Shadow

Războiul dintre hoteluri și Airbnb într-o fază decisivă

Până în prezent, Airbnb a avut succes în mai multe bătălii în instanță în întreaga lume, ceea ce a permis platformei de închiriere de vacanțe să continue să își extindă modelul de afaceri la scară globală. Dar în New York, leagănul capitalismului, norocul i s-a întors impotriva sa. Pe 5 septembrie, orașul zgârie-norilor va începe să aplice noua „Lege pivind înregistrarea închirierilor pe termen scurt”, în ciuda încercărilor companiei de a paraliza regulamentul. Și dacă New York triumfă în cele din urmă asupra Airbnb, alte destinații din întreaga lume vor urma exemplul. 

Acțiunea în justiție a fost respinsă

La 8 august, un judecător american a respins un proces intentat de Airbnb împotriva orașului New York în legătură cu noile restricții pe care muncipalitatea dorește să le impună asupra închirierilor pe termen scurt începând cu 5 septembrie.

Restricții deja în vigoare în New York

Până în prezent, consiliul municipal din New York impune deja mai multe restricții asupra închirierilor turistice:

  • Gazdele (fie că sunt proprietari sau chiriași) nu pot închiria un apartament sau o casă întreaga vizitatorilor pentru mai puțin de 30 de zile, chiar dacă gazda este proprietar sau locuiește în clădire.
  • Închirierile pe termen scurt (mai puțin de 30 de zile) sunt permise numai în cazul în care gazdă locuiește în aceeași unitate sau în același apartament ca și oaspeții și nu sunt mai mult de doi oaspeți care stau cu gazdă.
  • De asemenea, trebuie respectate toate celelalte legi referitoare la utilizarea spațiului, de exemplu, nu ar trebui să dormiți într-o zonă în care acest lucru ar fi ilegal, cum ar fi podul, mansarda, pivnița sau garajul.

Un pas înainte 

Acum, nouă „Lege privind înregistrarea închirierilor pe termen scurt” va face un pas înainte.

Astfel, începând cu 5 septembrie, gazdele vor fi obligate să se înregistreze la un birou special al primăriei din New York: Registration for Hosts.

Airbnb se opune acestui nivel de reglementare, argumentând că va fi un „proces lent și invaziv pentru viața privată”, cu puține șanse de autorizare a gazdelor de către autoritățile locale.

Cu toate acestea, în hotărârea judecătorească menționată mai sus, din 8 august, judecătoarea Arlene Bluth, de la un tribunal de stat din Manhattan, a respins cererea Airbnb, considerând că este „rațional” ca New York-ul să ceară gazdelor să se înregistreze și să verifice legalitatea cazării pe care o oferă.

Airbnb descrie acest lucru ca fiind un „veto de facto” asupra activității sale, potrivit agenției de presă Efe.

Numerele Airbnb

Potrivit datelor publicate de insideairbnb.com (un site inițiat de activități sociale), Airbnb oferă un total de 43.566 de locuri de cazare în New York. Această cifră include case și apartamente întregi; camere private; camere comune și chiar camere de hotel.

În 2022, Airbnb a raportat venituri totale la nivel mondial în 2022 de 8,4 miliarde de dolari și un profit net de 1,89 miliarde de dolari.

Vor copia și alte orașe New York-ul?

La întrebarea dacă și alte destințtii ar putea copia noua lege din New York, „în principiu, răspunsul este da, deși va depinde de particularitățile de cazare ale fiecărei destinații”, explică Didac García, președintele executiv al asociației Global Reformbnb.

Această entitate este, de fapt, o asociație hotelieră internațională care are deja cincizeci de membri și care are sediul la Barcelona.

Airbnb
Dídac García, președintele executiv al asociației Global Reformbnb,

Ce înseamnă noul regulament? 

În opinia lui Didac García, noua lege din New York ar putea marca un punct de cotitură în relația dintre Airbnb și orașe.

  • Hotelierii sunt de acord: Asociația Hotelierilor din New York a fost „foarte activă” în a face presiuni pentru ca această nouă legislație să fie pusă în aplicare, spune García.
  • Mai puțină presiune pe piața închirerilor de locuințe: „Noua lege asigură o piață a închirierilor cu prețuri mai accesibile, întrucât lupta împotriva limitării numărului de unități pe piața imobiliară”. Didac García adaugă: „Este clar că Airbnb a avut un impact asupra prețurilor de închirere a caselor de vacanță, iar acest tip de reglementare va contribui la reducerea acestui impact”.
  • Mai multă siguranță pentru unitățile de cazare turistică:„O altă noutate a acestei legi este ca va fi esențială pentru îmbunătățirea siguranței, deoarece de acum înainte nu numai că va fi obligatorie înregistrarea, dar va implica și obligația de a respecta anumite măsuri de securitate, reguli de incendiu, modul în care trebuie să semnalizeze intrarea și iesirea, etc. Pe scurt, va face ca locuințele să fie mai sigure.
  • Mai multe instrumente de control pentru autorități: „Noile norme vor facilita, de asemenea, lupta împotriva activităților criminale și a traficului de ființe umane”.
  • Progres împotriva intruziunii: „De asemenea, va însemna că va exista mai puțină concurență neloială pe piața de cazare turistică.

„Airbnb este din ce în ce mai puțin binevenit și este păcat” 

În perioada 15-17 noiembrie, o nouă adunare generală a Global Reformbnb va avea loc la Washington DC „unde vom explica cazul New York-ului și vom încuraja acest tip de lege să se răspândească și să fie un exemplu pentru toată lumea„, spune Dídac García.

„Este clar că Airbnb este din ce în ce mai puțin binevenit în multe destinații și este păcat, pentru că, dacă ar funcționa complet în cadrul legalității, ar fi chiar un partener bun pentru hotelieri„, spune el.

„Pe de altă parte, noi, hotelierii, suntem cei care trebuie să forțăm Airbnb să opereze în acest cadru. Atâta timp cât pentru Airbnb este profitabil să opereze în afara acestui cadru, va fi complicat să facem acest pas”, conchide președintele Global Reformbnb.

Mai multe despre subiect, în:

Câți bani investesc marile platforme online în Google?

O nouă asociație globală a hotelurilor va înfrunta Airbnb și Booking

Airbnb îi critică pe reprezentanții UE care cer o nouă reglementare

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.