Cutiile negre ale avioanelor îmbunătăţite

Airbus va echipa avioanele de lung curier A350 cu cutii negre ejectabile începând din 2019, ceea ce înseamnă că acestea ar putea pluti în caz de accident pe mare.

De asemenea, Airbus va începe să pună în aplicare noi înregistratoare fixe în avioane de scurt şi lung curier cu capacitatea de a stoca 25 de ore de informaţii de voce şi date într-un singur recorder.

În prezent, “cutiile negre” ale unei aeronave sunt formate din două aparate de înregistrare independente, una pentru voce şi alta pentru datele tehnice ale zborului, iar înregistrarea vocală acoperă doar două ore.

Dispozitivele de înregistrare  sau “ejectabile” care se pot separa de coadă în timpul unei coleziuni şi ar rămâne plutind, în cazul unei prăbuşiri în mare, emiţând un semnal de primejdie.

Cutiile negre ale avioanelor îmbunătăţite

Cutiile negre ale avioanelor îmbunătăţite

Aparatele de zbor emit în prezent semnale acustice timp de 30 de zile după un accident, oferind echipelor de căutare mai puţin de trei săptămâni pentru a le localiza, în majoritatea cazurilor, la adâncime.

Recomandată de cercetători după ce un avion Airbus A330 al Air France s-a prăbuşit în 2009 pe ruta Rio de Janeiro şi Paris, ideea a fost lansată după dispariţia zborului 370 al Malaysia Airlines în martie 2014, a cărui cutii negre nu au fost încă găsite.

Noul aparat de înregistrare, pe care Airbus îl numeşte ADFR (Automatic Deployable Flight Recorder), este fabricat de L3 Tehnologies şi poate înregistra până la 25 de ore de voce în cabina de pilotaj şi datele de zbor.

Cutia neagră ejectabilă este pentru aparatele de lung curier fabricate de Airbus, cum ar fi A321LR, A330 şi A380. Avioanele de lung curier vor avea atât un recorder ejectabil cât şi unul fix, în timp ce avioanele de scurt curier din familia A320 vor fi echipate cu două recordere fixe, a declarat Airbus, potrivit agenţiei Reuters.

Cu toate acestea, câteva persoane din industrie şi-au exprimat îndoielile cu privire la cutiile negre ejectabile, spunând că acestea ar putea fi dislocate accidental, în timp ce alţii au indicat că ar prefera transmisia de date în timp real.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply