Shadow

Principala destinație a lumii va depăși PIB-ul turistic dinainte de COVID în 2023

Raportul de impact economic al World Travel and Tourism Council (WTTC) estimează că, contribuția sectorului turistic al Franței la PIB ar putea ajunge la 216 miliarde EUR în 2023, depășind cu 2,2% nivelurile pre-pandemie. Situația ocupării forței de muncă se va îmbunătăți și ea și vor fi create aproximativ 900.000 de locuri de muncă suplimentare, ajungând la 2,8 milioane. 

Studiul WTTC prognozează că anul acesta contribuția sectorului la PIB va crește cu 24,3%, depășind 200 de miliarde de euro, reprezentând 7,8% din PIB-ul economic total. La rândul său, locurile de muncă vor crește mai lent, cu 3,1%, pentru a ajunge la 2,7 milioane de locuri de muncă la sfârșitul anului 2022.

„Franța este cea mai populară destinație din lume, coloana vertebrală a sectorului european de călătorii și turism. Pandemia a lovit cu adevărat economia franceză atunci când au fost oprite călătoriile internaționale”, a amintit Julia Simpson, președinte și CEO al WTTC, menționând că datele actuale „oferă o perspectivă pozitivă” pentru țară.

În 2019, contribuția totală a călătoriilor și turismului Franței la PIB a fost de 8,4% (211,9 miliarde de euro) și a scăzut la 114,9 miliarde de euro în 2020, „reprezentând o pierdere uluitoare de 45,8%”. Înainte de COVID, sectorul a angajat 2,7 milioane de oameni și 255.000 de locuri de muncă au fost pierdute în 2020.

Fotografie: II Vagabiondo pe Unspalsh.

Anul trecut, activitatea turistică din Franța a cunoscut o creștere, deoarece au primit 42 de milioane de vizitatori (deși mai puțin de jumătate față de 2019) și contribuția lor la PIB a fost de 161,5 miliarde de euro, cu 40,6% mai mult decât în 2020. Cu toate acestea, recuperarea locurilor de muncă a fost mai mică: s-au creat 170.000 de muncă, până la 2,6 milioane de locuri de muncă.

Potrivit WTTC, situația ar fi putut fi mai bună „dacă nu ar fi fost impactul variantei omicron, care a făcut ca redresarea să se călătorească în întreaga lume, multe țări reintroducând restricții severe de călătorie”. 

Prognoza pentru următorul deceniu

„Pe tot parcursul pandemiei, președintele (Emmanuel) Macron și guvernul său au recunoscut importanța sectorului nostru și au dat dovada de angajament total față de redresare”, a spus Julia Simpson. Trebuie amintit că guvernul francez a angajat o investiție de 1,9 miliarde de euro în următorii zece ani în programul „Destinație Franța”, pentru a transforma sectorul prin inovare și digitalizare, precum și pentru a poziționa țara ca prima destinație durabilă din lume.

Mai multe informații

Franța va investi 1,9 miliarde de euro în 10 ani pentru a stimula turismul

Pronosticul World Travel and Tourism Council pentru următorul deceniu este că PIB-ul sectorului o să crească cu o rată medie de 2,8% pe an, ceea ce se traduce prin „mai mult decât dublul ratei de creștere de 1,3% a economiei generale a țării, ajungând aproape 264.000 de milioane de euro (9% din totalul economiei).

La rândul său, sectorul turistic al Franței ar putea crea peste 385.000 de locuri de muncă în următorii 10 ani, cu o medie de peste 38.000 de locuri de muncă în fiecare an, depășind 3 milioane de angajați în sector până în 2032.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.