Shadow

FTI și RTK sunt investigate pentru partajare de date timp de 8 ani

Turoperatorul FTI Group și rețeaua de agenții de turism RTK, două dintre cele mai mari companii de turism din Germania, au făcut schimb de date extrem de precise cu privire la vânzările lor în ultimii opt ani, într-un scandal în care ar fi implicați mulți operatori de turism din țară, și despre care se vorbește de mai multe săptămâni între profesioniștii din sector. 

Dezvăluirea acestei situații de către ziarul de afaceri Handelsbatt, a provocat o reacție de șoc și surpriză în rândul industriei germane a turismului, care a demarat mai multe anchete juridice și care, cel puțin aparent, și-a pierdut încrederea în consorțiul RTK, o rețea de top ce aproximativ 4200 de agenții, ale cărei date au fost partajate.

@Tima Miroshnichenko.

Această situație a permis FTI să ofere comisioane suplimentare și alte beneficii agențiilor care au fost de acord să își reorienteze activitățile de vânzări. Registrele acestor societăți arată cât de multe venituri a generat fiecare agenție de turism din rezervările de vacanțe ale turoperatorului si din vânzări de produse concurente, așa cum a fost raportat de fvw.

În legătură cu acest scandal, sunt evidențiate datele referitoare la 13 operatori de turism, printre care TUI și Schauinsland-Reisen.

În ceea ce privește modul de operare, datele au fost trimise inițial prin email, apoi prin server FTP și, în cele din urmă, prin cloud, lunar săptămânal și chiar zilnic. Iar printre aceștia se numără numai membrii RTK, ci și membrii rețelei mai mari QTA, cu organizații de agenții de turism precum Alpha Reisebüropartner și TUI Travel Star (TTS).

Comisioanele FTI

Printre diversele tabele Excel puse la dispoziția presei germane, unul dintre ele conținea cifre privind veniturile potențiale pe care fiecare agenție de turism le putea direcționa în mod proactiv către FTI. Recompensele pentru agențiile de turism care transferau veniturile către operatorul de turism includeau comisioane de vânzare suplimentare de 3%, comsioane de bază mai mari de 10% sau 11%, servicii prioritare pentru clienți și tratament preferențial pentru excursii de familiarizare, prezentări rutiere și alte evenimente.

Există legături strânse între RTI și FTK, cum ar fi faptul că familia hotelieră egipteană Sawiris este acționar majoritar în ambele companii, cu 74,9% în RTK și 75,1% în FTI, în timp ce bancă regională VR (meine Raiffeisenbank Altötting-Mühldorf deține 25% din RTK, iar președintele acesteia conduce consiliul de supraveghere al grupului FTI.

Petra Dyk, TUI Travel Star: „Datele sunt un lucru foarte sensibil. Nu știu cum pot să mai am încredere în RTK”. 

O investigație comandată de RTK firmei de avocatură CMS Hasche Sigle a confirmat că, din 2015 până la începutul anului 2023, RTK a trimis către FTI date de vânzări ale agențiilor de turism individuale privind operatorii de turism și destinațiile. Dar precizează că nu a constatat nicio încălcare a legislației în materie de concurență, antitrust sau penală.

Repercursiunile scandalului

În plus, RTK și TUI gestionează în comun cooperarea TUI Travel Star cu aproximativ 400 de agenții, în timp ce RTK și Schauinsland-Reisen au o societate mixtă numită Alpha Reisebüropartner cu 620 de agenții. Astfel, ramificațiile vânzării de informații sensibile între grupurile de turism se extind și mai mult, complicând ancheta.

La rândul său, FTI a emis doar o scurtătură declarație prin care asigură că a încetat orice utilizare a datelor RTK și că „astfel de acțiuni nu se vor mai repeta”. În plus, a susținut că nu avea cunoștință de termenii conctratuali dintre RTK și agențiile de turism individuale și a regretat „iritarea partnerilor noștri de vânzări” din cauza scandalului.

Gabriele Kaushe, CEO Reiselounge: „Astfel de tranzacții de date sunt intolerabile și absolut interzise”. 

Într-adevăr, reacțiile mai multor agenții de turism germane afectate de situația apărută în sectorul de distribuție din această țară au variat de la șoc și surpriză până la critici puternice la adresa conducerii RTK, considerând transferul de date un abuz de încredere fără margini.

Mai multi avocați investighează

Firma Pricewaterhouse Coopers investighează, de asemenea, cazul, în timp ce TUI a angajat o firmă de avocatură  pentru a investiga posibelele încălcări ale legii, iar Schauinsland-Reisen primește, de asemenea, o consultanță juridică. În plus, TUI Travel Star cere o investigație completă a acuzațiilor.

„În calitate de partener de alianță al RTK, ne așteptăm că acuzațiile să fie pe deplin clarificate și urmărite penal. Am transmis acest lucru în mod clar conducerii RTK„, a declarat Klaus Wilmsmeier, director general al TUI Travel Star. La care a adăugat că „dacă se dovedește că a existat un fel de comportament necorespunzător, trebuie să ne asigurăm că repetarea este imposibilă” în viitor.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.