Shadow

Două proiecte din România au fost premiate de Comisia Europeană și Europa Nostra

Comisia Europeană a lansat ăn 2002 premiile European Heritage Awards/Europa Nostra Awards, care recunosc în fiecare an realizările în materie de patrimoniu a 30 de proiecte din Europa. Premiile au obiectivul de a identifica și promova cele mai bune practici în ceea ce privește conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural material și inmaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoștințe în intreaga Europa, sporesc gradul de conștientizare și apreciere a patrimoniului cultural european și încurajează alte inițiative excelente, prin puterea exemplului.

Un juriu format din experți independenți evaluează candidaturile depuse și selectează câștigătorii în cinci categorii: Conservare și reutilizare adaptativă; Cercetare; Educație, Formare și Competențe; Implicarea cetățenilor și creșterea gradului de conștientizare; și Campionii Patrimoniului. Anul acesta juriul s-a întâlnit în luna aprilie la Timișoara, Capitală Culturală Europeană 2023, pentru a decide câștigătorii.

La ediția din acest an, două proiecte din România au fost selecționate printre câștigători. Unul dintre aceste proiecte este Călăuzele Apelor din Delta Dunării, derulat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, selecționat la categoria Educație, Formare și Competențe. Acest proiect are drept obiectiv îmbunătățirea accesului la activități culturale în satele de pe Dunăre, folosind canotca tradițională ca mijloc de promovare a patrimoniului local și de dobândire de abilități în rândul copiilor.

Pathfinders of the Waters, Danube Delta, ROMANIA

La categoria Implicarea cetățenilor și creșterea gradului de conștientizare a fostul selecționat proiectul asociației Tășuleasca SocialVia Transilvanica, care este un traseu de drumeție de peste 1.400 de kilometri, în 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și în aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din Patrimoniul Mondial UNESCO. Lista completă a câștigătorilor poate fi accesată la acest link.

Via Transilvanica, ROMANIA

Aceste proiecte pot fi spijinite pentru a câștiga premiul acordat de public, Public Choice Award, iar câștigătorul va primi suma de 10.000 de euro. Pentru a vota trebuie doar să accesați următorul link și să alegeți din listă trei proiecte preferate până la data de 28 august 2023.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.