Shadow

Turism excesiv: iată ce face Sardinia pentru a-și proteja plajele

Insula italiană Sardinia a înăsprit în această vară măsurile deja în vigoare pentru a proteja unele dintre cele mai faimoase plaje ale sale de turismul excesiv. Potrivit Euronews, măsurile variază de la interzicerea prosoapelor, la limitarea numărului de persoane care au voie să se sclade pe plajă, la stabilirea unor limite de timp sau perceperea unei taxe de intrare. 

Spiaggia Rosa, vizite interzise

Cel mai extrem caz de protecție se găsește la Spaggia Rosa. Situata pe insula Budelli, aceasta a fost închisă publicului de la mijlocul anilor 1990. A fost o măsură drastică luată de autoritățile locale, după ce au descoperit că mulți turiști îi furau celebrul nisip roz pentru a-l păstra ca și suvenir.

În acest an, autoritățile locale au anunțat că mersul pe jos pe plajă va fi sancționat cu o amendă de 500 de euro, în timp ce cei care vor fi prinși furând nisip vor trebui să plătească până la 3.500 de euro.

Limitări privind numărul de vizitatori

În arhipelagul La Maddalena, doar 60 de persoane pe zi au fost deja autorizate să viziteze Cala Coticcio și Casa Brigantina în timpul verii.

Călătorii trebuiau să rezerve online și să plătească euro de persoană pentru a avea acces la plaje, cu un ghid. Potrivit Euronews, limita de vizitatori și taxa de acces pentru acest an nu au fost încă anunțate.

Alte plaje au limitat numărul de vizitatori. În nord, Cala Brandichini și Lu Impostu vor limita numărul de turiști la 1.447 și, respectiv, 3.352 între 15 iunie și 15 septembrie, respectiv . La Cala Marilou, sunt permise 700 de persoane pe zi.

În Villasimius, în sud-est, scăldătorii care se îndreaptă spre Punta Molentis, Riu Trottu și Portu Sa Ruxi trebuie să plătească pentru a avea acces în parcare. Fiecare vehicul costă 10 euro, la care se adaugă 1 euro pentru fiecare pasager. Bicicliștii și pietonii plătesc 3 euro.

Prosoapele pe plajă interzise

Pe coasta de vest, pe celebra plajă Pelosa din Stintino, accesul zilnic la plajă este acum permis doar unui număr maxim de 1,500 de persoane. Anul trecut, numărul vizitatorilor a ajuns la 4.000 în unele zile.

Oricine dorește să facă plajă pe plajele Pelosa trebuie să rezerve și să plătească o taxă de intrare de 3,50 euro. „De asemenea, reglementările prevăd că vizitatorii trebuie să aducă covorașe în loc de prosoape de plajă, care rețin mai puțin nisip”, explică Euronews.

Între timp, Ogliastra, pe coasta de est, în cala Birìala sunt permise 300 de persoane pe zi, iar cei care sosesc cu barca pot sta doar 90 de minute. În mod similar, vizitatorii din Cala dei Gabbiani sunt, de asemenea, limitați la 300 de minute.

A se citi și: După supraturism: regulile de vizitare după redeschiderea plajei lui DiCaprio.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.