Shadow

Italia confiscă 779 de milioane de euro de la Airbnb pentru neplata impozitelor

Garda financiară italiană (Guardia di Finanza) a sechestrat miercuri 7 noiembrie 779 de milioane de euro de la Airbnb, din ordinul instanței de judecată, în cadrul unei anchete privind presupusa neplată a taxelor. Investigația a fost lansată în urma unui audit care a concluzionat că platforma nu și-a repectat obligațiile fiscale, evitând declararea și plata unei rețineri la sursa de 21% din impozitul pe chiriile pe termen scurt. 

Potrivit procuratorii, acest procent de 21% ar fi trebuit să fie aplicat la o bază de impozitare de 3,7 miliarde de euro plătită în perioada 2017-2021 de către chiriașii locuințelor anunțate de Aribnb, suma care a fost apoi rambursată proprietarilor prin deducerea acesteia din comisionul pe care l-au plătit pentru utilizarea platformei.

Măsura preventivă „se întemeiază pe contestarea infracțiunii de nedeclarare a impozitului”, comisă între 30 ianuarie 2019 so 30 ianuarie 2023, a precizat ordonanța, care a luat în considrare și „prejudiciul economic cauzat altor persoane, operatori din sector prin neplata taxei datorate”.

În plus față de sechestrul preventiv, procuratura din Milano a numit ca suspecți trei persoane care au deținut funcții de conducere în cadrul companiei între 2017 și 2021, relatează presa locală.

Hosteltur: noticias de turismo para profesionales
Garda financiară din Italia a confiscat un total de 779 de milioane de euro de la Airbnb pentru o presupusă evaziune fiscală. Sursă: Adobe Stock.

Ordinul se referea, de asemenea, la avizarea dată anul trecut de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) legii italiene care obligă platforme precum Aitbnb să furnizeze autorităților fiscale informații despre contractele de închiriere pe termen scurt și să plătească Fiscului impozitul de 21% la care sunt supuse aceste contracte.

În 2017, Italia a aprobat un nou regim fiscal pentru contractele de închiriere imobiliară pe termen scurt, care prevede că veniturile obținute din astfel de contracte de închiriere sunt supuse unei rețineri la sursa de 21% și că datele referitoare la contracte trebuie transmise administrației fiscale, ceea ce intră în responsbilitatea intermediarilor din contract, inclusiv portalurile online, atunci când acestea există.

În hotărârea sa, cea mai înaltă instanță din UE a precizat că aceste măsuri italiene nu contravin normelor UE care interzic restricțiile privind libertatea de a furniza servicii în cadrul blocului comunitar, care este consacrată la articolul 56 din Tratatul privind funcționarea UE.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.