Shadow

Airbnb a primit în Australia o amendă de milioane de euro pentru că a înșelat utilizatorii

Un tribunal australian a dispus miercuri ca Airbnb Ireland să plătească o amendă de 15 milioane de dolari australieni (10,2 milioane de dolari americani sau 9,3 milioane de euro) și despăgubiri similare pentru că a înșelat aproape 63.000 de clienți din această țară prin stabilirea prețurilor în valută. 

Airbnb Ireland, care operează site-ul și aplicațiile de rezervări pentru utilizatorii din Australia, a recunoscut că între 1 ianuarie 2018 și 30 august 2021, a facturat în dolari americani pentru cazările din țara oceanică în loc de dolarul local, fără a preciza despre ce monedă este vorba.

Valoarea dolarului american este, din punct de vedere istoric, mai mare decât cea a dolarului australian, iar în prezent cursul de schimb este de 1 dolar american pentru 1,48 dolari australieni.

Din acest motiv, judecătorul Shawn McElwaine de la Curtea Federală Australiană a constatat că Airbnb a încălcat legislația australiană deoarece „a avut un comportament care a fost înșelător sau mincinos„, potrivit unei hotărâri publicate astăzi pe site-ul instanței.

Deși profitul suplimentar pe care l-a obținut Airbnb nu poate fi cuantificat cu „exactitate”, se estimează că diferența dintre prețurile practicate de platformă în perioada respectivă s-a ridicat la aproximativ 16.8 milioane de dolari australieni (11,38 milioane de dolari americani sau 10,4 milioane de euro), se mai arată în hotărâre.

„Airbnb a obținut venituri, un profit, din aceste rezervări de aproximativ 9 milioane de dolari australieni (6 milioane de dolari americani sau 5,6 milioane de euro)”, se arată în documentul judiciar.

La rândul ei, Gina Glass-Gottlieb, președinta Comisiei australiene pentru Concurență și Consumatori (ACCC), care a dat în judecată Airbnb, a declarat că platforma și-a privat clienții de posibilitatea de a lua o decizie în cunoștință de cauză” din cauza „acestui comportament înșelător„.

Airbnb a primit în Australia o amendă de milioane de euro
Aplicația Airbnb pentru telefoane. Sursă: Adobe Stock.

„Un semnal pentru marile platforme digitale”

„Am luat acest caz pentru a transmite un semnal clar către marile platforme digitale, precum Airbnb, că trebuie să respecte Legea australiană a consumatorilor și să nu inducă în eroare consumatorii”, a declarat Gass-Gottlieb într-o declarație postată pe site-ul organismului de supraveghere.

Pe lângă amenda, Airbnb va despăgubi clienții afectați cu o valoare totală de 15 milioane de dolari australieni, urmând să acopere și costurile legale a ACC.

Aceasta reprezintă o sumă de circa 230 de dolari australieni (155,6 dolari americani sau 142 de euro) per persoană, a precizat ACC, care a clarificat că în urma reclamațiilor, Airbnb indică în mod clar, începând cu 31 august 2021, tipul de monedă pe care îl folosește pentru a factura cazarea.

Mai multe articole despre Airbnb

Italia confiscă 779 de milioane de euro de la Airbnb pentru neplata impozitelor

Airbnb îi critică pe reprezentanții UE care cer o nouă reglementare

Comisia europeană vrea „mai multă transparență” pe platforme precum Airbnb

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.