Shadow

Călătorii fără viză după Brexit: reciprocitate între UE și Regatul Unit

Consiliul European și Parlamentul European au convenit că, după Brexit, cetățenii Regatului Unit care vin în Spațiul Schengen pentru o ședere scurtă (90 de zile în șase luni) vor putea intra pe teritoriul Uniunii Europene, alcătuit din 28 de țări, fără viză

 

Acest acord a fost confirmat săptămâna trecută de către ambasadorii UE în numele Consiliului și de către Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European. Textul trebuie să fie adoptat oficial de Parlamentul European și de Consiliu

 

În conformitate cu reglementările UE, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate. Guvernul din Marea Britanie a declarat că nu intenționează să solicite viza din partea cetățenilor UE, care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi scurte. 

 

În cazul în care Regatul Unit introduce o obligație de viză pentru cetățenii oricărui stat membru, se va aplica mecanismul existent de reciprocitate și cele trei instituții din UE și statele membre se vor angaja să acționeze fără întârziere asupra obligației de viză. 

 

Comisia Europeană va supraveghea continuu respectarea principiului reciprocității și va informa imediat Parlamentul European și Consiliul cu privire la orice evoluție care ar putea pune în pericol respectarea acestui principiu. 

 

Politica europeană

Politica în domeniul vizelor pentru țările terțe care călătoresc în spațiul Schengen pentru o ședere scurtă este reglementată de legislația UE. 

 

Regulile existente includ toți cetățenii din țări terțe în una din cele doua liste: cetățeni din țări terțe care trebuie să dețină o viză și cei scutiți de această cerință. După Brexit, ca țară terță, Regatul Unit va trebui să apară într-una din cele două categorii, chestiune despre care s-a ajuns la concluzia menționată mai sus. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.