Shadow

Comisia Europeană vrea „mai multă transparență” pe platforme precum Airbnb

Comisia Europeană a adoptat luni o propunere de regulament „pentru îmbunătățirea transparenței” în domeniul închirierii de locuințe pe termen scurt, cu scopul de a ajuta autoritățile publice să reducă locurile de cazare ilegale. Regulile urmăresc să simplifice colectarea și partajarea datelor de la gazde și platforme online. Odată aprobată și intrată în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a stabili mecanismele necesare pentru schimbul de date. 

Noul cadru propus stabilește ca proprietarii acestor locuințe să precizeze clar în fața autorităților cine sunt, câte case au și în ce loc; o înregistrare care va trebui să se poată face integral în format digital, după care se va obține un număr de identificare.

Platformele de închiriere turistică vor trebui să verifice aleatoriu dacă gazdele și-au înregistrat corect locuințele și dacă vor arăta publicului numărul de înregistrare, în așa fel încât autoritățile să poată obliga companiile să elimine conturile celor care nu se conformează acestor cerințe.

În plus, platformele vor trebui să trimită autoritățile, o dată pe lună și în mod automat, datele privind numărul de sejururi și oaspeți, numărul de înregistrare și adresa URL a anunțurilor de închiriere pe termen scurt situate pe teritoriul autorității publice solicitante.

Comisia Europeană a explicat ca „obiectivul acestei propuneri este de a crea obligații simplificate de colectare și schimb de date pentru gazde și platforme online”. Noul cadru „va înlocui normele actuale, diferite și complexe ale statelor membre cu un cadru clarșsi proporțional pentru colectarea și schimbul de date pe întreaga piață unică a UE”, adaugă aceasta. 

 


Conform propunerii, autoritățile naționale și locale își păstrează puterea de a elabora reguli și politici privind închirierile pe termen scurt, pentru a se ocupa, de exemplu, de probleme de sănătate și siguranță, urbanism, securitate și taxe”.

Fiecare țară a Uniunii Europene va fi responsabilă pentru respectarea acestui regulament și pentru aplicarea sancțiunilor în cazul în care platformele și proprietarii nu se conformează.

De ce a fost adoptată normă?

Închirierile pe termen scurt alimentate de platforme digitale reprezintă aproximativ 25% din locurile de cazare turistice din UE, tendință care a continuat și în timpul pandemiei.

Rezervările de închiriere pe termen scurt în verile anilor 2020 și 2021 au fost mai mari decât nivelurile echivalente din 2018. În plus, numărul rezervărilor în prima jumătate a anului 2022, a crescut cu 138% față de aceeași perioada a anului 2021, potrivit datelor Executivului comunitar.

Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă, a recunoscut că închirierile pe termen scurt „creează beneficii pentru gazde, turiști și ecosistemul turistic, dar nu ar trebui să crească în detrimentul comunităților locale”.

În opinia sa, propunerea de astăzi „va asigura că autoritățile locale au datele de care au nevoie pentru a susține un sector durabil de închiriere pe termen scurt, pentru a lupta împotriva listărilor ilegale și pentru a contribui la un ecosistem turistic echilibrat”.

Beneficiul pentru ecosistemul turistic se va produce, susțin acestia, deoarece cu datele colectate, autoritățile publice vor putea înțelege mai bine fluxurile turistice și vor oferi servicii mai bune călătorilor și comunităților locale.

Poziția Airbnb

Airbnb a salutat propunerile Comisiei Europene, declarând că a „condus” de mult timp solicitările pentru reguli „mai armonizate” ale UE pentru a aborda reglementările fragmentate ale blocului.

„Aceste propuneri oferă un cadru pentru Airbnb pentru a ne extinde colaborările cu guvernele și pentru a le face mai ușor europenilor obișnuiți să-și partajeze casele și să respecte regulile. Susținem de multă vreme activitatea UE privind noile reguli STR. Prin abordarea unei abordări mai armonizate a reglementării, industria și guvernele pot colabora pentru a îmbunătăți accesul la date, pentru a spori transparența și pentru a aborda regulile locale disproporționate care subminează piața unică și împiedică familiile europene să-și partajeze casele pentru a-și crește veniturile”, a spus Georgina Browes, directorul de politici publice în UE al Airbnb.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.