Shadow

Închirierile turistice: noi reglementări europene pentru platformele digitale

Parlamentul European a aprobat joi un nou regulamente care obligă platformele de închiriere de locuințe pe termen scurt să împărtășească datele lor cu autoritățile. Noul regulament va permite guvernelor europene să exercite un control mai mare asupra activității platformelor care comercializează acest tip de cazare și să combată oferta ilegală. 

Noul regulament, care are aprobarea Comisiei Europene, are ca scop să ajute administrațiile locale sa limiteze impactul închirierilor ilegale pe termen scurt și să reglementeze activitatea platformelor digitale pentru a le face responsabile în comun pentru anunțurile pe care le publică.  De asemenea, acesta vizează norme comune pentru a armoniza înregistrarea acestui tip de cazare.

Acesta se axează exclusiv pe colectarea și schimbul de date referitoare la serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt și va intra în vigoare după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu o perioadă de punere în aplicare de doi ani.

Bruxelles aprobă un nou regulament pentru închirierile turistice
Uniunea Europeană dorește să sporească transparența în domeniul închirierilor de vacanțe pe termen scurt și să prevină fraudele. Sursă: Unsplash.

În esență, regulamentul se concentrează asupra transmiterii de date între autoritățile publice și platforme, care se bazează pe un sistem de înregistrare omogen la nivelul UE și pe puncte de contact ale statului cu aceste platforme pentru a corecta orice erori detectate.

Acesta nu discuta valabilitatea autorizațiilor sau a licențelor pentru exercitarea activității, dar stabilește mecanisme de control și de eliminare a reclamelor ilegale.

Cu alte cuvinte, nu reglementează condițiile sau restricțiile stabilite de orașe cu privire la casele turistice sau la home-sharing, dar avizează existența acestor limite, deoarece obligă platformele să facă schimb de informații și să elimine anunțurile pentru casele care nu respectă legea.

Regulamentul este rezultatul unei acțiuni coordonate si al lobby-ului din partea Alianței orașelor europene privind închirierile pe termen scurt, care include destinații turistice precum Amsterdam, Arezzo, Barcelona, Berlin, Bologna, Bruxelles, Budapesta, Florența, Cracovia, Lyon, Madrid, München, Paris, Praga, Porto, Utrecht Valencia, Viena și Varșovia.

„În ultimii ani, orașele au fost nevoite să meargă mai departe și să răspundă unui fenomen care a crescut exponențial, compromițând utilizările rezidențiale ale unui stoc de locuințe rare. Am fost nevoiți să o facem singuri, în limitele competențelor noastre, pentru a apăra interesul public și pentru a păstra coexistenta și aceste utilizări rezidențiale, care ar trebui să fie o prioritate”, a declarat viceprimarul Barcelonei, Jordi Valls. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.