Shadow

Nouă luni nu sunt suficiente: IATA vrea valabilitate de 12 luni pentru vaccinuri

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a reacționat la recomandarea Comisiei Europene ca certificatul digital COVID să-și limiteze valabilitatea la 9 luni, cu excepția cazului în care se administrează o doză de rapel. Ei cer să nu scadă de 12 luni. O persoană vaccinată în martie nu va putea călători în martie, susține asociația. 

„Certificatul digital Covid al UE este un mare succes în a conduce o abordare comună pe întreg continentul pentru gestionarea crizei de sănătate de COVID-19 și pentru a facilita libertatea oamenilor de a călători din nou”, motiv pentru care „este esențial ca orice schimbare să aibă o abordare comună, care să recunoască impactul politicilor divergente ale statelor membre individuale și promovează armonizarea în continuare în întreaga Europa”, a declarat Rafael Schvartzman, vicepreședinte regional IATA pentru Europa.

Prin aceasta dorește ca valabilitatea certificatului, „baza unei redresări fragile în sectorul călătoriilor și turismului”, să fie menținută la 12 luni și să nu fie redusă la 9 luni, așa cum a propus Comisia Europeană.

Unele țări, cum ar fi Uruguay, aplică deja valabilitatea de 9 luni. 

Potrivit IATA, într-o declarație de vineri, „problema critică este valabilitatea vaccinului și cerință pentru vaccinuri de rapel”.

„Dacă sunt necesare vaccinuri de rapel pentru a menține valabilitatea DCC, este vital ca statele să-și armonizeze abordarea față de perioada de timp permisă între momentul vaccinării complete și administrarea dozei suplimentare”. 

Cele nouă luni propuse de Comisie s-ar putea dovedi insuficiente, susțin aceștia.

„Ar fi mai bine să amânăm această cerință până când toate statele oferă vaccinări de rapel tuturor cetățenilor și să o menținem valabilă timp de 12 luni pentru a oferi oamenilor mai mult timp să acceseze o doză de rapel, având în vedere diferitele abordări naționale de vaccinare pe care le adoptă”.

Printre problemele potențiale, lobby-ul internațional al companiilor aeriene indică semnalează cazuri precum cel al lui Felipe López: „Oamenii care au primit vaccinul înainte de martie, inclusiv mulți lucrători din domeniul sănătății, trebuie să fi fost de acord cu un rapel înainte de 11 ianuarie sau s-ar putea să nu poată călători. Vor fi statele UE de acord cu o perioadă de timp standardizată? Cum va fi armonizată cerința cu numeroasele state care au dezvoltat permise COVID care sunt recunoscute reciproc de UE?

„Guvernele trebuie să acorde prioritate politicilor care sunt simple, previzibile și practice pentru a se asigura că pasagerii își recâștigă încrederea de a călători și încrederea companiilor aeriene de a redeschide rutele”. 

Un alt „element de îngrijorare” menționat de IATA este „recomandarea Comisiei ca, călătorii vaccinați cu un vaccin neaprobat de UE să prezinte un test PCR negativ înainte de plecare; acest lucru va descuraja călătoriile din multe părți ale lumii, unde ratele de infecție sunt scăzute, dar populația a fost vaccinată cu vaccinuri aprobate de OMS, care nu au obținut încă aprobarea de reglementare în UE”.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.