Shadow

Restricții de călătorie în UE: eficiență mică sau deloc în oprirea Omicron

Airports Council International (ACI-Europe) și Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) au îndemnat guvernele europene să ridice toate restricțiile de călătorie pentru pasagerii complet vaccinați împotriva COVID-19 sau care au trecut prin boală și au certificatul COVID valid care colectează informațiile așa cum este recomandat de noul regim de călătorie în Uniunea Europeană (UE) și SEE care a intrat în vigoare la 1 februarie. Acest nou regim, instituit printr-o Recomendare a Consiliului UE adoptată la 25 ianuarie, se bazează mai degrabă pe starea de sănătate a călătorilordecât pe situația epidemiologică din țara lor de origine. O abordare care este susținută de rezultatele cercetărilor independente efectuate în Finlanda și Italia și divulgate marți și care oferă baza pentru dezvoltarea unei politici la nivel european care înlătură limitările ineficiente și chiar cerințele de testare. 

Cercetările făcute publice marți confirmă validitatea abordării centrate pe călători, subliniind ineficacitatea restricțiilor recente de călătorie impuse de țările europene pentru a atenua riscurile pentru sănătatea publică și societate pe care le prezintă noua variantă a COVID-19, deoarece circulă deja înainte de a fi detectată.

O nouă analiză produsă de Oxera și Edge Health dezvăluie că cerințele de testare înainte de plecare ar putea fi ineficiente în oprirea sau chiar limitarea răspândirii variantei omicron.

Analiza restricțiilor de testare impuse de Italia și Finlanda în 16 decembrie și, respectiv, 28 decembrie 2021, tuturor călătorilor sosiți nu a reflectat o diferență notabilă în transmiterea cazurilor de Omicron în acele țări. Dimpotrivă, limitările de liberă circulație a persoanelor au dus la dificultăți economice semnificative și inutile, nu numai pentru sectoarele de turism și călătorie și turism, ci și pentru întreaga economie europeană. 

Rezultate relevante

  • Menținerea mai multor cerințe de testare înainte de plecare pentru călătorii vaccinați/recuparați nu a avut niciun impact asupra răspândirii viitoare a variantei Omicron în Italia și Finlanda.
  • Impunerea acestor restricții în prealabil, adică în aceeasi zi în care OMS a identificat varianta omicron ca fiind o problemă, nu ar fi oprit răspândirea acesteia sau limitat-o semnificativ în Italia și Finlanda. Acest lucru este inerent în faptul că variantele circulă cu mult timp înainte de a fi identificate, motiv pentru care restricțiile de călătorie sunt în general considerate ineficiente atât de OMS cât și de ECDC.

IATA notează că „faptul că ambele țări își elimină acum cerințele de testare înainte de plecare este foarte binevenit”.

  • Ambele țări ar fi putut să le ridice mult mai devreme sau să evite să le impună cu totul „în special pentru a evita daunele economice repetate fără beneficii aferente sănătății publice”.
  • În timp ce Finlanda a ridicat restricțiile pentru toți călătorii vaccinați/recuperati, Italia a făcut acest lucru numai pentru călătorii care vin din UE/SEE. „Acest lucru ar trebui extins la restul călătorilor, deoarece nu există niciun beneficiu pentru siguranța sănătății pentru a amâna în continuare acest pas”.

Cu intrarea în vigoare a noului regim pentru călătoriile în interiorul UE/SEE, marți și având în vedere datele solide care sunt acum publicate, ACI Europe și IATA îndeamnă țările să se alinieze rapid. „În mod specific, facem apel la guvernele Austriei, Ciprului, Republicii Cehe, Lituaniei și Maltei să abordeze urgent această problemă și să renunțe la restricțiile inutile și dăunătoare„, au spus angajatorii.

Ei subliniază, de asemenea, că nu există motive convingătoare pentru care călătorii vaccinați/recuparați ar trebui să fie supuși unui regim diferit, indiferent dacă, călătoresc în interiorul blocului european sau provin din alte țări. „Este acum urgent ca Consiliul UE să-și alinieze recomandarea învechită de călătorie în UE din țări terțe cu noul regim de călătorie în UE/SEE”.

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.