Shadow

Veneția în imagini: de la turismul de masă la tăcerea asurzitoare

Veneția, una dintre destinațiile din Europa cele mai afectate de turismul de masă din ultimii ani, se confruntă acum cu o situație fără precedent: este complet goală de vizitatori din cauza crizei coronavirusului și a limitării populației. Un videoclip al BCC ne arată înainte și după. 

 

În videoclip putem vedea un rezident al Veneției, care a însoțit o echipă de înregistrare a BBC în urmă cu 18 luni pentru filmarea unui reportaj despre oraș. 

 

Aceeași persoană ne îndrumă acum prin aceleași străzi, canale, piețe și poduri din Veneția, iar montajul video vedem succesiv cum erau aceleași locuri înainte și cum sunt acum.

 

Și este faptul că orașul, că toată Italia, este acum în izolare și nimeni nu poate ieși pe stradă decât în cazuri justificate. 

 

„Din punct de vedere egoist, mă simt privilegiat pentru ca acum pot admira frumusețea orașului meu fără să fiu deranjat. Ce se va întâmpla în viitor? Aceasta este anxietatea mea”, spune acest rezident. 

 

Un foarte complicat

Deja înainte de Crăciun, Veneția a suferit o febră de anulare din cauza fenomenului „Aqua Alta”, care s-a repetat de mai multe ori după inundațiile abundente care au avut loc în noiembrie. 

 

În acel moment, hotelierii au subliniat că au fost anulate rezervări la aproximativ 45% din unitățile din oraș. 

 

55.000 de locuitori

Veneția înregistrează aproximativ 4,6 milioane de turiști pe an care petrec noaptea acolo. Cu toate acestea, orașul primește, de asemenea, 18,4 milioane de excursioniști pe zi, conform estimărilor făcute de Centrul Internațional de Studii asupra Economiei Turistice din Veneția. 

 

Și între timp, centrul istoric al Veneției pierde locuitori, în proporție de 1.500 de persoane pe an, de la sfârșitul anilor 1990. Acest lucru se întâmplă pentru că venețienii văd că orașul vechi este orientat tot mai mult către turiștii, nu vecinii, așa că își fac bagajele și se mută. 

 

În anii ’70, aproximativ 110.000 de oameni trăiau pe insulele lagunei. În prezent, au rămas doar 55.000. Este așa-numitul „Sindromul Veneției” sau pierderea populației locale ca urmare a turismului de masă. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.