Shadow

UE stabilește criterii comune pentru restricțiile de călătorie

Țările Uniunii Europene (UEau ajuns vineri la un acord pentru unificarea criteriilor care servesc la restricționarea călătoriilor din cauza pandemiei de COVID-19. Acestea includ armonizarea codurilor de culoare pe zone, precum și ratele de pozitivitate, de notificarea cazurilor și testelor. Pactul va fi normalizat marțea viitoare, într-un Consiliu al Miniștrilor Afacerilor Generale, unde propunerea va fi adoptată formal. 

În prezent, există diferențe mari între diferitele state atunci când vine vorba de stabilirea anumitor măsuri, cum ar fi carantinele sau normele pentru clasificarea zonelor de risc, iar obiectivul este de a pune capăt acestei confuzii. Comisia Europeană a propus în septembrie crearea unui cod de culoare comun și armonizarea criteriilor și a insistat asupra necesității de a garanta libera circulație a cetățenilor.

La acest acord a ajuns vineri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor permanenți ai UE, care au arătat „un sprijin larg” pentru propunere, a declarat un purtător de cuvânt al Germaniei, țara care va conduce Consiliul UE până la sfârșitul lunii decembrie.

„O analiză a riscurilor și niște hărți comune vor duce la o mai mare predictibilitate și transparența călătoriilor”, a spus el.  

Țările au convenit asupra unui număr de orientări cheie în limitarea liberei circulații a persoanelor. Aceasta este așa-numita rata cumulativă de notificare a cazurilor în 14 zile (numărul total de cazuri noi la 100.000 de locuitori în acea perioadă și la nivel regional), rata pozitivității (procentul pozitivelor dintre toate testele efectuate într-o săptămână) și rata de testare (numărul de teste la 100.000 de locuitori din ultima săptămână).

Acordul l-a care s-a ajuns în rândul Statelor europene pretinde să evite confuzia existentă în aceste momente pentru diversitatea criteriilor, potrivit țărilor în limitarea deplasărilor.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va publica o hartă pe regiuni ale UE (de asemenea, cu IslandaLiechstein și Norvegia), în care zonele vor fi marcate în patru culori conform criteriilor stabilite.

  • Verde va marca zonele în care rata de notificare a cazurilor de 14 zile este mai mică de 25 și rata de pozitivitate este mai mică de 4%.
  • Portocaliu va fi pentru zonele în care rata de notificare este mai mică de 50, dar rata de pozitivitate este de 4% sau mai mare sau rata de notificare variază de la 25 la 150, dar rata de pozitivitate este mai mică de 4%.
  • Roșu va determina zonele în care rata de notificare este de 50 sau mai mare și rata de pozitivitate este de 4% sau mai mare sau în care rata de notificare este mai mare de 150 la 100.000 de locuitori.
  • Gri se va aplica dacă nu există suficiente informații pentru a evolua criteriile menționate sau dacă rata de testare este de 300 de teste sau mai puține la 100.000 de locuitori.

Statele membre nu ar trebui să restricționeze libera circulație a persoanelor care călătoresc între zone „verzi”. În orice alt domeniu, acestea ar trebui să ia în considerare săptămânal criterii precum populația și ratele de spitalizare, internarea la ATI și mortalitatea.

De asemenea, ar trebui să analizeze situația epidemiologică din propriul teritoriu (inclusiv politica de testare, numărul de teste efectuate sau ratele de pozitivitate), precum și situația din zonele cu rate de testare ridicate.

Dacă un Stat membru va restricționa mobilitate cu altul, ar trebui să informeze țara respectivă, restul partenerilor comunitari și Comisia Europeană în avans, de preferință cu 48 de ore în avans; ar trebui, de asemenea, să raportezi „imediat” atunci când relaxează restricția. 

Restricțiile privind libera circulație ar trebui ridicate atunci când o zonă devine din nou „verde”, cu condiția de a fi trecut cel puțin 14 zile de la introducerea sa.

Protocol din zonele cu risc mai mare

Ca o chestiune din principiu, intrarea personalelor care sosesc din alte state membre nu ar trebui să fie refuzată, dar o țară ar putea impune oricărei persoane care sosește din orice altă zonă decât „verde” să fie supusă unei carantine sau auto-izolare și să treacă printr-un test.

Dacă o persoană dezvoltă simptome la sosirea, testarea, diagnosticarea, izolarea și urmărirea contactelor trebuie făcute „în conformitate cu practicile locale și intrarea nu ar trebui refuzată”.

Recomandările propun o definiție comună a care sunt „funcțiile sau nevoile esențiale” pentru care o persoană nu ar trebui să treacă printr-o carantină, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, diplomații, pasagerii în tranzit, transportatorii sau jurnaliștii care își fac treaba.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.