Shadow

UE își închide frontierele externe timp de 30 de zile pentru a opri coronavirusul

Liderii Uniunii Europene (UE) au aprobat marți la un summit prin videoconferință, propunerea Comsiei Europene (CE) de a închide frontierele comunității externe timp de 30 de zile, cu unele excepții pentru a opri extinderea focarului de coronavirus. 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat într-o conferință de presă la finalul reuniunii că șefii de stat și de guvern ai comunității sunt în favoarea propunerii propuse de Comisia Europeană și a spus că vor reveni săptămâna viitoare, pentru a putea fi văzută prin videoconferință pentru a evalua criza provocată de COVID-19.

Liderii au convenit „consolidarea frontierelor externe prin restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană (UE) pentru o perioadă de 30 de zile, conform abordării propuse de CE”, a spus Michel, care a lămurit ca astăzi „ne reafirmăm nevoia de a colabora și de a face tot ceea ce este necesar pentru a face față crizei și consecințelor acesteia”.

Conform propunerii CE, cetățenii UE sau rezidenți de lungă durată care se întorc acasă, precum și membrii familiei și personalul diplomatic alocat în Uniunea Europeană pot intra în interiorul Comunității.

Michel a explicat că, pentru a limita răspândirii virusului, au aprobat liniile directoare propuse de Comisie privind gestionarea frontierelor, care urmăresc să garanteze trecerea medicamentelor, alimentelor și mărfurilor și că cetățenii europeni pot călători în țările lor de origine. El a mai spus ca „vor fi găsite soluții adecvate pentru lucrătorii transfrontalieri”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a indicat, din partea ei, că restricția temporară la intrarea în UE a avut un sprijin unanim și a subliniat că cererea acesteia corespunde acum statelor membre, „care au spus ca vor acționa imediat”.

Pentru a garanta furnizarea de echipamente medicale, liderii au susținut propunerea CE de a exista o decizie prealabilă de a exporta un astfel de material și au sprijinit activitatea executivului comunitar cu industria în cadrul licitaților publice și să cumpere echipament de protecție prin cadrul de Protecție Civilă European.

Pentru a promova cercetarea, Michel a spus că liderii au cerut schimbul de informații pentru a „dezvolta un vaccin care este disponibil tuturor celor care au nevoie de el”. Și a adăugat că „invităm statele membre să sprijine companiile europene în acest sens”. 

Pentru a face față consecințelor socio-economice ale crizei coronavirusului, liderii au aprobat declarația de luni a Eurogrupului, miniștrii finanțelor din zona euro, care împreună cu omologii lor din restul UE, au conspirat să facă ceea ce este necesar pentru a depăși această criză.

Șefii de stat și de guvern au invitat astfel Eurogrupul „să urmeze constant și îndeaproape evoluțiile economice și financiare și să adapteze fără întârziere un răspuns politic coordonat la situația în schimbare rapidă”.

Michel a spus că liderii au susținut diferitele inițiative ale CE în domeniul pieței interne, precum adaptarea ajutorului de stat și utilizarea flexibilităților avute în vedere în Pactul de Stabilitatea și Creștere.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.