Shadow

Provocarea turoperatorului german FTI de a găsi un nou investitor

Turoperatorului german de turism FTI Group a făcut publice în această săptămâna câteva cifre care susțin apărarea solvabilității sale în faţa alarmei semnate de Asociația Federală a Agențiilor de Turism VSUR, care săptămâna trecută a cerut claritate cu privire la situația economică a companiei și a avertizat asupra posibilității de îndatorare excesivă a acesteia. După cum am anunțat în alt articol, FTI a anunțat miercuri că vânzările sale în 2023 au crescut cu 10% și a anunțat o creștere generală de două cifre a rezervărilor pentru vara viitoare 2024. Joi, directorul general Karl Markgraf a explicat într-un interviu acordat publicației de specialitate Fvw dificultățile întâmpinate în procesul de găsire a unui nou investitor

Întrebat despre declarația VSUR în care se menționează cum în exercițiul financiar 2022, auditorul a descris doar continuitatea companiei ca fiind „probabil asigurată”, așa cum a relatat acest ziar în Agențiile germane cer claritate cu privire la FTI și văd riscul de neplată, Markgraf comentează că se referă la exercițiul financiar 2021/22, când situația financiară a întregului sector era încă foarte afectată de Covid.

El spune că societatea este pe drumul cel bun în ceea ce privește câștigurile, deși are datorii semnificative, și are sprijinul investitorilor săi și, deși este încă departe de țintă, a obținut, de asemenea, marje mai mari și reduce riscurile în achiziționarea de zboruri și produsele hoteliere.

Un proces complex

În ceea ce privește căutarea activă a unor noi investitori, care a început oficial în toamnă, deși zvonurile privind o vânzare, în special de către compania mamă a DER Touristik, Rewe Group, au apărut încă din iarna trecută și au fost negate ulterior, directorul general al FTI spune: „Facem progrese bune. Pentru o companie cu vânzări de peste 4 miliarde de euro și 120 de companii individuale, multe dintre ele în străinătate, un proces detaliat de valorare a companiei (due diligence) și căutarea ulterioară a unei soluții necesită timp„.

Provocarea turoperatorului german FTI de a găsi un nou investitor
Sediul central al FTI Group din München. Sursă: Wikimedia Commons.

„Este important că, pe lângă acționarul nostru principal și banca noastră principală, reprezentanții instituțiilor responsabile de gestionarea ajutoarelor Covid din Berlin și München să fie, de asemenea, implicați îndeaproape în acest proces”, adaugă Markgraf. „Avem nevoie de o soluție care să echilibreze interesele și să ofere companiei cele mai bune condiții posibile pentru creștere.

Este vorba despre reprezentanții guvernului german și ai landului Bavaria, care au sprijinit compania în timpul pandemiei prin intermediul WSF (Fondul de stabilizare) în cadrul unui acord semnat în aprilie 2020, potrivit FTI, cu sprijinul financiar al UniCredit și al landului Bavaria.

Interes din partea grupurilor turistice

În ceea ce privește ofertele primite, directorul general al FTI recunoaște că sunt „în discuții cu investitori care cunosc această industrie„, făcând aluzie la alte companii din sector, negând că ar fi vorba doar de investitori financiari și negând in totalitate zvonurile privind contacte cu Arabia Saudită.

În ceea ce privește incertitudinea pe care situația o poate genera la nivel intern, managerul spune că societatea se concentrează pe ceea ce trebuie făcut pentru a merge mai departe. Astfel, a lansat un plan de transformare până în 2027, care este deja in curs de implementare, în special în hotelurile proprii și în DMC-uri, și în care implicarea și comunicarea cu personalul sunt deosebit de importante.

Mai multe informații în:

Certares își menține interesul de a cumpăra și fuziona FTI și DER Touristik

Agențiile germane solicită claritate cu privire la FTI și consideră că există riscul de neplată

Vânzările grupului german de turism FTI au crescut cu 10%

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.