Shadow

Turismul este în pragul colapsului: deputații europeni fac apel la UE să acționeze

Comisia pentru Transport și Turism al Parlamentului European s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanți ai industriei călatoriilor și turismului pentru a face un bilanț al situației grave cu care se confruntă sectorul și a discuta modalități de a depăși această criză fără precedent generată de pandemia de COVID-19. Grupul de lucru parlamentar a subliniat faptul că sectorul turismului este pe punctul de a se prăbuși și 22 de milioane de persoane din UE care lucrează în acest sector riscă să-și piardă locurile de muncă, motiv pentru care au solicitat Comisiei Europene să acționeze: coordonarea comunitară și sprijinul substanțial sunt necesare pentru a oferi IMM-urilor șansa de a supraviețui

 

În urma întâlnirii, deputații europeni din Grupul de Lucru pentru turism au emis o declarație comună, recunoscând dezamăgirea sectorului turismului că UE nu a făcut prea mult pentru a ajuta: „Au trecut însă mai mult de șase luni în această situație de urgență, încă nu există criterii comune în UE cu privire la modul de a trata și a trăi cu această pandemie. Nu există protocoale universale igienă și sănătate, nu există reguli comune pentru testarea sau modul de evaluare a riscurilor sau neaderarea la principiul liberei criculații

 

De asemenea, ei subliniază faptul că, chiar și atunci când călătoria este parțial posibilă, „gama largă de reguli o face extrem de dificilă. Oamenii sunt confunzi și nu au nicio garanție că călătoriile lor planificate pot și vor continua”. 

 

Ei adauga că sectorul turismului, care angajează 22 de milioane de persoane în Europa, este în pragul colapsului. „Aceasta nu este o amenințare minoră: în funcție de țară, turismul reprezintă 4,3% până la 25% din PIB. În realitate, sute de mii de IMM-uri nu vor supraviețui până la sfârșitul acestui an”. 

 

Aceștia au declarat că încă nu este clar ce instrument de gestionare a crizelor poate utiliza sectorul turistic, în plus față de Instrumentul european de sprijin temporar pentru a atenua riscurile șomajului în caz de urgență (SURE)

 

„Insistăm asupra unor acțiuni concrete urgente din partea Comisiei Europene și a statelor membre. Este necesar un mecanism bine definit de gestionare a crizelor, sectorul turistic se luptă să supraviețuiască”. 

 

Acesta afirmă că, în cele din urmă, sectorul turistic necesită urgent:

– Sprijin financiar direct și specific

– Criterii coeherente și transparente pentru evaluarea riscurilor în întreaga UE

– Coordonarea la nivelul UE a restricțiilor de călătorie și a protocoalelor de igienă și sănătate

– O adevărată politică și strategie a UE privind turismul durabil.

 

„Este timpul ca UE să prezinte o strategie privind turismul durabil și o linie bugetară pe termen lung al UE. O linie bugetară de 300 milioane de euro pentru implementare în următorii șapte ani nu este prea mult de cerut. Este esențial să ne asigurăm că acest sector economic va avea ocazia de a-și reveni după luni de stagnare”, conchide declarația. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.