Shadow

O nouă asociație globală a hotelurilor va înfrunta Airbnb și Booking

Global Reformbnb, o inițiativă lansată în 2018 de asociațiile hoteliere din New York, Paris, Buenos Aires și Barcelona, a fost Înființată oficial ca o nouă asociație hotelieră internațională cu cincizeci de membri și cu sediul în capitala catalană. Proiectul a luat naștere ca răspuns la boom-ul apartamentelor turistice ilegale și la extinderea globală a Airbnb, dar acum își extinde domeniul de aplicare pentru a apăra interesele hotelierilor împotriva unor giganți precum Booking și Expedia

Prima adunare generală a Global Reformbnb a avut loc în decembrie anul trecut în Japonia, iar cadrul întâlnirii, Dídac García a fost ales președinte executiv și Manel Casal ca secretar. Ambii fac parte din consiliul de administrație al Breslei Hotelurilor din Barcelona.

„Nu doar căutăm un sistem legal mai echitabil pentru cazarea turistică de scurtă ședere și distribuția digitală, lucrăm și pentru sustenabilitatea destinațiilor, pentru că dacă acest fenomen nu va fi controlat vom avea în continuare probleme cu costul locuințelor, nemulțimiri în rândul vecinilor și mai multe mișcări anti-turism”, explică Dídac García.

Potrivit lui Manel Casals, „asociațiile hoteliere au nevoie de legislatorii naționali din țările lor respective să vadă că există o asociație internațională care cere același lucru”.

Prima dată când patronatele hoteliere din diverse orașe din lume s-au reunit în cadrul mișcării Global Reformbnb a fost la New York în noiembrie 2018.

De atunci, proiectul a continuat să atragă mai multe asociații hoteliere (locale, regionale și naționale) până când „am văzut nevoia să ne impunem ca persoană juridică”, adaugă președintele noii asociații internationale, care a ajuns să aibă sediul la Barcelona.

Dídac García, noul președinte executiv al asociației Global Reformbnb, și Manel Casals, director al Breslei Hotelurilor din Barcelona.

Lupta împotriva „clauzelor abuzive” ale platformelor digitale

„De asemenea, am decis că ne vom extinde sfera de acțiune, astfel încât nu ne vom mai concentra doar pe problemele generate de închirerile pe termen scurt, ci vom aborda și noile provocări reprezentate de platformele de distribuție digitală”, afirmă Dídac García.

În acest sens, Global Reformbnb se așteaptă să aprobe la următoarea sa adunare generală (care va avea loc la sfârșitul anului la Washington DC, SUA) un manifest care marchează o poziție comună a asociațiilor hoteliere față de giganți precum Booking și Expedia.

„Înțelegem că marile platforme de distribuție digitală impun o serie de clauze abuzive hotelierilor”, spune García. Cele două clauze principale impuse de OTA pe care hotelierii le denunță sunt:

  • Paritatea de preț obligatorie, prin care un hotel nu poate oferi pe propriul site un preț mai bun decât cel oferit prin OTA
  • Ultima disponibilitate obligatorie, adică cerința de către platforma digitală că hotelul să garanteze mereu locuri, chiar dacă aveți o singură cameră disponibilă pentru ziua respectivă.

Dar, în plus, „platformele folosesc în mod abuziv conținutul, fotografiile și brandingul hotelului pe internet; refuză să împărtășească informații despre clienți; iar unele chiar încep să comercializeze cazare ilegală în apartamente turistice fără licențe”, spune președintele Global Reformbnb.

„În timpul celei de-a două adunări generale de la Washington DC, sperăm că se va putea aproba un document care să servească drept un instrument util în raport cu platformele majore”, spune García.

Asociație hotelieră sută la sută

De ce această bătălie împotriva Airbnb, Booking sau Expedia este dusă de o noua asociație internațională și nu există entități mai vechi care ar fi putut prelua această provocare? Dídac García răspunde: „Cu ani în urmă a existat o asociație numită International Hotel & Restaurant Association (IH&RA), dar aceasta a fost din ce în ce mai inactivă și a lăsat un vid în fața unui fenomen global care are nevoie de răspunsuri locale, cu o legislație echitabilă pentru închirierile de scurtă durată și pentru distribuția digitală”.

Manel Casals subliniază că noua asociație „s-a născut în mod natural, la cererea breslelor hoteliere”.

În acest sens, Casals explica faptul că entitatea nu va fi formată doar din breslele hoteliere ale orașelor (New York, Paris, Kyoto, Business Aires, Barcelona, etc.) ci și din asociațiile hoteliere nașionale din Statele Unite, Argentina, Columbia, etc., care și-au arătat interesul de a deveni membri cu drepturi depline.

Ce destinații au reglementat mai bine fenomenul apartamentelor turistice?

Conform experienței împărtașite de diferite asociații hoteliere care alcătuiesc Global Reformbnb, destinațiile care au reglementat cel mai bine până acum fenomenul turismului de apartament sunt New York și Amsterdam.

„În aceste orașe, apartamentele pentru turiști sunt obligate să fie în interiorul clădirilor destinate exclusiv turiști”, explică Manel Casals, care este directorul general al breslei hoteliere din Barcelona.

„Iar dacă cineva din New York sau Amsterdam vrea să comercializeze un apartament dintr-un bloc de locuințe ca locuință turistică, poate face acest lucru doar pentru sejururi mai mari de 31 de zile . Pe de altă parte, închirierea unei singure camere pentru sejururi scurte este limitată la maximum 30 de zile pe an. În plus, ambele cazuri sunt supuse în aceste orașe la numeroase controale și la importante cerințe de securitate”, adaugă Manel Casals, care este directorul general al Asociației Hoteliere din Barcelona.

Știri despre:

Airbnb critică pe reprezentanții UE care cer o nouă reglementare

Comisia Europeană vrea „mai multă transparență” pe platforme precum Airbnb

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.