Shadow

Mai puține tranzacții hoteliere, dar mai multe investiții în Europa

Europa a cunoscut un prim trimestru „sănătos” pentru investițiile în hoteluri, care au ajuns la 4,1 miliarde de euro, potrivit unui raport realizat de Cushman & Wakefield. Numărul de hoteluri și de camere tranzacționate a fost mai mic decât anul trecut, dar volumul investițiilor este cu 18% mai mare decât în perioada ianuarie-martie 2022.

Raportul companiei de consultanță evidențiază creșterea investițiilor „în ciuda costurilor de finanțare ridicate și a îngrijorărilor economice și geopolitice”. Printre cele mai relevante operațiuni se numără de The Westin Paris, cumpărat de Dubai Holding; Le Richemond Geneva, achiziționat de Jumeirah Group și Mandarin Oriental Bodrum.

În primul trimestru au fost tranzacționate 154 de unități, cu 44 mai puține decât în aceeași perioadă a anului 2022, și un total de 16.817 camere (-16%).

Dintr-un total de 4,121 miliarde de euro investiți, 76% au provenit de la cumpărătorii europeni, 10% din America, 8% din regiunea APAC și 5% din Orientul Mijlociu și Africa.

În ceea ce privește tipul de investitor, investitorii instituționali au reprezentat 49% din achizițiile din acest trimestru (-15%) și investitorii privați 44% (-18%).

Hoteluri, camere, și volumul de investiții. Sursă: Cushman & Wakefield.

Tendința din ultimele 12 luni

Privind tendința din ultimele 12 luni până în martie 2023, volumul tranzacțiilor reflectă o ușoară creștere de 3%, trecând de la 17,995 miliarde de euro la 18,564 miliarde de euro. Un număr total de 779 de unități au fost schimbate (+6%).

La rândul său, Cushman & Wakefield detaliază că 27% din investiții au fost direcționate către hoteluri din segmentul Upper Upscale, hotelurile Upscale fiind pe locul al doilea (23%), iar cel de lux pe locul al treilea (+18%).

Investițiile în hoteluri economy au crescut cu 46%, în upper scale 44%, în hoteluri de lux cu 16% și în midscale cu 3%. În timp ce unitățile de nivel mediu superior au scăzut cu 44% și, respectiv, 31%.

Volumul tranzacțiilor pe tip de hotel și număr de camere. Sursă: Cushman & Wakefield.

Compania de consultanță spune că, privind spre viitor, „portofoliul de operațiuni sugerează o revenire a activității în a doua jumătate a anului 2023”. Și se așteaptă ca profilul de profitabilitate al hotelurilor prime de pe piețele principale să se mențină, „cu reduceri mai mari care probabil vor fi găsite în locațiile secundare”.

Interesul investitorilor este un răspuns la „redresarea solidă” observată în 2022, care a continuat în primul trimestru, susținută de cererea reținuta și de o revenire a segmentului corporatist și de grup. Cushman & Wakefield amintește în raportul său că, deși gradul de ocupare în primul trimestru a rămas cu 5% sub 2019, creșterea ADR (+19%) a împins RevPAR peste nivelurile din 2019 cu 13%.

Majoritatea țărilor au înregistrat o creștere de două cifre a RevPAR-ului între ianuarie și martie 2023, cu Lituania, Turcia, Irlanda, Croația și Franța în frunte.

Țările cu cele mai multe investiții hoteliere

În cele 12 luni până în martie 2023, Regatul Unit, Franța, Spania, Germania și Italia rămân primele cinci țări în ceea ce privește invetițiile hoteliere, deși cu variații puternice de la un an la altul.

Investițiile în hoteluri în Regatul Unit în ultimele 12 luni au suferit o contracție 25%, de la 4,391 miliarde de euro la 3,678 miliarde de euro. În cazul Franței, aceasta a trecut de pe locul cinci pe locul doi, datorită unei creșteri de 122% a investițiilor (de la 1,490 miliarde la 3,303 miliarde), iar Spania a coborât o treaptă, ajungând pe locul trei, cu 2,654 miliarde (-14%).

Țările europene cu cel mai mare volum de tranzacții.

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.