Shadow

Destinații cu cel mai mult overtourism recomandate pentru a nu fi vizitate în 2024

CNN Travel, Condé Nast Traveler și Fodor’s, publicații de referință pentru mii de călători din întreaga lume, au întâmpinat noul an semnalând destinațiile cu cele mai multe probleme legate de overtourism. Veneția, Atena, Muntele Fiji, Barcelona și Amsterdam sunt câteva dintre locurile menționate. În cazul CNN Travel, această publicație oferă mai multe recomandări pentru a evita aglomerația dacă în cele urmă vă decideți să călătoriți în mai multe locuri. Condé Nast Traveler, pe de altă parte, vorbește despre „destinațiile pe care nu ar trebui să le vizitați în 2024„. 

Destinații cu recomandări pentru a evita masele

După cum explică CNN Travel, redresarea turismului după pandemie a fost deosebit de vizibilă în mai multe destinații care au înregistrat sosiri record de turiști în 2023.

Această explozie a turismului, deși „poate fi benefică pentru economiile locale și pentru profiturile companiilor hoteliere, are și efecte negative semnificative: creșterea zgomotului, a poluării, a traficului și a presiunii asupra resurselor publice, o calitate a vieții mai scăzută pentru rezidenți și o experiență diminuată pentru vizitatori”, adaugă publicația.

Destinațiile care suferă de aceste probleme, adaugă CNN Travel, sunt următoarele:

  • Amsterdam. – Publicația recomandă vizitarea orașului ianuarie, februarie și martie, „lunile cu cei mai puțini turiști”. De asemenea, ea îi sfătuiește pe călătorii care doresc să „evite aglomerația din Amsterdam” să călătorească cu trenul spre alte localități din apropiere.
  • Atena. – Un val de căldură toridă în Europa nu a împiedicat hoardele de vizitatori să se înghesuie în capitala Greciei vara trecută”, avertizează CNN Travel, care recomandă lunile aprilie și mai ca luni alternative, mai puțin aglomerate. Dacă doriți să vizitați Acropole, aceasta recomandă „sa rezervați un interval de timp după-amiaza sau seara devreme, deoarece majoritatea mulțimii, inclusiv pasagerii navelor de croazieră, sosesc dimineața”.
  • Bali. – „Oficialii guvernamentali au început să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile turismului excesiv în destinația de top a Indoneziei”, explică revista. Sfatul pe care îl dă este să vizitați Bali în timpul sezonului ploios, din octombrie până în aprilie, „ceea ce înseamnă mai puțini turiști, cu excepția lunilor decembrie și ianuarie, în special de Anul Nou, când petrecerile de pe plajă din stațiunile de pe întreaga insulă atrag mii de petrecăreți”.
  • Barcelona. – „În alegerile din mai 2023 turismul excesiv a devenit un cuvânt la modă, iar orașul a intensificat măsurile pentru a limita overtourism-ul”, spune CNN Travel. Publicația vorbește, de asemenea, despre „bannere, sloganuri și graffiti încărcate de înjurături care îndeamnă turiștii să se întoarcă acasă”. Recomandarea lor este vizitati orașul primăvara sau toamna.

Alte destinații turistice cu probleme similare, citate CNN Travel, sunt Miami, Paris, Phuket și Veneția.

Articolul poate fi citit la următorul link:

Destinații cu cel mai mult overtourism recomandate pentru a nu fi vizitate în 2024
Turiști în Veneția. Sursă: Adobe Stock.

Destinații pentru care se recomandă să nu fie vizitate

Condé Nast Travel a publicat pe 1 ianuarie 2024 un articol întitulat „Acestea sunt destinațiile pe care nu ar trebui să le vizitezi în 2024”, deoarece „viața este prea frumoasă pentru a o irosi pe călătorii fără sens”.

„Trăim într-o perioadă ciudată în care vedem destinații care mor de succes din cauza supraaglomerării, adesea împinse acolo de chemarea social media”, explică publicația.

Acest articol se bazează pe Fodor’s No List și include, printre altele, următoarele destinații:

  • Veneția. „De câțiva ani, Consiliul Local promite să mărească tariful de înnoptare și să facă schimbări, dar nu pare să aibă niciun efect”.
  • Atena. „Vestea că mii de turiști au fost prinși în capcana de căldură de pe Acropole în această vară a generat multă agitație – oare nimeni nu ar fi putut prevedea acest lucru? Se pare că nu…”
  • Muntele Fuji, Japonia. „Acest loc sacru a devenit supraaglomerat în ultimii ani cu turiști care vor să îl incoroneze, iar turismul de masă este egal cu gunoiul. Traseul Fujinomiya a devenit un râu intermitent de excursioniști, iar magia locului s-a pierdut”.
  • Golful Ha Long, Vietnam.„Mai mult de șapte milioane de turiști au vizitat golful în 2022. Rezultatul este o mulțime de deșeuri, precum și o degradare a peisajului.

Mai multe știri despre subiect

Everest – cel mai aglomerat (și periculos) punct turistic de pe planetă

Japonia aplică restricții pentru a proteja Muntele Fuji de turismul excesiv

Împotriva fobiei față de turism, implicarea rezidenților în dezvoltarea turismului

Acropola din Atena va avea o limită zilnică de vizitatori

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.