Shadow

Airbnb îi critică pe reprezentanții UE care cer o nouă reglementare

Comitetul European al Regiunilor (Adunarea UE a reprezentanților regionali și locali din cele 27 de state membre) a organizat o dezbatere la Bruxelles pe 31 ianuarie pentru a discuta impactul pe care Airbnb și alte platforme de închiriere turistică îl au asupra orașelor și regiunilor. Emmanuel Marrill, directorul Airbnb, a fost invitat să participe. Dar a sfârșit prin a fi un dialog al surzilor. 

Obiectivul acestei dezbateri a fost acela de a deschide calea pentru o viitoare reglementare europeană care să forțeze Airbnb și alte platforme de închirere turistică să-și împărtășească datele cu autoritățile locale, potrivit Amaryllis Verhoeven, directorul direcției generale pentru piața internă a Comisiei Europene.

„Creșterea chiriilor pe termen scurt crează multe oportunități, desigur, dar provoacă și îngrijorare. Este nevoie de mai multă transparență. Autoritățile locale trebuie să știe cine închiriează, cui închirează și pentru câte nopți„, a explicat oficialul european.

Potrivit lui Amaryllis Verhoeven, „administrațiile locale nu au date și fără date este dificil să fie eleaborate politici„, pentru a reglementa boom-ul închirerilor turistice în Europa.

Din acest motiv, a adăugat el, propunerea aflată în dezbatere în cadrul UE constă în crearea „unui cadru legal” comun celor 28 de țări membre ale Uniunii, „stabilind obligații pentru autorități, platforme și călători, astfel încât colectarea datelor să fie cât mai ușoară posibil”.

Cum ar funcționa colectarea datelor Airbnb, Booking și toate celelalte platforme?

În orice caz, s-a calificat directorul Direcției Generale Piața Internă a Comisiei Europene, „această propunere pe care o dezbatem astăzi nu este de a stabili limitări privind închirierile turistice. Vorbim de colectarea datelor”.

Pentru a ușura cât mai ușor colectarea și difuzarea datelor, Bruxelles-ul propune ca platfomele de închirere turistică să partajeze date printr-un sistem automatizat comun pentru întreaga UE: „într-un mod sigur pentru că vorbim de date private” și că aceste cifre să curgă către autoritățile locale.

După cum a explicat înaltul oficial european, în Europa există 700 de platforme active dedicate închirierii turistice, care variază de la companii mici la giganți precum Airbnb sau Booking. Din acest motiv, „ne dorim un sistem ușor de colectare a datelor, care funcționează pentru toate platformele, mici și mari”.

Iar odată ce municipalitățile au acces la datele de închiriere turistică, „o mai bună transparență va avea ca rezultat reglementări mai proporționale. Construim un turism durabil, așa că este interesul tuturor părților interesate să avem toate datele, care ar fi întotdeauna date agregate, nu personale”.

Aceste date agregate, a adăugat oficialul Comisiei Europene, ar fi disponibile și altor actori economici. „Acesta este un efect secundar pe care vrem să-l atingem”, a spus Amaryllis Verhoeven.

Autoritățile locale își recunosc impotența

Peter Florianshutz, reprezentantul orasului Viena, a intervenit, de asemenea, în dezbatere și a insistat asupra aceleași idei. „Trebuie să avem acces la date și ar trebui să fie obligatoriu să le furnizăm”.

Potrivit reprezentantului capitalei austriece, cadrul legal actual face dificil pentru autoritățile locale să cunoască exact cum funcționează platformele de închirere turistică în propriile orașe. „Vorbim de companii care operează în Austria, cu sediul în Irlanda, deci, dacă sunt probleme sau procese, totul se amână. De aceea avem nevoie de o reglementare europeană„, a spus el.

În acest sens, a spus el, „există o parte a pieței imobiliare care nu poate fi supusă închirerii pe termen scurt, pentru că în anumite regiuni este nevoie de profesori, asistenți, etc., care nu își găsesc locuințe pentru că acum totul este închiriat la turiști. Iar aici trebuie să fie prioritare interesele cetățenilor”.

„Trebuie să știm în ce scop se închiriază un apartament, cine îl închiriază, avem nevoie de un sistem de date transparent, să avem acces la date fiscale, care să ne permită să regulăm piața. Nu se poate ca locuințele să dispară de pe piață. Municipalitățile trebuie să fie capabile să reacționeze. Ideeaa nu este de a merge împotriva Airbnb sau Booking, ci să apere interesele cetățenilor, motiv pentru care este nevoie de reglementări clare și flexibile”, a conchis reprezentantul vienez.

„Trebuie să poti accesa un apartament la prețuri normale”

La dezbatere a participat și Roberto Ciambetti, președintele regiuni italiene Venetto, care a participat la rapoartele privind serviciile de închirere pe termen scurt. „Fiecare oraș trebuie să integreze regulile pentru a gestiona mai bine fluxurile turistice, fără a limita prea mult proprietatea privată, astfel încât persoanele care au nevoie de locuință pentru muncă sau studii să poata accesa un apartament la prețuri normale”, a spus el.

„Prin proiect dorim să reglementăm activitatea de închiriere pe termen scurt, fără a neglija importanta veniturilor complementare generate de aceasta activitate, ținând întotdeauna cont de interesele publice și de interesele altor operatori de turism”, a adăugat Ciambetti.

„Este necesar să se definească un model comun eficient și transparent, care să fie capabil să contracareze practicile ilegale și fomele de concurență neloială„, a conchis reprezentantul Italiei.

Emmanuel Marill (directorul Airbnb pentru Europa) împreună cu Amaryllis Verhoeven, directorul direcției generale pentru pieța internă a Comisiei Europene, la dezbatarea din 31 ianuarie.

Airbnb: „Cu cât regulamentul este mai restrictiv, cu atât activitatea este mai profesionistă”

Propunerile, pretențiile și criticile cu privire la închirierea turistică prezentate de reprezentanții regionali ai UE au fost combătute de Emmanuel Marill, director Airbnb pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

„Reglementarea și transparența sunt bune”, a spus el la începutul discursului său, în forma de concesiune. Și acolo s-a încheiat dialogul. Tot ceea ce a urmat de către managerul Airbnb a fost repetarea sloganurilor multinaționale americane despre beneficiile afaceriilor sale.

„Nu spun că nu sunt probleme. Dar fiecare oraș este diferit. Suntem și în orașe, unde s-a înregistrat o creștere a proprietarilor ca urmare a pandemiei. Există o ofertă care crează cerere. Trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi un regulament care să funcționeze, nu vreau să mă extind prea mult, dar cu cât regulamentul este mai restrictiv, cu atât activitatea va fi mai profesională”, a spus el.

Daca vrem să ajutâm a un proprietar obișnuit, trebuie să ne gândim mult la asta pentru a reglementa. Cazuistica este foarte diversă„, a adăugat el.

Directorul pentru Europa a explicat, de exemplu, că Airbnb este prezent în 28.000 de municipalități din Franța, și reglementările din acea țară obligă companiile să furnizeze, de două ori pe an, informații despre proprietarii de locuințe și turistii care se cazează acolo. Aceste date permit autorității fiscale să „rezolve probleme nerezolvate și să colecteze impozitele”. în plus, „am creat un portal în Franța care permite municipalității să acceseze datele„.

Emmanuel Marill a mai comentat că încasarea de către Aribnb a diferitelor taxe turistice care se aplică în Europa a însumat anul trecut 500 de milioane de dolari, bani care merg către guvernele municipale și regionale.

„Airbnb și locuințele sunt două probleme foarte interdependente”

Văzând răspunsurile pe care le dădea executivul Airbnb, Kim van Sparrentak reprezentant al Parlamentului European și speaker-ul despre serviciile de închiriere turistică, a încercat să-l pună în dificultate: „Spuneți că Airbnb și locuințele sunt lucruri separate, dar acesta este miezul problemei. Oamenii nu mai au acces la locuințe. Acestea sunt două aspecte foarte legate între ele. Airbnb trebuie să facă parte din soluție„.

Totuși, directorul Airbnb i-a răspuns europarlamentarului: „Problemele lipsei de locuințe în orașe se datorează multor probleme. De exemplu, în ultimii ani nu s-a construit suficient. Reglementarea chiriilor turistice trebuie să fie proporțională. De nu ar trebui să încurajăm proprietarii care doresc să închirieze una dintre camerele lor? Nu scoatem nicio locuință din fondul de locuințe. Vorbim de un milion de proprietari care contribuie și la aspecte ale economiei” a spus Emmanuel Marill.

Executivul Airbnb a insistat că „reglementarea trebuie să fie concretă, modulară, să nu afecteze reședintele primare. Activitatea noastră este bună pentru stimularea economică a destinațiilor.

În timpul alocat intrebărilor, a intervenit Antonio Vicens, director general de Relații Externe al Guvernului Insulelor Baleare, care a cerut „îmbunătățirea puterii de sancționare, atfel încât cei care stabilesc norme să aibă siguranță juridică”.

Videoclipul complet al dezbaterii pote fi văzut la acest link catre site-ul oficial al Comitetului European al Regiunilor.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.