundamental este garantarea celui mai înalt nivel de siguranță aeriană pentru rezidenții europeni și pentru alți pasageri care călătoresc cu zboruri către sau dinspre țările blocului european. În urma actualizării de joi, accesul la spațiul aerian al UE a fost interzis pentru 97 de companii aeriene și a fost adăugată o companie aeriană rusă care a generat îngrijorare cu privire la capacitatea sa de a respecta standardele internaționale. Totuși, toate companiile certificate în Moldova au fost scoase de pe listă în urma îmbunătățirilor din securitatea aviației realizate de țară. 

 

În timpul anunțării noii versiuni, comisarul pentru Transporturi al Comisiei Europene, Adina Vălean, a reiterat că menținerea celui mai înalt nivel de securitate pentru toți călătorii și personalul de zbor din sector este o prioritate absolută a UE. „Lista UE de siguranță a aviației rămâne unul dintre cele mai eficiente instrumente ale noastre pentru a realiza acest lucru”. Ea a mai evidențiat, printre actualizări, eliminarea tuturor companiilor aeriene moldovenești de pe această listă, deschizându-le ușa de a zbura din nou in UE, „după doi ani de muncă intensă. Arată că munca grea și colaboratea strânsă dau roade”. 

 

Vălean a subliniat că lista nu numai că ajută la mețiinerea unor niveluri ridicate de securitate în UE, dar ajută și companiile aeriene să își îmbunătățească propriiile standarde; pe lângă faptul că devine un instrument preventiv important, deoarece motivează guvernele acestor țări să ia măsuri din timp înainte de a fi necesară interzicerea operațiunilor în spațiul aerian european. 

 

Modificări ale listei

În urma actualizării din luna noiembrie, au interzis accesul la spațiul aerian al UE a fost interzis pentru 97 de companii aeriene :

 

90 de companii aeriene certificate în 15 state, din cauza supravegherii inadecvate a siguranței de către autoritățile aviatice din aceste state. În acest caz, există șapte companii aeriene individuale, pe baza unor deficiențe grave de securitate identificate: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria), Skol Airlines LLC (Rusia) și Air Zimbawe (Zimbawe). 

 

Companiile aeriene Iran Air (Iran) și Air Koryo (Coreea de Nord) fac obiectul unor restricții operaționale și pot zbura către Uniunea Europeană doar cu anumite tipuri de aeronave.

 

Comitetul este prezidat de Comisia Europeană, cu sprijinul Agenției Europene de Siguranță a Aviației (AESA). Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European sprijină, de asemenea, actualizarea listei. 

 

Evaluarea se realizează pe baza standardelor internaționale de siguranță și, în special, a standardelor promulgate de Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO). 

 

Lista neagră

Lista UE de siguranță a aviației contine de fapt două liste: prima listă (Anexa A) include toate companiile aeriene cărora le este interzis să opereze în Europa. A doua listă (Anexa B) include companiile aeriene care nu pot opera în anumite condiții în Europa. Ambele liste sunt actualizate periodic și publicate în Monitorul Oficial al Uniunii Europene. 

 

Ultima versiune a acestei liste în limba română poate fi descărcată la acest link.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.