Shadow

Costul ridicat al testelor COVID poate face zborurile inaccesibile

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), sprijinindu-se pe un studiu, a alertat guvernele că, costul ridicat al testelor COVID-19 ar putea face zborurile inaccesibile și le-ar putea scoate din bugetul actual al multor persoane și familii. „Pentru a facilita o repornire eficientă a călătoriilor internaționale, testele COVID-19 trebuie să fie accesibile, în timp util, disponibile pe scară largă și eficiente”, afirmă IATA. Patronatul de transport aerian a întocmit un studiu bazat pe un eșantion de costuri de teste PCR, testul COVID-19 cerut de majoritate guvernelor, în 16 țări, care relevă variații mari de prețuri în funcție de piețe și în interiorul piețelor

Dintre piețele chestionate doar Franța respectă recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) conform căreia statul suportă costul testelor pentru călători. Dintre 15 piețe în care există un cost individual pentru testele PCR, prețurile medii variază de la 90 USD (75 €) minim la 280 USD (173,5 €) maxim.

Chiar și luând media celor mai mici costuri, adăugarea testelor PCR la tarifele medii ar crește dramatic costul zborului pentru oameni. 

Înainte de criză, un bilet de avion mediu de dus, care include taxele și impozitele, costă 200 de dolari (167 €) în 2019. Un test PCR de 90 de dolari (75 €) mărește costul cu 45% la 290 USD (242 €). Adăugarea unui alt test la sosire și costul de dus, ar crește cu 90% la 380 de dolari (317 €). Presupunând că sunt necesare două teste în fiecare sens, costul mediu al unei călătorii individuale de întors ar putea crește de la 400 de dolari la 760 de dolari (de la 333,5 la 633,5 €).

Impactul costului al testelor COVID-19 asupra călătoriilor în familie ar fi și mai sever, subliniază IATA. Pe baza prețurilor medii ale biletelor, 200 de dolari (167 €) și ale testelor PCR cu cele mai mici prețuri, 90 de dolari (75 €) de două ori pentru fiecare traseu, o călatorie pentru patru persoane care ar fi costat înainte de COVID-19 1.600 de dolari (1.334 €), s-ar putea dubla la aproape 3.040 de dolari (2.534 €), 1.440 de dolari (1.200 €) reprezentând costurile testelor.

„Pe măsură ce restricțiile de călătorie sunt ridicate pe piețele interne, vedem o cerere puternică. La fel se poate aștepta și pe piețele internaționale. Dar acest lucru ar putea fi compromis în mod periculos de costurile testelor, în special de testele PCR. Creșterea costului oricărui produs va înăbuși semnificativ cererea. Impactul va fi mai mare pe zborurile de scurt curier (până la 1.100 km), cu tarife medii de 105 dolari, adică testele vor costa mai mult decât zborul … Costurile testelor trebuie gestionate mai bine, este esențial dacă guvernele vor să salveze locurile de muncă din turism și transport și să evite limitarea libertății de călătorie la cei bogați”, a afirmat Willie Walsh, CEO-ul IATA.

Statele trebuie să plătească

Regulamentul internațional de sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății stipulează că statele nu ar trebui să perceapă taxe pentru testele sau vaccinurile necesare pentru a călători, nici pentru eliberarea certificatelor. Comitetul COVID al OMS pentru situații de urgență a reiterat recent această poziție, solicitând guvernelor să reducă povara financiară pentru călătorii internaționali de a respecta cerințele de testare și orice alte măsuri de sănătate publică implementate de țări. Multe state își ignoră obligațiile din tratatele internaționale, punând in pericol recuperarea călătoriilor și punând în risc milioane de mijloace de trai. Costurile ridicate de testare stimulează, de asemenea, piața certificatelor false.

„Costurile testelor nu ar trebui să se interpună între oameni și libertatea lor de a călători. Cea mai bună soluție este ca aceste costuri să fie asumate de guverne. Este responsabilitatea lor în conformitate cu orientările OMS. O repornire de succes a călătoriilor înseamnă mult pentru oameni, de la securitatea personală a locului de muncă la oportunități de afaceri până la nevoia de a vedea familia și prietenii. Guvernele trebuie să acționeze rapid”, a spus Walsh.

Dintre piețele studiate, Franța reprezintă cele mai bune practici, suportând costurile testelor, potrivit studiului. „Parlamentul European îndreaptă Europa spre direcția cea bună. Săptămâna trecută a cerut ca testele să fie universale, accesibile, în timp util și gratuite în toată Uniunea Europeană„.

Variația mare a costurilor testelor ar trebui să ridice semne de întrebare în rândul guvernelor, indică IATA. „Cum este posibil ca costul minim al unui test PCR să fie de până la 77 de dolari (64 €) în Australia, dar 278 de dolari (232 €) în Japonia, de exemplu?”, se întreabă Walsh. Datele Numbeo, un portal specializat în costul vieții și comparații, indică faptul că acesta este similar în Sydney, Australia și Tokyo, Japonia.

Piețele acoperite în eșantion de IATA au fost Australia, Brazilia, Franța, Germania, Indonezia, Japonia, Malaezia, Noua Zeelanda, Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Elveția, Thailanda, Regatul Unit, Statele Unite și Vietnam. Nu toate aceste piețe cer teste PCR. „Cu toate acestea, cererea de aceste teste pentru a intra în multe state, face ca disponibilitatea de opțiuni accesibile pretutindeni să fie esențială pentru recuperarea după o călătorie”, a spus Walsh.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.