Shadow

Un nou lider al aeroporturilor europene

Aeroporturile europene au încheiat anul 2022 cu o creștere de +101% față de 2021, dar sunt încă cu -19,3% sub nivelul din 2019, ceea ce reprezintă o recuperare de 80,7% față de cifrele de dinaintea pandemiei; potrivit raportului anual al Consiliului Aeroporturilor Internaționale (ACI Europe). Doar cinci țări europene și-au depășit traficul din 2019, și nu de pe cele mai mari piețe. 

În funcție de fluxuri, numărul de pasageri internaționali din rețeaua europeană de aeroporturi a fost de -19,6% față de cifra de dinaintea pandemiei, ceea ce indică o recuperare de 80,4%, în timp ce pe piețele interne, așa cum s-a observat după pandemie, evoluția a fost mai bună, cu -16,6%, echivalentul unei recuperări de 83,4%.

Numărul de zboruri a crescut cu -59% față de 2021, dar este încă sub nivelul din 2019, cu -18%. Ambele reprezintă cifre globale pentru Europa.

UE+ se referă situate în cele 27 de State membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Norvegia, Elveția și Regatul Unit. Non-UE+ se referă la următoarele țările: Albania, Armenia, Bielorusia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Georgia, Israel, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Federația Rusă, Serbia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Pe țări

Cinci țări europene, dintre care niciuna nu se numără printre principalele piețe de aviație ale continentului au înregistrat în 2022 un trafic mai mare decât în 2019: Albania (+55,7%), Kosovo (26,1%), Bosnia Herțegovina (+20,4%), Kazahstan (+15,6%) și Armenia (+13,2%).

Ele sunt urmate de Grecia (-1,9% fata de 2019), Portugalia (-5,8%), Luxemburg (-6,9%), Serbia (-8,9%) și, la egalitate pe poziția a zecea, Spania și Macedonia de Nord (-11,4%). Vedeți toate țările în tabelul de mai jos. Și România s-a aflat printre țările cu scăderi, cu o reducere de -13,9%.

Variația traficului de pasageri din țările UE+ și Non-UE+, a căror aeroporturi sunt membre ACI Europe, în comparație cu nivelurile înregistrate în 2019, înainte de pandemie. Sursă: ACI Europe.

Top 10 aeroporturi europene

Aeroportul din Istanbul, cu 64,2 milioane de pasageri, s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește traficul în 2022, depășind cele mai importante hub-uri de pe continent, precum și intrarea în top 10, pe poziția a zecea, a unui al doilea aeroport turcesc, preferat de turismul turcesc.

Acesta a fost urmat de cele cinci mari hub-uri europene tradiționale, Londra Heathrow (locul 2), Paris Charles de Gaulle (locul 3), Amsterdam Schiphol (locul 4), Madrid-Barajas (locul 5), care a urcat un loc și a depășit Frankfurt din Germania (locul 6).

Al doilea aeroport spaniol, Barcelona-El Prat (locul 7) a intrat și el în top 10 european, urmat de Londra Gatwick (locul 8), München (locul 9) și aeroportul turcesc din Antalya (locul 10).

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.