Shadow

Bruxelles dorește criterii comune în UE pentru restricțiile de călătorie

Comisia Europeană (CE) dorește măsuri coordonate și criterii unanime între statele membre privind restricțiile de călătorie pentru a stopa pandemia de coronavirus și că astfel de dispoziții să fie comunicate în mod clar populației. Din acest motiv, a adoptat o propunere de Recomandare Consiliului privind o abordare coordonată pentru limitarea liberei circulații în cele 27 de state membre și în țările asociate spațiului Schengen în lupta împotriva focarelor, printr-un cod de culori care să indice situația epidemiologică pe continent care va fi actualizat săptămânal de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). 

 

Propunerea Comisiei stabilește patru domenii-cheie în care statele membre ar trebui să lucreze mai strâns: criterii și praguri comune atunci când decid dacă se introduc restricții de călătorie; o cartografiere a criteriilor comune folosind un cod de culoare agreat de toți membrii; un cadru comun de măsuri aplicate călătorilor din zonele cu risc ridicat și informații clare și în timp util către public cu privire la orice restricții. 

 

Criterii comune

Scopul criteriilor propuse este de a elimina discrepanța mare care există în prezent între criteriile naționale de introducere a măsurilor care restricționează libera circulație în Uniunea Europeană (UE) pentru a preveni apariția focarelor de virus într-un al doilea val de expansiune. 

 

Comisia propune ca fiecare stat membru să ia în considerare următoarele criterii atunci când aplică orice măsura restrictivă: numărul total de infecții noi la 100.000 de locuitori într-o zonă dată într-o perioadă de 14 zile, iar procentul de teste pozitive pentru COVID-19 și numărul de teste efectuate la 100.000 de persoane într-o anumită perioadă de timp. 

În Germania au implementat teste gratuite pasagerilor la sosirea lor în țară și au renunțat la ele două săptămâni mai târziu și au aplicat carantine obligatorii celor care provin din zone cu risc ridicat fără proba că ar fi infectați.

 

Statele membre ar trebui să furnizeze aceste date săptămânal Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și la nivel regional pentru a se asigura că orice acțiune poate fi direcționată către acele regiuni în care este strict necesar. 

 

Pe baza faptului că statul membru de plecare (emitent) are o rată săptămânală de testare de peste 250 la 100.000 de persoane, Comisia îndeamnă statele membre ale UE să nu restricționeze călătoriile din statele în care numărul de cazuri noi este mai mic de 50 la 100.000 într-o perioadă de 14 zile sau când procentul testelor pozitive ale tuturor testelor COVID-19 într-o zonă dată este mai mic de 3%. 

 

Un cod de culoare comun

Propunerea CE include un sistem de culori pentru a defeni situația epidemiologică a fiecărei țări, garantând transparența totală. 

 

Codul de culoare propus va grupa țările în patru categorii: verde, portocaliu, roșu și gri. Pe baza datelor furnizate de statele membre, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să publice o hartă a țărilor UE și a Spațiului Economic European (SEE), actualizată săptămânal, cu un cod de culoare comun pentru a ajuta statele membre și călătorii

 

Comisia propune culoarea verde pentru o zonă în care numărul total de noi cazuri raportate de COVID-19 este mai mic de 25 pe o perioadă de 14 zile și procentul de teste pozitive ale tuturor teste de COVID-19 efectuate este mai mic de 3%. 

 

Portocaliu pentru o zonă în care numărul total de cazuri noi de COVID-19 este mai mic de 50 pe o perioadă de 14 zile, dar procentul de rezultate pozitive pentru toate testele COVID-19 efectuate este de 3% sau mai mult; sau că numarul total de noi cazuri de COVID-19 este cuprins între 25 și 150, dar procentul testelor pozitive ale tuturor testelor COVID-19 este mai mic de 3%

 

Roșu pentru o zonă în care numărul total de cazuri noi de COVID-19 este mai mare de 50 într-o perioadă de 14 zile și procentul testelor pozitive ale tuturor testelor COVID-19 efectuate este de 3% sau mai mult sau când numărul total de cazuri noi de COVID-19 depășește 150 la 100.000 de persoane pe o perioadă de 14 zile. 

 

Gri dacă nu există suficiente informații disponibile pentru a evalua criteriile propuse sau dacă numărul testelor COVID-19 efectuate la 100.000 de locuitori este mai mic de 250

 

Sistem infalibil?

Cu toate acestea, nu este un sistem infalibil, deși cel puțin standardizează criteriile în întreaga Uniune Europeană. Poate pentru ca acesta să fie, ar trebui făcută o clasificare mai detaliată și mai precisă în interiorul țărilor și chiar în municipii și cartiere

 

Regatul Unit, care își actualizează lista verde și roșie de destinații la o valoare mai mică de 20 de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile pentru prima, a clasificat Grecia ca fiind sigură, cu o incidență mai mică de 20/100.000 de locuitori necesari. Cu toate acestea, în urmă cu două săptămâni, Regatul Unit a pus în carantină toți pasagerii unui zbor atunci când a detectat cazuri de COVID. La sosirea în orașul Cardiff din insula greacă Zante, au fost detectate șapte cazuri active de COVID-19, care în câteva zile au crescut la 30

 

Din zone cu risc ridicat

CE propune, de asemenea, o abordare comună între statele membre atunci când vine vorba de călătorii în zone cu risc ridicat. În primul rând, consideră că „statele membre nu ar trebui să refuze intrarea persoanelor care călătoresc din alte State membre”. 

 

Statele membre care introduc restrciții privind libera circulație în conformitate cu propriile procese de luare a deciziilor ar putea impune ca persoanele care călătoresc dintr-o țară clasificată ca „rosie” sau „gri” să intre în carantină, deși propun că cea mai bună opțiune este să fie supuse la un test de COVID-19 la sosire. 

 

Aceasta propune pentru persoanele care călătoresc dintr-o zonă „portocalie”, să fie supuse cel puțin unui test COVID-19 înainte de plecare sau la sosire

 

De asemenea, subliniază faptul că călătorii cu o funcție sau o necesitate esențială, cum ar fi muncitorii în ocupații critice, muncitorii de la frontieră și deplasați, studenții sau jurnaliștii în exercitarea atribuțiilor lor, nu ar trebui supuși la carantină. 

 

Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Trebuie să evităm alte perturbări ale economiilor deja fragile și o incertitudine mai mare pentru cetățenii care au făcut sacrificii mari. Ei așteaptă acest lucru de la noi după atâtea luni de viață cu COVID-19. 

 

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Dreptul nostru de a circula liber în UE a fost foarte afectat de pandemie … Propunem criterii simple, aplicabile fără discriminare, care sunt ușor de urmat de către statele membre și ne permit să raportăm în mod adecvat pentru europeni”. 

 

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că „măsurile de astăzi se bazează pe această experiență, astfel încât să putem beneficia pe deplin de spațiul nostru Schengen. De aceea dorim un sistem clar ‘verde, potocaliu, roșu’ și nu un caleidoscop de măsuri individuale„. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.