Shadow

40% dintre investitori se așteaptă să cumpere mai multe hoteluri după COVID-19

Pandemia și impactul asupra activității turistice nu au anulat interesul investitorilor din sectorul hotelier, atât de mult încât patru din zece recunosc că strategia lor s-a schimbat către o poziție de „a cumpăra mai mult” decât înainte de COVID-19, potrivit raportului „Hotel Investor Beat” de Cushman & Wakefield. Perspectivele pozitive pentru recuperarea segmentului de vacanță au crescut atractivitatea activelor. În ciuda tuturor, diferența dintre prețul de cumpărare și pretul de vânzare continuă să fie o limitare și 59% dintre cei intervievați se așteaptă la reduceri de între 10% și 20% față de prețurile prepandemice. În acest moment, Barcelona conduce clasamentul celor mai interesante 15 orañe europene pentru investiții

 

„Hotel Investor Beat” este un raport întocmit de Cushman & Wakefield la care au participat peste 50 de mari investitori, care au achiziționat 664 de hoteluri pentru o sumă de 26 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un sfert din volumul tranzacțiilor hoteliere din Europa în ultimii cinci ani. 

 

Topul 10 al celor mai atractive orașe pentru investiții hoteliere este format din Barcelona, Londra, Paris, Amsterdam, München, Berlin, Madrid, Roma, Lisabona și Dublin. 

 

„Segmentul de lux conduce poziționarea investițiilor în Madrid, în timp ce în Barcelona pandemia a redobândit interesul pentru activele cele mai bine localizate, care înainte aveau prețuri foarte ridicate, ceea ce a făcut dificilă închiderea operațiunilor”, a declarat Albert Grau, partener și codirector al Chushman Wakefield Hospitality din Spania. 

 

Fără reduceri mari

În 2020, lipsa de armonie a prețurilor a oprit investițiile hoteliere, deoarece se așteptau la reduceri mai mari din cauza pandemiei. În acest moment, discrepanța rămâne, iar investitorii sunt mai obosiți, cu toate acestea, interesul rămâne. 

 

38% dintre investitorii europeni se așteaptă la o reducere a prețurilor de entre 10 și 15%, în timp ce 21% se așteaptă ca aceste reduceri să fie cuprinse între 15 și 21%. 

În timpul crizei anterioare, RevPAR-ul și-a revenit după cinci ani și jumătate, dar acum previziunile sunt mai bune. (Fotografie: Pixabay).

„Prețurile activelor pot rezista, deoarece actuala criză are conotații foarte diferite față de criza financiară din 2008-2009. Pot fi așteptate reduceri care vor ajuta la reactivarea pieței de investiții, dar nu la reduceri mari”, spune Bruno Hallé, partener și codirector al Cushman & Wakefield Hospitality în Spania. 

 

În ciuda impactului pe termen scurt pe care pandemia l-a avut asupra hotelurilor, investitorii rămân optimiști cu privire la viitorul pe termen lung al sectorului. Potrivit sondajului, 40% dintre respondenți intenționează să cumpere mai multe proprietăți imobiliare hoteliere, în timp ce 29% intenționează să își continue activitatea de investiții ca înainte de pandemie și doar 21% intenționează să-și reducă activitatea de achiziție de hoteluri. 

 

Hoteluri de vacanță și apartamente turistice, cele mai căutate

Pandemia a consolidat tendința de a investi în segmentul hotelurilor de vacanță, iar 70% dintre cei intervievați consideră că stațiunile sunt un atu mai interesant acum decât înainte de Covid-19

 

„Recuperarea are loc mai repede în sectorul vacanțelor, iar perspectivele de creștere pe termen lung sunt pozitive, ceea ce atrage operațiuni de investiții în active care ar putea avea și o cale cu o repoziționare a produsului”, a explicat Bruno Hallé. 

 

Din acest motiv, clădirile de apartamente turistice deservite au devenit, de asemenea, mai atractive. 60% dintre investitorii intervievați au apreciat în mod pozitiv reziliența acestor active în timpul pandemiei și flexibilitatea pe care o oferă pentru trecerea la sectorul închirierii pe termen mediu și lung. 

 

Diferită este situația activelor hoteliere axate pe MICE și a celor situate în aeroporturi. În aceste două cazuri, atractivitatea sa a oferit o reducere de 77% și respectiv 76%. 

Ce tip de cazare este cea mai interesantă pentru a investi în Europa?

 

Întrebat despre cea mai interesantă clasă de hoteluri în care să investească după tipul de preț, raportul Cushman & Wakefield Hospitality arată că hotelurile economice atrag mai mult interes acum decât înainte de pandemie

 

„Investitorii apreciază că aceste tipuri de active, cu un management bun, realizează o bună rentabilitate și nu sunt atât de afectați în ciclurile negative. Faptul că structura costurilor lor este foarte strânsă prin concept le permite să se adapteze mai bine la situații extreme”, comentează Grau. 

 

Când va avea loc recuperarea?

Recuperarea eșalonată și va ajunge mai întâi la destinațiile de agrement, sunt de acord cu cei intervievați. 85% cred că recuperarea pe segment va avea loc în 2023, în timp ce în orașe nu va avea loc până în 2024, potrivit 74% dintre investitori. 

 

„Ritmul de recuperare așteptat este mai bun decât după criza financiară globală, când RevPAR-ul hotelier a luat 5 ani și jumătate pentru a atinge nivelurile dinaintea crizei”, menționează aceștia în raport.  

 

Recuperarea activității hoteliere, situația financiară a activelor, rentabilitatea și situația activelor în cazul contractelor de închiriere și/sau administrare, sunt în prezent riscurile în funcție de nivelul de importanță pentru investitori. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.