Shadow

După supraturism: regulile de vizitare după redeschiderea plajei lui DiCaprio

Deși cu o capacitate limitată și cu interdicția de a face baie, turiștii s-au întors cu entuziasm în celebrul Maya Bay popularizat de filmul lui Leonardo DiCaprio „The Beach”, în Thailanda, după mai bine de trei ani de închidere din cauza deteriorării mediului

 

„Frumos, cel mai frumos loc pe care l-am vazut în Thailanda”, spune Facundo, un turist argentinian, pentru Efe înainte de a coborî pe plaja cu nisip alb și apele turcoaz situate pe insula Phi Phi Leh, în sud-vestul Thailandei. 

 

La fel ca în celebra scenă din firlmul „The Beach” (2000), turiștii coboară pe nisip uimiți de frumusețea peisajului de vegetație tropicală și de dealuri care înconjoară plaja din May Bay de parcă ar fi niște giganți calcaroși. 

 

„Singurul lucru pe care îl știm este că s-a filmat un film și nu știam că este o rezervație naturală”, explică Facundo, care spune că nu-l deranjează că nu poate înota în golf dacă e pentru a proteja mediul. 

 

Parcul natural

Phi Phi Leh este una dintre cele șase insule ale arhipelagului Phi Phi, care face parte din Parcul Natural Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi din Marea Andaman și aparține provinciei Krabi. 

 

Parcul este protejat, cu excepția Phi Phi Don, cea mai mare insulă din arhipelag, care găzduiește câteva sute de hoteluri de-a lungul celor 9,73 kilometri ai săi. 

 

Locul era deja o destinație turistică de acum 40 de ani, dar filmul cu DiCaprio în rol principal, bazat pe romanul omonim al lui Alex Garland, a făcut această plajă celebră în lume și a devenit ținta principală a turismului de masă din țară. 

 

Parcul natural, în principal datorită Maya Bay, a devenit cel mai profitabil din țară, ajungând în 2017 la 1,9 milioane vizitatori, peste 80% străini, și venituri de peste 669 de milioane de bat (19,89 milioane de dolari sau 18,24 milioane de euro).

 

Cu toate acestea, excesul de turiști, bărci și lansări, parțial din Phuket și Krabi, a contribuit la deteriorarea mediului, în special în paradisiacul Golf Maya, unde până la 92% din corali au murit. 

 

În medie, 5.000 de persoane vizitau zilnic celebra plajă, unde se formau cozi ca într-un supermarket, iar bărcile și șalupele aruncau ancora în golf fără să le pese de corali. 

 

În 2018, autoritățile au decis să închidă Maya Bay pentru a reabilita mediul marin și a fost deschis în ianuarie 2022, aproximativ trei ani și jumătate mai târziu

 

Diferența acum este că doar 375 de persoane au voie să intre în același timp, timp de o oră și ceva, iar scăldatul în golf este interzis

Maya Bay din insula Phi Phi, Thailanda. Fotografie: Adobe Stock.

 

Recuperare lentă

„Coralul a crescut de la 8 la 15 la sută și continuă să crească. Rechinii cu vârful negru s-au întors în golf (…) Coralul crește foarte încet”, explică Thon Thamrongnawasawat, biolog marin la Universitatea Kasetsart din Bangkok și consilier pentru autoritățile de mediu. 

 

„Nu există scurtături. Ne-au luat 20 de ani să-l închidem (golful) iar acum va dura 10 sau 15 ani să revină la starea sa de acum 40 de ani„, adaugă expertul, care descrie reglementările ca fiind suficiente pentru a proteja golful, deși avertizează asupra riscului de încălzire din cauza schimbării climatice. 

 

Restricțiile datorate pandemiei de covid-19 au contribuit la îmbunătățirea mediului natural din Thailanda, ducând la scăderea turismului de la 39,8 milioane de vizitatori în 2019 la 420.000 în 2021, ceea ce i-a redus impactul asupra mediului. 

 

În parcul Phi Phi, covid-19 a dus la scăderea vizitatorilor în 2021 la 239.841, 95% dintre ei thailandezi, iar veniturile au rămas la 15 milioane de bat (446.700 de dolari sau 408.977 de euro), potrivit datelor oficiale. 

 

Recuperarea progresiva a turismului implică o creștere a numărului de vizitatori în arhipelag, cu zeci de bărci și lansări și sute de oameni care fac snorkeling în jurul Phi Phi Leh, cu excepția golfului protejat Maya. 

 

Chiar și cu limita de capacitate, se estimează că peste 4.000 de turiști vizitează zilnic plaja, ceea ce este similar cu media dinaintea închiderii în 2018. 

 

Managerul hotelului SAii Phi Phi Island Village din Phi Phi Don, Chao Treenawongse, recunoaște că numărul mare de vizitatori reprezintă încă un risc pentru mediul natural, deoarece golful este o mică parte a parcului și propune limitarea accesului pentru bărci. 

 

„Poate limitarea (accesului cu barca) oaspeților insulei Phi Phi (Don) și interzicerea bărcilor din Phuket și Krabi” ar putea fi o măsură de luat în considerare Chao, admițând că este dificil să echilbrezi turismul și protecția mediului

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.